Klumme: Højesteret beskytter medarbejdere mod for meget overarbejde

Claus CarstensenJuridisk chef, advokatJuridisk afdelingFrie Funktionærer

Klumme: Højesteret beskytter medarbejdere mod for meget overarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når ordrerne strømmer ind på de danske arbejdspladser, løber medarbejderne også stærkere og arbejder igennem. Men selvom de får løn for de ekstra timer eller måske endda selv har bedt om at arbejde mere, er det i sidste ende altid arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at det aldrig bliver i mere end 48 timer om ugen. Det har en principiel højesteretsdom slået fast.

For mange timer udløser bøde

Dommen tager udgangspunkt i en sag, hvor en medarbejder og virksomhed var blevet enige om en ugentlig arbejdstid på 42,5 timer. I perioden mellem 2010 og 2013 var der dog masser af overarbejde, og i den periode var den ansatte derfor i gennemsnit på job i 50 timer om ugen og i perioder over 60.

Det er i strid med loven slog højesteret fast og arbejdsgiveren blev dømt til at betale en godtgørelse på 50.000 kroner. Også selvom medarbejderen oprindeligt selv havde sagt ja til at arbejde mere og havde fået både fuld løn, overtidstillæg og feriepenge for alle de ekstra timer. At arbejde mere end 48 timer om ugen strider nemlig mod den danske arbejdstidslov og EU-reglerne på området.

Arbejdsgiveren er ansvarlig

I sager om for lange arbejdsdage kan der dog være formildende omstændigheder der gør, at man som arbejdsgiver kan slippe med en mindre bøde. Det kan være hvis overarbejdet anses for at være en bagatel eller enkeltstående tilfælde og arbejdsgiveren straks selv har igangsat initiativer for at undgå, at det sker igen.

Omvendt vil der være tale om skærpende omstændigheder, hvis overskridelsen har et meget betydeligt omfang, er foregået i en længere periode eller hvis medarbejderen ikke har fået løn for de ekstra timer.

Uanset hvad er udgangspunktet dog altid det samme: arbejdsgiveren er ansvarlig for, at alle medarbejdere holder sig under grænsen på de 48 timers arbejde om ugen.

Husk at holde fri

Frie Funktionærer hilser dommen velkommen og er særligt glade for synspunktet om, at reglerne også gælder selvom medarbejderen selv har ønsket, at arbejde så meget. Arbejdsgiveren har således en selvstændig forpligtelse til at sikre, at loven overholdes.

Klumme: Højesteret beskytter medarbejdere mod for meget overarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce