Klumme: 2018 - et fantastisk fynsk kulturår

Portræt af Tine Gudrun Petersen, direktør i Odenses første store madfestival Spis!

Klumme: 2018 - et fantastisk fynsk kulturår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2018! Et år som jeg glæder mig vildt til at opleve sammen med resten af SPIS! Odense Food Festival-teamet.

Vi er allerede forrygende godt i gang med billetsalget til "SPIS! Uge 5", den fynske restaurantuge der sætter fokus på fynske restauranter og fejrer fynske råvarer, og med billetsalget til den traditionsrige "Aspargesfrokosten", som godt nok først er 10. juni, men altid er virkelig populær og derfor bliver lagt i kalenderen hos mange af vores gæster allerede nu.

Og så har vi selvfølgelig længe arbejdet på vores store festival i uge 37, hvor vi blandt andet holder "Schiøtzsprisen" og en lang række andre gastroevents.

Vi kommer til at grave ned til rødderne og undersøge den madkulturelle historie, vi er rundet af, og hvordan folkeslag og faggruppers migrationer til alle tider har haft indflydelse på indførelsen af for eksempel råvarer og byttedyr til jagt, og vi kommer til at diskutere, hvorfor vi danskere har så bemærkelsesværdigt begrænset et råvarekendskab og en temmelig hensygnet tradition for at sanke og samle al den helt utroligt lækre gratis mad vores rige natur og farvande bugner af.

I SPIS! Odense Food Festivals festivalprogram er der selvfølgelig heller ingen vej uden om det grønne, kødfrie køkken, som er den indiskutabelt største fødevaretrend i øjeblikket. Hvis du ikke er hoppet med på bølgen endnu, kan du udfordre dig selv til at købe et af de veganske "fars"produkter, eller måske vegetariske nuggets, næste gang du er nede at handle og på den måde være med til at reducere dit gennemsnitlige CO2 udslip pr. måltid bid for bid uden at gøre anden indsats end at spise din aftensmad.

Mad og måltidskultur er en del af en samlet fortælling om et samfunds historie, kultur og dannelse, og derfor arbejder SPIS! Odense Food Festival i 2018 sammen med flere forskellige kulturaktører fra andre grene af kulturlivet end vores. For eksempel Det Skrå Teater, Dupont Speak, Den Fynske Opera og Odense Bys Museer.

Vi glæder os vildt til det, for kultur, kunst og historie er så vigtige aspekter af samfundet. Både den skæve, intellektuelle kunst man for eksempel kan møde i Odenses nyeste udstillingsrum Organon eller den meget folkelige, fine oplevelse jeg forventer at få sammen med forældre til elever fra 38 fynske skoler, når vores børn sammen med Sigurd Barrett og Odense Symfoniorkester inden for de næste par uger synger Danmarkshistorien for os fra den store, flotte Carl Nielsen Salen.

Odense er efterhånden en ret interessant kulturby, hvor spændvidden er bred og alle målgrupper tilgodeses. Jeg er vild med, at jeg i Odense både kan finde kultur at opleve med henholdsvis min gamle mormor, min 9-årige datter og min allermest intellektuelle, kulturvelbevandrede veninde.

Selv har jeg haft den udsøgte fornøjelse at få et lille indblik i den lokale amatørscenekunst og filmverden ved at være ambassadør for Elite Teater i Odense, som har sat nye standarder for niveauet på amatørmusicals og ved at være en del af FilmFyns Advisory Board. Fantastiske FilmFyn som blandt andet sørgede for at Tinkas Juleeventyr blev filmet på Fyn og gjorde brug af fynske underleverandører. Tinkas Juleeventyr som slog seerrekorder og som er nomineret til to Robertpriser, - årets korte tv-serie og årets mandlige birolle i en tv-serie.

Fem andre FilmFyn produktioner er i øvrigt nomineret til en Robert Pris. Hvis du ikke kender FilmFyn endnu, så prøv at tjekke dem ud, de er et virkelig skønt eksempel på hvordan investering i kultur fører til vækst og arbejdspladser og hvorfor det er meningsfuldt for fynboer at arbejde sammen om gode værdiskabende kvalitetsprojekter på tværs af kommunegrænser og sammen sætte vores fine ø på landkortet. I slutningen af måneden bliver det afsløret om FilmFyn direktør Bo Damgaard bliver kåret af Fyens Stiftstidende til "Årets Fynbo". Uden at vide hvem de andre nominerede er, håber jeg, at Bo Damgaard vinder. Jeg kan kun komme i tanker om få andre, der i dén grad har de fynske interesser for øje og arbejder så målrettet for dem hver evige eneste dag.

Jeg glæder mig til det fynske kulturår, og til at SPIS! Odense Food Festival skal udfylde vores plads i loopet i en by, der bugner med festivaler, senest med de nye skud Roséfestivalen og Ilter - punk- og hardcorefestivalen, som de nyeste skud på stammen.

Lad os invitere nogle gæster og bruge byen sammen. Spise på vidunderlige restauranter og lade os berige af kunst og kultur.

Jeg håber, at vi ses derude.

Fakta
Den uges klumme skrives af Tine Gudrun Petersen. Hun er stifter og direktør af madfestivalen SPIS! Odense. Derudover er hun blandt andet ambassadør for Elite Teater og en del af FilmFyns advisory board. Klummerne i Pindle Odense skrives hver uge af en person fra eller med tilknytning til Odense, som har noget på hjerte i forhold byen og dens udvikling. Er du interesseret, så skriv en mail til klkn@pindleodense.dk

Klumme: 2018 - et fantastisk fynsk kulturår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce