Astma-ansvarlig overlæge på lungemedicinsk afdeling på OUH, Hanne Madsen, slår fast: - Det er lige så vigtigt for Daniel at få sin medicin, som det er for en diabetiker at få sin insulin.

Den type astma, 19-årige Daniel Poulsen lider under, er så alvorlig, at han har brug for sin medicin.

Den er faktisk lige så vigtig for Daniel, som insulin er for en diabetiker.

Dommen kommer fra astma-ansvarlig overlæge på lungemedicinsk afdeling på OUH, Hanne Madsen. Hun vil ikke gå ind i den aktuelle sag, men kaster gerne lys over astma-sygdommen og de komplikationer, der følger med:

- Hvis man har den her type astma, skal man have sin medicin. Ellers falder ens lungefunktion. Når Daniel får sin medicin, kan lungefunktionen stige til 70 procent. Hvis han ikke får sin medicin igennem længere tid, ender det med, at hans lungekapacitet ikke længere kan stige til 70 procent. Så ender den med at blive på 30 procent. Og det er en meget dårlig lungefunktion, hvor der er ting, man ikke kan, forklarer Hanne Madsen.

Hvis man har en lungekapacitet på 70 med astma, kan man passe de fleste typer arbejde. Men har man en lungekapacitet på bare 30 procent, kan man maksimalt have et meget stillesiddende arbejde.

- Der kan også opstå livstruende situationer, men det giver ikke rigtig mening at spørge, om det kan ske i løbet af timer eller dage, siger Hanne Madsen. Men der kan opstå meget alvorlige situationer.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).

Mere om emnet

Se alle
18
Afslag på vigtig medicin: Astmatiker er ikke "akut livstruet"

Afslag på vigtig medicin: Astmatiker er ikke "akut livstruet"

5
19-årig må selv betale medicin: Ankestyrelsen er på vildspor, mener professor

19-årig må selv betale medicin: Ankestyrelsen er på vildspor, mener professor