Selv om Odense Kommune har uddelegeret en del af aktiveringen af arbejdsløse, kriminelle bandemedlemmer til sikkerhedsfirma, oplever menige medarbejdere at blive truet, både fysisk og psykisk.

Det er ikke mange virksomheder, der har lyst til at aktivere arbejdsløse bandemedlemmer.

Og de kommunale medarbejdere, som møder bandemedlemmerne, oplever jævnligt meget truende adfærd af både fysisk og psykisk karakter.

Det er nogle af de ting, som fremgår af et notat, som Beskæftigelses- og Socialforvaltningen har lavet til borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om arbejdet med at holde bandemedlemmer, som også får sociale ydelser, til ilden.

Her kan man også læse, at bandemedlemmerne er meget forskellige, og at en stor del af dem er såkaldte aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Det betyder, at de har andre problemer end bare det at mangle et arbejde.

Og det har den konsekvens, at det er meget svært at sanktionere dem - og at de ofte kun aktiveres få timer af gangen. De kommer dog i praktik eller får misbrugsbehandling på samme måde som andre ledige - på den måde gøres der ikke forskel - men det er svært at finde tilbud til dem.

Fyens.dk har tidligere fortalt om de fleste af de tiltag, som gennemgås i notatet, blandt andet et særligt samtaleprojekt, hvor deltagerne blev kaldt til hyppige samtaler på forvaltningen. Udeblev de, stoppede deres kontanthjælp.

Den indsats havde effekt - ligesom det mentorarbejde, sikkerhedsfirmaet G4S har arbejdet med nogle af bandemedlemmerne og som resultat fået et par stykker i gang med en uddannelse. G4S er da også fortsat ansat til opgaven.

Men gruppen ændrer sig hurtigt, dels på grund af fængslinger, dels på grund af rejser og udlandsophold eller kortvarige ansættelser.

Forvaltningens særlige kontrolgruppe arbejder også sammen med andre offentlige myndigheder for at stoppe bedrageri med kommunale ydelser og ydelsesudbetalinger fra Udbetaling Danmark, hedder det i notatet.

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).