Kunstakademiet rykker ind på kunstmuseet

Siden 1885 har der været vist kunst i den smukke bygning i Jernbanegade, og sådan bliver det også fremover: Tirsdag besluttede et knebent flertal i By- og Kulturudvalget, at Det Fynske Kunstakademi skal flytte ind i nummer 13, når det med udgangen af juli skal forlade 4. etage af Brandts-komplekset. Foto: Nils Svalebøg

Kunstakademiet rykker ind på kunstmuseet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunst skal også frem over fylde den gamle museumsbygning i Jernbanegade. Tirsdag besluttede et flertal i By- og Kulturudvalget at lade Det Fynske Kunstakademi rykke ind på adressen til sommer. - Nu er bolden spillet over til os, og det er vi klar på, siger rektor.

Der har været kunst i bygningen på Jernbanegade 13, siden den blev indviet i 1885, og det bliver der foreløbigt ved med at være. Et flertal bestående af Socialdemokratiet og Konservative besluttede tirsdag i By- og Kulturudvalget at vælge det nuværende Brandts 13 som næste adresse for Det Fynske Kunstakademi, når det til sommer står uden tag over hovedet.

En besked, som får rektor Lars Bent Petersen til at glæde sig over at skulle pakke mere end 30 års uddannelsesinstitution ned for at starte på en frisk i efterårssemesteret.

- Beslutningen betyder, at Det Fynske Kunstakademi får ikke bare Danmarks men Nordens bedste lokaler. Stor kredit til de politikere, der havde mod og ambitioner på vores vegne. Nu er bolden spillet over til os, og det er vi klar på, siger Lars Bent Petersen.

Et centralt sted i byen betyder også, at det er et centralt emne for os.
Anders W. Berthelsen (S), medlem af By- og Kulturudvalget
Beslutning til 679.000 kroner
Beslutningen om at lade Det Fynske Kunstakademi flytte fra Brandts' 4. sal til Jernbanegade 13 delte byrådets rød-blå fløje midt over.

Mens S og K sikre flertallet på fire stemmer ud af syv, havde V og EL forinden søgt at få et andet forslag igennem, som indeholdt en række fælles indstillinger. Blandt andet ville de to partier have, at kunstakademiet skulle kompenseres for de få kvadratmeter i huset på Vollsmose Allé 30 ved at blive tilbudt en del af den nabobygning, der huser Camp U. Desuden skulle Kulturhuset i Vollsmose forpligte sig på at lave udstillingsaktiviteter i samarbejde med akademiet.

I stedet valgte flertallet at pege på løsningen i Jernbanegade 13, som årligt koster 679.000 kroner i husleje.

Udvalget er tidligere enedes om at betale akademiets flytning fra Brandts på 450.000 kroner og fortsat at støtte uddannelsesinstitutionen med 1,7 millioner kroner årligt.

Hidtil har staten støttet med 1,4 millioner kroner. Hvor meget staten støtter med frem over, og hvordan det kommer til at påvirke Odense Kommunes støtte til skolen, kommer der svar på, når Kulturministeriet er færdig med at undersøge, hvordan man kan fremtidssikre akademiets eksistens i Odense. Det findes der nemlig ingen lovhjemmel for lige nu, har det vist sig.

Kilde: Odense Kommune

Pirker til Christiansborg

Beslutningen betyder, at rådmand Jane Jegind (V) må se sit eget førstevalg - den forhenværende fritidsklub "Pyramiden" i Vollsmose - vraget til fordel for fine rammer midt i byen. Med tre stemmer i udvalget havde Socialdemokratiet reelt muligheden for at løse kunstakademiets boligproblem, og ifølge Anders W. Berthelsen blev det i højere grad et tilvalg af midtbyen frem for et fravalg af Vollsmose.

- Det, som talte mest for, at vi pegede på Fyns Kunstmuseums-bygningen, var, at vi længe har ønsket, at Det Fynske Kunstakademi vender sig mere ud mod byen, men det har skolen ikke kunnet fra sin placering på 4. sal i Brandts-komplekset, siger Anders W. Berthelsen.

Han håber, at beslutningen bliver bemærket på Christiansborg, så den kan pirke til hans tidligere byrådskollega, folketingsmedlem for DF Alex Ahrendtsens tanker om, at kunstakademierne i provinsen bør tildeles nogle af de millioner, der ellers traditionelt er givet Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

- Jeg håber, at Alex Ahrendtsen og andre kan se, at vi i Odense mener noget med vores kunstakademi, når vi har puttet det ind i den ældste kunstbygning i Danmark. Et centralt sted i byen betyder også, at det er et centralt emne for os, siger Anders W. Berthelsen.

Inspiration ude og inde

Med en placering i Jernbanegade er det udvalgsmedlem Kristian Guldfeldts (K) forventning, at kunstakademiets ledelse får ro til at koncentrere sig om at udvikle skolen frem for at hoppe fra tue til tue, som det ellers er sket det sidste halve årti.

- Ikke alene placeringsmæssigt men også budgetmæssigt var Jernbanegade vores bedste bud på en adresse, hvor akademiet får de bedste arbejdsbetingelser, siger han, og det kan Lars Bent Petersen bekræfte.

- Rammerne forhindrer os ikke længere i at nå vores mål. I de nye lokaler får vi rum til at invitere folk ind og se det, vi laver. Vi får plads til gæstelærere og kan tilbyde dem forhold, der gør os mere attraktive. Det bliver inspirerende både på undervisningssiden og på gadeplan, siger han.

- Jeg må citere mig selv og sige, at hvis vi får adresse på Jernbanegade 13, vil jeg være verdens lykkeligste rektor. Det er jeg så nu.

Kunstakademiet rykker ind på kunstmuseet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce