Klubber er klar til at samle unge op

Ungdomsskoleleder Carsten Djursaa og klubleder Kirsten Wermuth tjekkede samlingen af Fat Boy-sækkestole, inden politikere og medarbejdere kom til åbningsreception fredag eftermiddag. Mandag kommer børnene efter første skoledag, og de næste måneder handler det om at skabe gode vaner omkring klubberne, fortæller de to. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Klubber er klar til at samle unge op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny struktur udfordrer de svageste unge, erkender ungdomsskoleleder, men elever fra 5. klasse og op får mere aktive tilbud med dans, scenekunst og mountainbikes.

70 medarbejdere i de nye klubber i Odense står klar til at modtage børn og unge på mandag, når den nye struktur træder i kraft med skolestarten: Centrene på de 35 skoler skrumper ind til en halv snes, og ungdomsskoleleder Carsten Djursaa tager udfordringen op med at få eleverne fra 5. klasse og op til at søge nye veje mod de større centre, når skoledagen er forbi.

- Vi har medarbejdere ude på alle skoler, og de står klar til at guide eleverne videre i grupper eller med cykel. Vi har fået en opgave politisk at omkonvertere et lokalt finmasket tilbud til lidt større og færre centre - og nu kører vi, konstaterer Carsten Djursaa.

http://www.fyens.dk/odense/Raadmand-Klubberne-skal-taenkes-paa-ny/artikel/2923025

9 af de 10 centre åbner mandag, for centeret i Tingløkke står foran en større ombygning med besøg af håndværkere de næste mange måneder, inden det står klar til at tage imod elever fra næste år.

Også Carsten Djursaa og kollegerne har fået nye rammer, for ungdomsskolens administration er rykket ind på Ungdomscenter Tornbjerg på den gamle Bækmarksskolen, og det center skal trække unge fra Tornbjerg Skole og Holluf Pile Skole.

- Det bliver spændende den første måned at se, hvor mange der kommer, siger Carsten Djursaa.

Her er som på de andre centre åbent tre dage om ugen - tirsdag til torsdag i tidsrummet fra 14.30 til 22 - og det er nyt i forhold til det gamle tilbud med fem dage. Men Carsten Djursaa og medarbejderne giver til gengæld børnene et mere aktivt tilbud på færre dage, og hver af de 10 nye centre får en mødecafé, hvor de unge kan samles og hygge sig.

 

Kort om den ny struktur
Klubtilbuddet har i foråret vakt debat politisk på grund af længere vej for børnene, ombygninger og ekstra omkostninger. Men på mandag går det løs, når 9 af 10 centre åbner og tager imod børn og unge fra 5. klasse og op til 18 år. De fleste centre har åbent tre dage om ugen, et par har en ekstra dag med café og fritidsvejledning. Centeret i Tingløkke står foran en større ombygning og åbner først til næste år.Klubberne er gratis at bruge, men enkelte aktiviteter kan koste. Hver klub har en café, hvor man kan møde nye kammerater, købe noget at drikke eller en snack. Centrene har åbent tre dage om ugen og undertiden også i weekenden til events.

Børn i 4. klasse får tilbud om at komme i en SFO2 på deres lokale skole.

Sårbare kan ryge ud

Ungdomscenter Tornbjerg er sammen med ungdomscenter Østre Plads i Danmarksgade de eneste to helt nye centre i den nye struktur, og her har medarbejderne i sagens natur en særlig udfordring med at trække eleverne til.

- De unge er vant til at komme de andre steder, og de to nye steder kræver noget andet - at vi vænner de unge til at komme der, siger Kirsten Wermuth.

Både Carsten Djursaa og leder af centeret i Tornbjerg, Kirsten Wermuth, er klar over opgaven - ikke mindst med de elever, som har svært ved at få venner og knytte sociale kontakter. De risikerer at komme til at stå tilbage, når kammeraterne cykler mod det lokale ungdomscenter. 

Carsten Djursaa erkender, at nogle elever har lettere ved at overkomme tærsklen og køre på cykel til en ny klub, og de sårbare elever kan få det svært med den nye struktur.

- Vi risikerer at miste nogle. Politikerne har vurderet, at 4. klasserne var for små til den nye struktur, så de er taget ud af vores pulje og får et SFO2-tilbud. Men det er selvfølgelig en risiko, og det vil man både politisk og hos os være opmærksom på det første halve år. Vi har stadig en fritidsvejleder ugentligt på skolerne, der sammen med lærerne at følge, hvordan det går, forklarer Carsten Djursaa.

http://www.fyens.dk/odense/Knap-hver-tredje-er-tilmeldt-Faerre-boern-kommer-i-SFO-efter-ferien/artikel/3161927

Ungdomscenter Hjalleseskolen ligger på selve Hjalleseskolen, men det skal nu også trække elever fra eksempelvis Højbyskolen og Dalumskolen, og indsatsen med at bygge bro varer august ud, så de unge kan få dannet nogle gode vaner i forhold til klubtilbud.

-  Vores medarbejdere hjælper med bus eller laver en cykelpatrulje de næste fire uger. Vi bygger en bro ved at tage dem i hånden og følges med dem på cykel. Det bliver en proces over de næste måneder, forudser Carsten Djursaa om ændringen af de unges vaner. Nogle af børnene får lang vej til klubben, børn i Skt. Klemens får omkring syv kilometer til deres klub, og dermed bliver brugen af klubberne langt mere planlagt for børnene end før sommerferien.

- Det er nu, at vi skal skabe traditioner og finde et niveau. Tidligere har de været vant til at gå over i fritidsklubben og være der fra en halv til halvanden time. Det er ikke vores forventning, at alle børn vil komme hver dag, men de vil komme, når der er særlige aktiviteter, og vi skal finde et niveau. Tidligere har børnene haft det nemt, og klubberne er ikke længere det lette tilgængelige drop in-sted, indtil mor er hjemme. Sådan er det ikke længere, de vil ikke komme i samme omfang, forudser Carsten Djursaa.

- Det længste er syv kilometer fra Skt. Klemens og ind, og det gør man ikke hver dag, når man går i 5. klasse. Men det gør man måske, når vi har tema om dragebygning eller den lørdag, vi har dansekonkurrence, forudser Carsten Djursaa.

 

 

Grønt tilbud og øvelokaler

Klubbernes 70 medarbejdere hjælper de unge helt praktisk, men de og børnene skal også med det nye klubtilbud indgå i en anden relation og være sammen på en anden måde end før. Hvert af de nye centre har omkring syv medarbejdere, og de står for tilbud inden for dans, musik og scenekunst i eksempelvis Ungdomscenter Spillestedet på Filosofgangen ved Teaterhuset, hvor de unge kan boltre sig i øvelokaler. Men alle centre er forskellige, og i det nye center i Tornbjerg kan de unge eksempelvis benytte nærheden til Kohaveskoven, de grønne arealer omkring skolen og en hytte.

- Der er masser af muligheder, selv om vi ligger lidt til en side. Det bliver spændende, hvad dette sted angår, og vi har 50 elever i 10. klasse og en specialskole, og de skal gå her hver dag på matriklen ved siden af ungdomscenteret, siger Carsten Djursaa og forudser masser af liv på stedet.

- Vi havde en 6. årgang til trivselsdag før sommerferien, og de var meget glade. De kender stedet nu, siger Kirsten Wermuth.

Klubber er klar til at samle unge op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce