Kritik: Gammel mad til ældre

Kommunens nye køkken er ikke til mange "kokkehuer", mener Johannes Madsen, søn til 95-årige Mary Madsen på billedet.
Foto: Jørgen Hansen

Kritik: Gammel mad til ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Johannes Madsen er fortørnet over, at hans 95-årige mor kun får leveret mad en gang om ugen - rådmand bedyrer at maden er super frisk.

ODENSE: - Hvorfor skal de gamle have gammel mad?

Spørgsmålet kommer fra Johannes Madsen, som er fortørnet over, at hans 95-årige mor, Mary Madsen, nu kun får mad fra kommunen en gang om ugen.

- Man kan altså ikke få noget, der er pakket, så det holder sig frisk i syv dage. Men med den alder, min mor har, er der ingen, der klager, siger Johannes Madsen.

Indtil midten af maj fik de ældre mad to gange om ugen, men efter kommunen har taget et nyt storkøkken i brug, er den praksis ændret.

Og det er kun godt, forklarer rådmand Søren Thorsager (S).
Sådan ser en af de madrationer ud, som Mary Madsen får udleveret. Den er ifølge ældrerådmand Søren Thorsager, (S) pakket, så den kan holde sig frisk en hel uge.
Sådan ser en af de madrationer ud, som Mary Madsen får udleveret. Den er ifølge ældrerådmand Søren Thorsager, (S) pakket, så den kan holde sig frisk en hel uge.
Foto: Jørgen Hansen

Friske råvarer

- Jeg kan sagtens forstå den psykologiske mekanisme, som gør, at man tænker: Nej, det kan ikke være godt. Men det er det altså, bedyrer Thorsager og uddyber:

- Vi bruger kun friske råvarer og anvender ingen tilsætningsstoffer for at få maden til at holde sig i længere tid. Med det nye køkken pakker vi maden under særlige beskyttede og kolde forhold, og der er ingen risiko for, at maden bliver for gammel, hvis den bliver opbevaret i køleskab. Odense er faktisk en af de sidste kommuner, som har haft flerdages levering af mad, siger han.

- Normalt siger man, at mad ikke skal stå i køleskabet mere end to dage. Forskellen er bare, at den her mad er pakket på en måde, så den holder sig frisk, ikke mister vitaminer og næringsindhold. Den er faktisk friskere, end hvis man tog noget, man selv havde lavet fra dagen før og varmede op igen - også selv om den har stået i køleskabet en uge, siger rådmanden.

Fordelene ved den nye storkøkken er til gengæld, at brugerne kan bestille meget mere varieret mad, og der er et større udvalg til diabetikere, småtspisende og folk med hjerteproblemer.

Og de psykologiske barriere omkring det at have maden stående i køleskabet så længe prøver kommunen blandt at overvinde ved at tilbyde gourmet-middage ved særlige lejligheder.

- Vi kunne godt fortsætte med at køre ud to gange om ugen. Rent madmæssigt ville det ikke betyde noget, men psykologisk ville det virke bedre. Men det ville også blive dyrere, og derfor gør vi det ikke.

- Nogle mener også, at vi burde give de ældre varm mad hver dag. Men det er alle fagfolk enige om er en rigtig dårlig idé. Det skyldes, at maden taber vitaminer og næringsindhold nærmest eksplosivt, time for time, når den står i flamingokasser og bliver kørt rundt, siger Thorsager.

Rådmandens forklaring får dog ikke Johannes Madsen til at ændre holdning.

- Vi har fået en prøve på maden, og det ser altså ikke lækkert ud, siger han. Hvem vil spise stuvede kartofler, som har ligget i syv dage?

Kritik: Gammel mad til ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce