Læserne peger på farlige lyskryds: Odense Kommune vil undersøge dem

En ung kvinde blev torsdag formiddag dræbt i en højresvingsulykke i krydset mellem Svendborgvej og Drejebænken i det sydlige Odense. Foto: Michael Bager

Læserne peger på farlige lyskryds: Odense Kommune vil undersøge dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter en 18-årig kvinde torsdag omkom i en højresvingsulykke, har Fyens Stiftstidende modtaget flere henvendelser fra bekymrede læsere. De peger på lyskryds, de oplever som farlige. Nu vil kommunen undersøge krydsene.

Siden en 18-årig kvinde torsdag omkom i en højresvingsulykke i krydset Svendborgvej/Drejebænken i det sydlige Odense, har Fyens Stiftstidende modtaget flere henvendelser fra bekymrede læsere. De peger på andre kryds i Odense, som de finder farlige, eller hvor de oplever utryghed, når de færdes på cykel.

Fyens Stiftstidende har samlet ni henvendelser på et kort, som avisen har vist By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune. På grund af vinterferie har det ikke været muligt at få en mundtlig kommentar, men forvaltningen svarer nedenfor på fem spørgsmål over mail:

Fyens Stiftstidende har fået en del borgerhenvendelser fra bekymrede læsere, der peger på andre lyskryds, hvor de føler sig utrygge. Kontorchef i By- og Kulturforvaltningen Rasmus Bach Mandø fortalte i fredags, at kommunen vil undersøge krydset Svendborgvej/Drejebænken, hvor ulykken skete. Det viser sig, at det ikke kun er det specifikke kryds, der er utryghed i. Undersøger I også andre lyskryds i kommunen i samme ombæring?

- Grundlæggende er vores lyskryds sikkerhedsmæssigt forsvarlige i Odense. Når vi etablerer et nyt kryds, bliver der lavet en trafiksikkerhedsrevision på det. Den bliver foretaget af en person, der intet har med projektet at gøre - typisk fra et rådgiverfirma eller en anden kommune - der undersøger, at alt er lavet korrekt. Derefter skal krydset til myndighedsgodkendelse hos os selv og Fyns Politi.

- I forhold til utryghed undersøger vi løbende Odenses lyskryds - både af egen drift og efter borgerhenvendelser. De eksempler, som jeres læsere har sendt ind, noterer vi derfor som en henvendelse, og der vil blive kigget på, om vi kan gøre noget i det konkrete kryds, som kan øge følelsen af tryghed.

Er det kommunens vurdering, at der er et generelt problem med utryghed i Odenses lyskryds?

- Vi modtager løbende henvendelser og spørgsmål omkring trafiksikkerhed og trafikafvikling, som vi kigger nærmere på. Vi undersøger også løbende vores lyskryds af egen drift. Det er ikke vores indtryk, at der hersker generel utryghed i Odenses lyskryds, men der er naturligvis kryds, som er mere trafikerede end andre, og hvor det kan opleves utrygt.

Klik på punkterne, og læs begrundelser

Både Odense Kommune og Fyns Politi har konkluderet, at det specifikke kryds er konstrueret korrekt, og at der skal ske en menneskelig fejl, for at der kan opstå en ulykke. Men hvis trafikanterne alligevel føler sig utrygge, hvad vil I så gøre for at skabe tryghed igen? - både i krydset, hvor ulykken skete, men også I andre kryds, hvor der er utryghed.

- Vi vil sammen med Fyns Politi kigge nærmere på krydset for at se, om vi kan gøre noget for at øge følelsen af tryghed. Det er vigtigt at holde fast i, at Odenses lyskryds er sikkerhedsmæssigt i orden, men det er også vigtigt, at alle trafikanter føler sig trygge. Der kan være forskellige håndtag, der kan skrues på, og vi er i gang med at kigge nærmere på det pågældende kryds.

Er det godt nok, at lyskrydsene er konstrueret korrekt, hvis der alligevel er stor utryghed i flere kryds i Odense?

- Lyskryds handler om sikker trafikafvikling, og så skal det naturligvis også føles trygt at færdes i dem. Vi modtager løbende henvendelser, som vi reagerer på, og vi kigger løbende på lyskrydsene af egen drift for at se, om vi kan foretage justeringer, som øger både sikkerhed og tryghed.

- Flere skriver, at de er utrygge over, at der bliver rødt, når de er halvvejs ude i krydset. Her er det vigtigt at få fortalt, at der ikke kommer biler kørende på tværs, fordi der bliver rødt for cyklisterne midt i krydset. Der går lidt, før der bliver grønt for den tværgående trafik. Odense adskiller sig ikke "krydsmæssigt" fra resten af landet, og det er lavet sådan, at cyklisterne og fodgængerne må bevæge sig ind i krydset, hvis der er grønt for dem. De skal ikke blive bekymrede, hvis der bliver rødt, for der er som sagt afsat tid til, at de kan nå over, før der bliver grønt for de andre.

Hvordan arbejder I videre nu?

- I forhold til krydset ved Drejebænken og Svendborgvej kigger vi på krydset sammen med Fyns Politi for at se, om vi kan gøre noget for at øge trygheden. Derudover har vi modtaget jeres læserhenvendelser, og dem vil vi kigge nærmere på og se, om der skal foretages justeringer på de steder, hvor der bliver oplevet utryghed.

Læserne peger på farlige lyskryds: Odense Kommune vil undersøge dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce