Mads Vinding, Alex Riel og Benjamin Koppel legede sig gennem halvanden times jazzklassikere på Gallerie Rasmus.

Mads Vinding og Alex Riel ligner et par vandkæmmede knægte. Det grå hår er redt pænt ned i panden, men Alex Riel er også oprindeligt uddannet frisør. Bassisten (årgang 1948) og trommeslageren (årgang 1940) kigger hen på Benjamin Koppel med den gyldne sax, som har krøllet den blå skjorte smukt til dagens dobbeltkoncert på Gallerie Rasmus. Et halvt hundrede mennesker er klemt ind på klapstole foran det kastaniebrune Gretsch-trommesæt til en hyldestkoncert for saxofonisten Sonny Rollins med afstikkere (til blandt andre Dizzy Gillespie, som Alex Riel har spillet med her i Odense for mange år siden).

- Hej! Velkommen til koncert, smiler Benjamin Koppel under den grå kasket.

Alex Riel fatter stikkerne og fortæller historier så farverige som navnebror Jørns i Ornette Colemans "Turnaround", inden Koppel sætter for med sin egen "My Spanish Car" omkring en Seat, han engang kørte rundt i. Bilen må have været en skønhedsåbenbaring, for de tre musikere udfører de smukkeste, lyriske parallelparkeringer og trækker håndbremsen blidt til slut. De sætter tempoet op. Mads Vinding strammer op om strengene og spiller pågående, mens Alex Riel matcher saxofonistens insisterende melodiske løb. Vel er vi ikke på The Village Vanguard i New York anno 1957, men til HCA Festivals i Odense seks årtier efter Sonny Rollins live-indspilning "A Night at the Village Vanguard" i Greenwich Village. Nat Adderleys "Work Song" bliver smukt afløst af Benjamin Koppels yndlingsnummer med Sonny Rollins fra pladen "Saxophone Collosus".

- Tiden løber fra os, men det gør den altid. Nu skal I klappe som sindssyge for at få et ekstranummer. Men I kan også bare gå ud, siger saxofonisten og griner.

- Den bil var vist ikke helt dårlig, udbryder en mand blandt publikum i begejstring over Koppels Seat.

- Den afgik ved døden på Holbækmotorvejen, siger musikeren og fortsætter:

- Vi har rigtig mange cd'er med, Alex har også tømt reolen for bøger, som I kan købe. I kan også købe lamperne og kunsten på væggen, siger saxofonisten, inden trioen sætter i med "St. Thomas" af Rollins.

 

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.