Legendarisk fynsk spillested renoveres fra top til tå

Spillestedsleder for Posten og Dexter, Morten Østlund, glæder sig til, at Dexter bliver renoveret fra top til tå. Foto: Simon Staun

Legendarisk fynsk spillested renoveres fra top til tå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. januar 2019 lukker Dexter ned for at gennemgå en omfattende renovering. Alt laves om, så spillestedet kan genåbne til august med nye toiletter, bandlokale, bar og ikke mindst en scene, alle gæster har frit udsyn til.

Enhver, der har været til en udsolgt koncert på Dexter, ved, at det ikke er alle gæster, som har optimalt udsyn til scenen. Det laves der om på nu, da det er besluttet at give det 27 år gamle spillested et omfattende ansigtsløft.

Den store centrale bar fjernes helt, mens scenen hæves med 30 centimeter, hvilket betyder, at alle gæster får et markant bedre udsyn til de optrædende.

- Vi har i årevis - faktisk i alle de år, jeg har været involvereret i Dexter - drømt om at fjerne baren og skabe ét stort lokale. Det er især de seneste to år efter 25-års jubilæet i 2016, at planerne har taget fart, siger spillestedsleder Morten Østlund.

Der har været mange scenarier i spil for spillestedet, som i begyndelsen fokuserede på jazz, men som senere har favnet stort set alle tænkelige musikgenrer.

- Vi har overvejet både at jævne hele spillestedet med jorden eller finde et andet sted i byen at genopføre Dexter. Men da vi begyndte at grave i mulighederne, fandt vi sammen med de tilknyttede arkitekter ud af, at det gav mening at ændre indretningen på de eksisterende bygninger, siger Morten Østlund.

Fakta
Cityhuset, der ejer bygningen, hvor spillehuset Dexter hører til, står for den omfattende renovering i første halvdel af 2019.Der kommer nye toiletter og handicaptoilet, nyt køkken samt backstagefaciliteter. Desuden bliver salen ændret, så den ikke er adskilt af det gamle køkken og bar i midten af lokalet, men bliver ét stort rum.

Odense Kommune og Statens Kunstfond støtter også ombygningen økonomisk. Dexter er en del af det regionale spillested Musikhuset Posten, der drives af Odense Live Fonden.

Der arrangeres omkring 120 koncerter på Dexter om året.
På tegningen kan man se, at Dexter får et stort lokale på 235m2, hvor gæsterne ikke er generet af bar og køkken. Venstre side af tegningen er ud mod Vindegade. Foto: Simon Staun
På tegningen kan man se, at Dexter får et stort lokale på 235m2, hvor gæsterne ikke er generet af bar og køkken. Venstre side af tegningen er ud mod Vindegade. Foto: Simon Staun

En bedre oplevelse for alle

Med en tegning i hånden viser Morten Østlund rundt på Dexter og forklarer, hvad der i hovedtræk skal ske. Som nævnt skal den centrale bar fjernes og erstattes af en lang bar i venstre side af de nye store lokale. Toiletterne flyttes fra stueetage til førstesal, backstageområdet rykker omvendt fra førstesalen til en ny sidebygning, mens der opfører et nyt stort køkken og lager i endnu en ny sidebygning.

- I dag har vi omkring 100 spildte kvadratmeter bag baren og ud mod Vindegade. Det kommer vi til at udnytte meget bedre på det nye Dexter, hvor den smalle gang ind også sløjfes. Det bliver helt sikkert en bedre oplevelse for vores gæster, siger Morten Østlund.

Han er 100 procent sikker på, at der kommer klager fra enkelte gæster, som ikke bryder sig om planerne.

- Der vil altid være stamgæster på barer og spillesteder, som ikke synes, at man skal ændre for meget. Men hvis man tager Postens markante ombygning som eksempel, så var der også klager før ombygningen, men stort set ingen efter. Med ombygningen er Dexter er vores vigtigste mission at gøre kritikernes skepsis til skamme. Vi vil skabe et nyt og bedre Dexter, siger Morten Østlund.

For de optrædende får den nye indretning formodentlig stor betydning for måden at interagere med publikum på.

- I dag skal de til en vis grad orientere sig i to retninger. Mod dem, der sidder tæt på scenen, og dem, som sidder i tangen ned mod baren. Det kan være svært at holde fokus på alle gæster, og det bliver uden tvivl nemmere efter ombygningen, siger Morten Østlund.

Intimiteten er altafgørende

Spillestedslederen viser på tegningen, hvordan Dexters forskellige kroge samles til ét stort, regulært koncertrum med plads til 180 gæster. Og understreger, at der på et centralt punkt ikke er gået på kompromis.

- Vi har helt tiden været bevidste om, at vi ikke kunne gå fra 125 gæster til 250, selv om det ville være en bedre forretning. Intimiteten og kontakten mellem band og publikum er altafgørende for Dexter, og selv om det bliver et helt andet koncertrum, skal alle parter have fornemmelsen af, at de er helt tæt på hinanden. Folk skal sidde ordentlig ved caféborde som i dag, derfor hæver vi kun maks-antallet med 55, forklarer Morten Østlund.

Men de 55 ekstra pladser kan alligevel få stor betydning for driften.

- Ét af de store problemer på det nuværende Dexter er, at vi oplever en del udsolgte koncerter, hvor vi sagtens kunne have solgt 50-100 billetter mere. Det er relativt mange penge at gå glip af for et spillested med Dexters størrelse. Derfor skulle ombygningen gerne tjene sig selv ind på længere sigt og give spillestedet en bedre økonomi end i dag, siger Morten Østlund.

Dexter skal være mere åben

Cityhuset, som ejer bygningen, har ansvaret for selve renoveringen, da det er en del af en ny lejeaftale mellem Cityhuset og Dexter. Posten og Dexter skal derudover smide cirka en million kroner til nyt inventar og teknik.

- Når vi alligevel er i gang med den store tur, tager vi alt med. Det ville være dumt at vente med noget, når det alligevel er så gennemgribende. Det samme gør sig gældende for inventar, lys og lydanlæg. Det er oplagt at skifte det ud nu, fordi en ny sal kræver en anden indretning og belysning, siger Morten Østlund.

Mange af lamperne og møblerne er ikke skiftet, siden Dexter åbnede i 1992.

- Jeg ved, at vores elektrikere eksempelvis forbander spotlysene, som er umulige at reparere og desuden koster kassen i strøm, siger Morten Østlund.

Facaden får også et løft. Der genetableres franske døre, som der var på Restaurant Kabyssen, der havde til huse i bygningen før Dexter.

- I dag ser der for lukket ud, når man går forbi. Der skal åbnes op, så det virker indbydende. Det skal være sådan, at folk får lyst til at gå ind og få en øl eller drink, derfor kommer Dexter også til at have åbent hver dag, når det genåbner. Det er et fedt sted med et godt brand. Det skal vi udnytte, siger Morten Østlund.

Den sidste koncert på det gamle Dexter er 28. december med Steve Ray Vaughan Tribute. Men der er planer om endnu et punktum.

- Vi arbejder på at lave en nedrivningsfest 30. december, hvor baren skal tømmes. Vi inviterer alle ind til en fed fest, så vi kan sige pænt farvel og tak til Dexter, som vi har kendt det i 27 år. Det gamle Dexter lukker med et brag, siger Morten Østlund.

De koncerter, der normalt ville være afholdt på Dexter, rykkes til Postens nye scene i spillestedets rocklounge eller andre steder som studenterhuset eller Kulturmaskinen.

Legendarisk fynsk spillested renoveres fra top til tå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce