En låsesmed skal ikke lukke en jaloux eksmand eller familien fra Jylland ind - mod gode ord og betaling. Fakta skal tjekkes hos politiet.

Alle låsesmede kender historierne om folk, der render forvildede rundt splitterravende nøgne i deres opgang og ikke kan komme ind. De har smækket sig ude.

Det kan være sandt, men ofte har låsesmeden en mistanke om, at den rigtige forklaring er en anden. Måske skyldes den glemte nøgle noget helt andet. Måske er personen blevet smidt ud. Og derfor er det vigtigt at bevare hovedet koldt og kun udføre opgaven, hvis den kan tjekkes.

- Det er jævnligt nødvendigt at ringe til politiet og få at vide, om en person har adgang til en bolig eller ej. Der kan stikke noget under, og her skal vi ikke blande os. Eller værre. Hjælpe nogen til at komme ind et sted, hvor de ikke har adgang, siger Kenneth Skov fra Thoms Låseservice på Rugårdsvej i Odense NV.

- Vi har skrækeksempler, hvor ægtepar er blevet skilt fra hinanden, og den ene part skaffer sig indenfor og rydder et hjem for værdier. Personligt har jeg ikke åbnet for personer, som ikke kunne bevise, at de havde adgang. Det nemmeste er altid at få politiet til at sige god for, at man må lirke låsen op, siger han.

Jo nyere lås desto bedre. Hvis låsesmeden kommer ud til et topsikret og moderne hus, kan det godt være svært også for en person med fire års specialuddannelse at trænge igennem et låsesystem. Nye låse er i den grad udspekulerede, og det er de netop for at forhindre uvedkommende i at komme ind.

Ind for en tusse

For en privatperson koster det i runde tal tusind kroner at få åbnet en lås - udenfor almindelig arbejdstid. Ringer man f. eks. til Thoms, vil der aldrig gå mere end en halv time, før der er en ekspert på stedet. De fleste låse klares på nogle øjeblikke, men der er genstridige systemer, som det kan være vanskeligt at bore, lirke, save, file og lave andre tricks med for at komme ind.

Kenneth Skov har været ude på et job, hvor han ikke kun mødte det ægtepar, som havde ringet. Men også en anden låsesmed. De ville være sikre på at komme ind. Men det skete ikke. Parret stod klar med kufferter og ville flytte ind i et par uger, mens beboerne var på ferie. Det var familie, men ingen kunne dokumentere og sandsynliggøre, at der var forelå en aftale.

- De måtte hanke op i kufferterne og rulle ud til deres bil og tage hjem til Jylland igen, fortæller Kenneth Skov.

Ikke helt overraskende er det de lune sommeraftener med kærlighed, kildevand og alkohol, som sammen med julemåneden tegner sig for den største koncentration af assistancer fra låsesmeden.

Julefrokoster giver travlhed

- I december med julefrokoster og mange mennesker i byen får folk klattet deres ting væk. Der kan forsvinde en jakke, og i den var nøglerne til lejligheden. Det opdager de først, når de står foran døren og ikke kan komme ind. Så er det kun os, der kan hjælpe. Nogle uger er der flere opgaver i døgnet. Andre uger er der helt stille, fortæller han.

Du skal være klar med pengene, hvis du vil ind. Låsesmeden kan i nogle tilfælde stille sig tilfreds med en regning, men som udgangspunkt skal pengene falde umiddelbart efter opgaven er løst.

- Vi oplever, at folk har svært ved at forstå, at honoraret kan være tusind kroner for noget, der varer mindre end et minut. Glæden ved at komme ind er størst lige i øjeblikket. Det er straks sværere at få regningen betalt, når man er tilbage i dagligdagen. Så er man måske aldeles ligeglad. Folk skal vide, at vi altid er der. Indenfor en halv time. Om det er juleaften, Mortensaften eller sankthans. Vi er der altid. Det er en vagtydelse med en fagudlært låsesmed og en håndværkerbil, siger han.

Ferm på fingrene

Almindelige menneskers opfattelse af en låsesmed kommer fra de få gange, de selv har haft brug for hjælp, når nøglen er væk. Men faktisk er en virksomhed som Thoms Låseservice en vidtspændende forretning, som tilbyder tyverisikring, overvågning og installation af komplicerede anlæg. Elektroniske og mekaniske. Den digitale verden har gjort det nemt og billigt at sikre sit hjem med f. eks. et centralt låsesystem og kameraovervågning.

- Rigtigt mange vælger en stor sikkerhedspakke, når de skal sikre deres nye bolig, siger han.

Det med elektronikken og den fagre nye digitale verden er kommet til i den tid Kenneth Skov har været i branchen. Han blev fagudlært finmekaniker for mere end 30 år siden og specialiserede sig i låsenes verden. En anden vej at gå er som våbenmekaniker.

- Og jo, jeg er da ferm på fingrene. Hvis der er et teknisk problem derhjemme, så skal jeg nok får skilt ad og samlet igen, så det kommer til at virke. Det er ikke nødvendigt at sende plæneklipperen på værksted. Eller cyklerne for den sags skyld, fortæller Kenneth Skov.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist og reporter hos Jysk Fynske Medier. Fyens Stiftststidendes Odense-redaktion. Interview og reportage. Tager også en del billeder og film.