Leder: Det skal være bedst for børnene

Leder Dorthe Jakobsen finder af og til også ud til børnene i Børnehuset Ådalen, men det er ledelsesopgaverne, der tager mest tid. Et nyt forslag vil give færre ledere som hende i børnehaverne.
Foto: Poul Madsen

Leder: Det skal være bedst for børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NYT: Vigtigt at se på indholdet, når man laver ny struktur, mener leder

ODENSE: Den store røde bus holder klar foran Børnehuset Ådalen.

Den ene gruppe af børnehavebørnene er på vej ud til deres udflytterbørnehave. Små mennesker i flyverdragter og med snotnæser og smil på vej med pædagoger til endnu en dag.

Og selv om børnehaveleder Dorthe Jakobsen ikke skal med bussen, men skal arbejde på kontoret i børnehaven, er det de små mennesker, hun tænker mest på, når hun overvejer, hvordan et nyt strukturforslag for daginstitutionerne kommer til at blive.

Hvem er det godt for?

Forslaget skal spare penge - helt præcis seks millioner kroner - ved at fjerne lederne fra den enkelte institution og i stedet lave grupper på 5-6 daginstitutioner med en overordnet leder.

- Men selv om man skal spare, må det ikke være rationaliseringerne, der kommer først. Vi skal tænke på indholdet og de opgaver, der skal løses. Det vigtigste er at tænke på, hvem det bliver godt for. Og det skal være godt for de små mennesker, som vi tager vare på, siger Dorthe Jakobsen.

I løbet af dagen skal hun arbejde videre med virksomhedsplanen, hun skal lave dagsorden for et ledelses-team-møde, planlægge næste personalemøde, kigge på de nye retningslinjer for overgang mellem vuggestue og børnehave i Ådalen.

Hun skal lave et brev til medarbejderne om en ny pjece fra forvaltningen, hun skal ringe til pladsanvisningen, fordi nogle børn, man ikke havde regnet med flytter, og det skal tilrettelægges.

Der er regninger, hun skal betale, og et par medarbejdere har brug for en snak og en dame i telefonen vil sælge kontorartikler. Og så kommer der alt det, der aldrig kan planlægges.

En typisk dag for en leder i en børnehave.

Nye muligheder

- Min opgave er at se overordnet på institutionen og sikre, at ressourcerne bliver brugt, så det gavner børnenes trivsel og udvikling bedst, siger Dorthe Jakobsen.

Hun er spændt på, hvad den nye struktur kommer til at indeholde.

- Nye måder kan give nye muligheder og på vores område har vi aldrig stået i stampe, og jeg vil gerne være med til at se på, hvordan det kan gøre anderledes, men hovedmålet skal være, at gøre det bedre. Det er vigtigt, siger Dorte Jakobsen.

Fleksibilitet vigtig

Hun peger blandt andet på administrationen af økonomien i børnehaven som noget, der med fordel kunne lægges sammen i lidt større grupper.

- Større enheder kunne måske også give bedre muligheder for at sende medarbejdere fra forskellige institutioner på målrettet efteruddannelse, fordi de har samme behov. Eller måske fælles temadage mellem institutionerne, siger Dorthe Jakobsen.

Hun mener, det er vigtigt, at der ikke bliver for langt mellem den enkelte institution og lederen. Men til gengæld kan den nye struktur give kortere afstand mellem lederne og politikerne.

- Der skal være fleksibilitet, så man kan tilpasse behovene i den enkelte institution. Sådan er det jo i dag: Hvis jeg oplever, personalet har brug for at lære noget om, hvordan vi udvikler børnenes motorik i en helt bestemt situation, så kan jeg vælge at bruge penge på det og så måske drosle ned på indkøb af legesager eller noget andet i en periode. Det håber jeg kan fortsætte, så særlige forhold et sted bliver taget hånd om, siger Dorthe Jakobsen.

Hun mener også, det er vigtigt, at medarbejderne i børnehaverne bakker op om den nye struktur og kan se fornuften i det.

- Her er det mig, der lægger stilen og sætter målene for, hvordan vi udvikler os - men det er først når medarbejderne føler ejerskab for det, at det rykker, siger Dorthe Jakobsen.

Leder: Det skal være bedst for børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce