Kritikere af Dalum Papir-planer: En storby har brug for grønne åndehuller

Politikerne i Odense begår en kæmpe fejl, hvis de i jagten på kortsigtede investeringer glemmer de langsigtede visioner for Odense, mener en gruppe borgere fra området omkring Fruens Bøge og Skovalléen. Her er det Erik Boye, Kjeld Sandby Hansen og Lone Thellesen på besigtigelse i området. Foto: Rune Blichfeldt

Kritikere af Dalum Papir-planer: En storby har brug for grønne åndehuller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune har i spørgsmålet om Dalum Papirfabrik bevæget sig alt for langt væk fra sine egne oprindelige tanker for at imødekomme investor. Det mener en gruppe kritikere fra området ved Fruens Bøge, der har kastet sig ind i kampen for at gøre planen mere grøn, inden den skal vedtages af politikerne.

Politikerne i Odense begår en kæmpe fejl, hvis de i jagten på kortsigtede investeringer glemmer de langsigtede visioner for Odense.

Sådan lyder advarslen fra en gruppe borgere fra området omkring Fruens Bøge og Skovalléen, der med én forenet stemme har kastet sig ind i kampen om fremtiden for området ved den tidligere Dalum Papirfabrik. De stiller spørgsmål, søger aktindsigt og leder efter argumenter, der kan bruges i kampen, og det har de tænkt sig at fortsætte med, lyder det.

- Vi mener, at alle argumenter skal frem, siger en af kritikerne Kjeld Sandby Hansen, der har en fortid som embedsmand i Fyns Amts miljøafdeling og i Naturstyrelsen.

Uden at overdrive er der tale om, at politikerne i løbet af året skal træffe en meget vigtig beslutning. For Dalum Papir-området dækker et, efter Odense-målestok, enormt areal med en meget eksklusiv beliggenhed tæt ved bymidten, som med papirfabrikkens exit pludselig står ledigt.

Spørgsmålet er, hvad området skal bruges til. En ikke-bindende helhedsplan har skitseret et ret tæt bebygget nyt boligområde, hvor også arealer tæt ned mod åen bebygges, og det er her, kritikerne frygter, at området skal ende som et eksklusivt boligområde for de få fremfor at blive til gavn for de mange.

De så langt hellere, at en større del af området, især arealet i delområde 3 (se kort), i stedet kom til at indgå i det blå-grønne bælte, der strækker sig langs med Odense Å. Både til gavn for de nuværende beboere, men også så hele byen kan bruge området til rekreative formål, på samme måde som det er tilfældet med området ved Engen og Fruens Bøge.

- Vi har forståelse for, at kommunen gerne vil have vækst og investorer til byen. Men ikke for enhver pris, siger Kjeld Sandby Hansen.

Townhouses som disse, der af artikten Archidea kalder Hollænderhuse, er noget af det, der er på tegnebrættet i området ved Dalum Papirfabrik. Illustration: Archidea
Townhouses som disse, der af artikten Archidea kalder Hollænderhuse, er noget af det, der er på tegnebrættet i området ved Dalum Papirfabrik. Illustration: Archidea

Tænk på de kommende generationer

Referencen til Fruens Bøge drages i øvrigt frem som et eksempel på netop den type langsigtede visioner, borgergruppen efterlyser fra nutidens politikere, når de skal beslutte sig senere på året.

Området på 53 tønder land blev i år 1857 købt af det daværende byråd for 53.000 kroner. I 2017-priser svarer det baseret på forbrugerprisindekset til 3.384.888 kroner i 2017, oplyser Danmarks Statistik.

Det nuværende byråd bør på samme måde tænke frem på de kommende generationer. Og er området først omdannet til et nyt boligkvarter, er det for sent, påpeger borgergruppen.

- En storby har brug for grønne åndehuller, lyder det fra Kjeld Sandby Hansen, og en af de andre i borgergruppen, Lone Thellesen, tilføjer:

- Du kan ikke plastre hele byen til med høje huse, hvis du vil skabe en rigtig storby.

For langt fra idéen

I januar tiltrak et borgermøde om Dalum Papirs fremtid 500 interesserede, og By- og Kulturforvaltningen har modtaget over 100 tilkendegivelser fra borgere, omkring hvad der bør ske med området fremover. Det vel at mærke, inden en formel høringsfase i forbindelse med det kommende kommuneplantillæg overhovedet er begyndt. Interessen er med andre ord overvældende.

De kritiske borgere fra Fruens Bøge og Skovalléen påpeger, at Odense Kommune faktisk selv lagde op til flere grønne områder, i de tanker om Dalum Papirs fremtid kommunen gjorde sig for blot et par år siden. Her indgik det nu omstridte delområde 3 bl.a. i de grønne planer. De påpeger også det problematiske i, at byggeriet, helhedsplanen skitserer, overskrider åbeskyttelseslinjen.

Derfor, mener kritikerne, kan det undre, at helhedsplanen ser ud, som den gør.

- Noget tyder på, at kommunen er gået meget langt for imødekomme investorens ønsker, siger Kjeld Sandby Hansen.

I borgergruppen er der enighed om, at der i sidste ende er tale om et politisk valg, som byrådet må stå på mål for.

- Vi skal have flyttet den her sag fra at være en administrativ byggesag til at blive en politisk diskussion. I sidste ende er det politikerne, der bestemmer, hvad der skal ske. Men argumenterne skal frem i det åbne, så vi kan diskutere dem. Og så vi bagefter kan bedømme politikerne ud fra det valg, de ender med at træffe, siger Lone Thellesen.

Kritikere af Dalum Papir-planer: En storby har brug for grønne åndehuller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce