Tag et kviklån: Kommunens anbefaling til borger med tandproblemer

Cæcilie Crawlye (S): - Forvaltningen skal ikke bede udsatte tage et kviklån, som jeg ikke forestiller mig, de nogensinde kan betale tilbage. Vi skal som kommune ikke anbefale noget, som alt andet lige kan føre til, at folk fanges i en gældsfælde.

Tag et kviklån: Kommunens anbefaling til borger med tandproblemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cæcilie Crawley (S) kalder det "fuldstændigt urimeligt", at Beskæftigelses- og Socialforvaltningen anbefaler udsatte borgere at tage dyre kviklån for at få ordnet tænder. Sagen diskuteres nu politisk.

Odense Kommune skal ikke opfordre udsatte borgere til at optage dyre kviklån.

Meldingen kommer fra Cæcilie Crawley (S), der har fået sagen på dagsordenen i Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Anledningen er en konkret historie, hvor en udsat borger skulle have trukket en del tænder ud - ikke akut, men for at få det bedre. Han havde søgt forvaltningen om hjælp til at betale regningen - den slags ansøgninger kaldes enkeltydelser og gives i særlige tilfælde til borgere, der står over for en uforudset enkeltudgift, man ikke selv har penge til at betale.

Manden fik imidlertid afslag, fordi forvaltningen vurderede, at han godt kunne optage et lån hos kronekonto.dk - et selskab, der har specialiseret sig i hurtige tandlægelån.

Og det forarger Cæcilie Crawley:

- Jeg betragter kronekonto som et kviklån, for du kan blive kreditgodkendt på et kvarter, og renten er rimelig høj. Jeg synes, det er forkert, forvaltningen beder folk tage et lån, som jeg ikke forestiller mig, de nogensinde kan betale tilbage. Vi skal som kommune ikke anbefale noget, som alt andet lige kan føre til, at folk fanges i en gældsfælde, siger hun.

- Skal vi så også opfordre udsatte til at tage alle mulige andre kviklån?

Kronekonto
Kronekonto er ejet af den svenske Resurs Bank, en nordisk nichebank med hovedsæde i Helsingborg. Banken har blandt andet specialiseret sig i at lave samarbejdsaftaler med detailhandlen og tilbyde hurtige lån.Af de ofte stillede spørgsmål på Resurs Banks hjemmeside tyder det på, at nogle kunder senere får økonomiske problemer. Her er spørgsmål som "jeg er desværre kommet i restance med mit lån. Registreres jeg i et skyldnerregister?", "jeg har fået tilsendt et frivilligt forlig fra jer. Det virker som om, at lånet nu bliver meget dyrere. Hvordan kan det være?" og "Skal jeg betale både rykkergebyrer og inkassogebyr, hvis jeg ikke kan betale?".

Årlige omkostninger: 66,8 procent

I Odense tilbyder ni tandlæger for eksempel lån fra Kronekonto til tandudtrækning - hvis oplysningerne på Kronekontos hjemmeside står til troende. Kronekonto låner fra 2.000 til 40.000 kroner til folk, og pengene afdrages over en periode på et til fem år - i nogle tilfælde med så lidt som 100 kroner om måneden.

Vælger man for eksempel at låne 2000 kroner i to år, koster det 142 kroner om måneden - den variable rente er 13 procent, men de årlige omkostninger løber op i 66,8 procent. I løbet af to år skal man betale ialt 3403 kroner.

Låner man 10.000 kroner til samme rente og betaler tilbage over tre år, løber afdragene op i 377 kroner pr måned. Her er de årlige omkostninger 21,7 procent.

Betaler man ikke til tiden, løber der 100 kroner på i rykkergebyr, som lægges til restgælden. Banken må sende tre rykkerbreve pr ydelse - og dernæst er der forskellige andre typer gebyrer, hvis man ikke betaler, og sagen ryger til inkasso.

Og det er netop denne side af lånene, Cæcilie Crawley hæfter sig ved.

- Risikoen med de her lån er, at man nemt bliver fanget i en gældsfælde, hvis man pludselig ikke kan betale - og det sker desværre for en del udsatte.

- Vi skal ikke anbefale kviklån

Beskæftigelses- og Socialudvalget har drøftet sagen to gange tidligere, uden der rigtigt er sket noget.

Politikerne har fået en orientering om Ankestyrelsens praksis - at styrelsen kigger på det beløb, folk har tilbage til sig selv, når alle regninger er betalt, ikke på hvordan lånene er skruet sammen.

- Men helt principielt synes jeg ikke, forvaltningen skal henvise til et bestemt lån eller kviklån, når man skriver til folk, siger Cæcilie Crawley.

Hvis resultatet er, at kommunen får flere udgifter til enkeltydelser, må man tage det med, mener hun:

- Men jeg vil gerne se nogle tal på det. Jeg kan ikke tro, der kan være tale om ret mange, for du skal have et meget lavt rådighedsbeløb for at komme i betragtning til enkeltydelser. Her vil det kun være de allermest udsatte, der får mulighed for at få lavet deres tænder.

Rådmand Steen Møller (K) er umiddelbart positivt stemt over for et forsøg på at finde en løsning, men afventer forvaltningens udspil:

- Nu må vi se, hvad vi har af handlemuligheder. Der er helt tydeligt mennesker, der bliver snydt af de her lån, og derfor undrer det os i udvalget, at vi ikke må kigge på de årlige omkostninger i procent, men kun på det man betaler tilbage pr måned, siger han.

Tag et kviklån: Kommunens anbefaling til borger med tandproblemer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce