Lad hjemmehjælperen pynte op til påske

Ældre- og Handicapforvaltningen har foreslået en liste over tilkøbsydelser til ældre, der får hjemmehjælpe eller bor på plejecentre. Modelfoto Scanpix

Lad hjemmehjælperen pynte op til påske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre- og Handicapudvalget skal i næste uge godkende, hvilke ydelser den kommunale hjemmepleje kan tilbyde mod betaling. Få for eksempel pyntet op til påske for 377 kroner i timen, lyder forslaget.

I fremtiden kan borgere, der bor på plejecentre eller får hjælp fra kommunen i hjemmet, købe sig til ekstra ydelser fra hjemmeplejen.

Et forslag fra Ældre- og Handicapforvaltningen går på, at borgerne for 377 kroner i timen kan betale kommunen for, at hjemmehjælperen eksempelvis pudser sølvtøj, vasker gardiner, gør køleskabet rent, pudser vinduer indvendigt, stryger tøj, pynter op til jul og påske med mere.

Formålet med netop dette frikommuneforsøg er at ligestille private og kommunale hjemmeplejeleverandører. Som det er nu, har private leverandører har bedre mulighed for at hjælpe med forskellige opgaver mod ekstra betaling.

Frikommuneforsøget med ekstra tilkøbsydelser har tidligere været afprøvet i syv mindre kommuner fra 2012-2015, og det har her vist sig, at cirka to procent af de borgere, der har hjemmepleje, har benyttet sig af muligheden for at købe til ekstra ydelser.

Uenighed i byrådssalen

Et flertal i byrådet bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og SF besluttede i september sidste år, at Odense gerne ville deltage i frikommuneforsøget "Styrket valgfrihed til borgere gennem mulighed for tilkøbsydelser hos offentlig leverandør," og derfor skal Ældre- og Handicapudvalget i næste uge beslutte, hvordan tilbuddet skal udformes og hvilke ydelser, det mere specifikt skal indeholde.

De blå i byrådssalen var imod af hensyn til de private leverandører, som man mente den øgede konkurrence fra det offentlige ville skabe usikkerhed for. Daværende formand for Ældre- og Handicapudvalget, Brian Skov Nielsen (EL) henviste til, at ordningen kunne skabe et A- og et B-hold blandt pensionisterne.

Det blev SF, der tippede flertallet til fordel for Ældre- og Handicapforvaltningens forslag om at deltage i forsøget.

I byrådssalen i september sagde Kasper Westh, suppleant for SF's Brian Dybro:

- Vi er enige med rådmanden i, at vi ikke skal have brugerbetaling ind ad bagdøren (...). Men når dem, som udfører arbejdet, synes det er en god idé, så har vi et godt argument.

Lad hjemmehjælperen pynte op til påske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce