Kulturinstitutioner siger ja tak til havnen - og andre steder

Et muligt samarbejde mellem kulturinstitutioner kan eventuelt placeres på havnen. Gerne delvist i gamle bygninger, så stedet får sjæl, siger Lars Aarup, der er direktø for Kansas City, der er i spil som samarbejdspartner. Arkivfoto: Michael Bager

Kulturinstitutioner siger ja tak til havnen - og andre steder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester Rahbæk Juels tanker om, at flere kulturinstitutioner kan skabe mere liv på havnen får en god modtagelse både hos Det Fynske Kunstakademi og Kansas City.

Det er ikke nyt for hverken folkene bag Kansas City eller Det Fynske Kunstakademi, når borgmester Peter Rahbæk Juel lufter tanken om, at man kan flytte en række kulturinstitutioner sammen på havnen. I et stort interview om Odenses Havns fremtid nævner borgmesteren, at Odenses kulturelle vækstlag i disse år bliver "stærkere og mere ærgerrigt." På langt sigt drømmer han om, at det kulturelle vækstlag kan få et nyt liv på havnen, siger han i interviewet.

Borgmesteren nævner specifikt Det fynske Kunstakademi og Kansas City, Musikskolen og Odense Filmværksted som mulige kulturinstitutioner, der eventuelt kunne rykke på havnen og forstærke hinanden i et tæt samarbejde.

Administrerende direktør i Kansas City Lars Aarup er begejstret for tanken, som han første gang talte med Rahbæk Juel om allerede inden, han blev borgmester.

- Vi er allerede i gang med at arbejde på, hvad et samarbejde eventuelt kunne rumme. Vi skal jo ikke opfinde den dybe tallerken, men blot flytte vores lokation. For os er det store emne ikke, at det lige er havnen, men mere at vi kunne bidraget positivt et eller andet sted med den kultur, vi har. Sammen med Odense Filmværksted og Det fynske Kunstakademi vil vi stå stærkere. Det handler om, hvad vi kan gøre for Odense og hvad Odense kan gøre for os, siger Lars Aarup.

Præcis hvor samarbejdet skulle udfolde sig er ikke vigtigt, men havnen er et godt bud, siger Kansas-direktøren.

- Jeg giver borgmesteren fuldstændig ret i, at havnen bør være andet end beboelse, og jeg er mere end 100 procent sikker på, at vi godt ville kunne løfte havnen, især når vi står sammen med andre. Vi ligger lidt spredt, som det er nu, og er ikke rigtig åben og indbydende for borgerne. Ideen er, at det godt måtte være et lidt anderledes kulturhus, hvor der er plads til græsrødder, og her indbyder havnen til noget, der godt må være lidt råt. På Kansas City synes vi, at vi er lidt mere undergrund, end nogle af de andre steder i Odense.

I budgetforliget for 2019 er et muligt samarbejde nævnt, og arbejdet er så småt i gang, fortæller Lars Aarup:

- Vi er allerede i dialog med borgmesterforvaltningen om at lave en sag til politikerne, hvor vi nævner de forskellige fordele, men det hele er på et indledende stadie. Men vi har allerede forskellige aktører og investorer med. Hvis det hele skal med taler vi 15.000 kvadratmeter.

- Jeg giver borgmesteren fuldstændig ret i, at havnen bør være andet end beboelse, og jeg er mere end 100 procent sikker på, at vi godt ville kunne løfte havnen, især når vi står sammen med andre.
Lars Aarup, direktør i Kansas City
Det er allerede aftalt
I budgetforliget for 2019 er muligheden for at rykke kulturinstitutioner sammen på havnen nævnt. Forligspartierne forpligter sig til at understøtte et tættere samarbejde mellem kunst- og kulturinstitutioner som Kansas City, Odense Filmværksted og Det Fynske Kunstakademi og samtidig sikre et spændende og levende kulturelt miljø i udviklingen af Odense Havn.

Partierne forpligter sig i budgetforliget til at gennemføre en screening af byens rum for mulige fysiske lokaliteter - herunder havnen.

En lang process

Også Lars Bent Petersen, der er rektor på Det Fynske Kunstakademi kender snakken om at rykke kulturinstitutioner sammen, og han støtter ideen.

- Vi har allerede snakket om det i flere år og alle vil gerne være med til at samle de kreative kræfter, og skabe et miljø, der kan tiltrække spændende mennesker. Særligt i en by som Odense, hvor alting bliver meget småt, hvis man ikke samarbejder på tværs af kulturelle genre, siger rektoren.

Lars Bent Petersen kan godt se havnen som et muligt sted at skabe noget sammen.

- Havnen er et fint sted, men for vores vedkommende er beliggenheden ikke så vigtig, hvis ellers faciliteterne er gode i forhold til vores mission og vision. Hvis vi blev tilbudt fantastiske bygninger i den anden ende af byen, ville det også være godt, siger han.

Det er under et år siden, at Det Fynske Kunstakademi flyttede ind i den store klassiske museumsbygning på Jernbanegade, og foreløbig har akademiet en driftsaftale på tre år med Odense Kommune.

Den aftale regner rektoren bestemt med bliver over holdt i de tre år. De andre planer er mere på lang sigt, forestiller han sig:

- Alle store ideer kræver en lang strategiproces, og det er min erfaring, at den slags ideer kan tage alt mellem tre og ti år at realisere. Der er jo både økonomi og politik i sagen, så det kan tage lang tid.

Kulturinstitutioner siger ja tak til havnen - og andre steder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce