Kendt restaurant i nabokrig

Det er døren til baggården her, som er nabostridens udgangspunkt. Medejer af Pane e Vino Natale Ricca siger, at restauranten nok skal leve op til Odense Kommunes påbud om at holde døren lukket, når den larmende opvaskemaskine bruges. Natale Ricca vil ikke fotograferes med fronten til.
Foto: Carsten Bundgaard

Kendt restaurant i nabokrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En banal nabokonflikt om støj har udviklet sig til gensidige beskyldninger om spark og skub

ODENSE: Støj, trusler og gensidige beskyldninger, der er så grove, at de ikke allesammen kan trykkes i avisen uden at føre til en injuriesag.

Det er ingredienserne i en nabostrid mellem den kendte italienske restaurant Pane e Vino på Vintapperstræde i centrum af Odense og den beboelsesejendom, der er nærmeste nabo til restauranten.

Især en af lejerne i beboelsesejendommen er godt og grundigt træt af naboskabet med Pane e Vino, og han får opbakning fra ejeren af beboelsesejendommen, som i flere år har forsøgt at få restauranten til at tage mere hensyn.
Restaurant Pane e Vino er havnet i en nabostrid, hvor beskyldninger om ufine metoder fyger gennem luften.
Restaurant Pane e Vino er havnet i en nabostrid, hvor beskyldninger om ufine metoder fyger gennem luften.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Skub og spark

Omdrejningspunktet for konflikten er Pane e Vinos opvaskemaskine, som udsender en brummede lavfrekvent lyd, som de utilfredse naboer, mener forpester deres tilværelse.

Odense Kommune har foretaget en støjmåling og konstateret, at opvaskemaskinen rent faktisk larmer godt og vel, det den må.

Derfor har Odense Kommune udstedt et påbud om, at restaurantens dør til baggården, der peger ud mod beboelsesejendommen, skal holdes lukket, når opvaskemaskinen kører.

Men nabokrigen er for længst kommet helt ud af kontrol. Den stærkt irriterede nabo siger, at han er blevet fysisk og verbalt overfaldet, når han har henvendt sig for at bede restauranten om at lukke døren. En gang er han decideret blevet skubbet og sparket af en fra personalet, siger han. Episoden blev meldt til Odense Politi og er årsagen til, at han i dag ikke vil stå frem med sit navn i avisen, fordi han frygter for repressalier.

- Godt nok ved de, hvem jeg er. Men de har i det mindste ikke mit navn, og det har jeg det bedst med. Jeg ønsker bare at leve et ganske almindeligt liv, siger den opskræmte nabo.

De to ejere af Pane e Vino, Natale Ricca og Christos Zografos, har en noget anden udlægning.

- Det var ham, der sparkede, og så blev der skubbet igen i selvforsvar. Det er os, der burde være bange for, hvad han finder på næste gang, siger Natale Ricca, der i dag ærgrer sig over, at han ikke kontaktede politiet.

Beskyldes for æggekast

De to restaurantejere mener, at det er dem, der er ofre for en urimelig hetz fra nabobygningen.

- Det er midt i byen, og der er masser af mennesker ude på gaden. Selvfølgelig er der larm - det kan ikke undgås. Hvad forventer de, siger Christos Zografos, der dog samtidig understreger, at Odense Kommunes påbud om at holde døren lukket, når opvaskemaskinen kører, er noget, de to ejere tager alvorligt.

- Døren er kun åben et kort øjeblik, hvis vi hurtigt skal ud med skrald, eller hvis noget er brændt på i køkkenet. Vi kan jo ikke røgforgifte kunderne. Ellers siger vi til personalet, at de skal holde døren lukket. Hvad mere kan vi gøre, siger han.

De to restaurantejere anklager den utilfredse nabo for direkte at chikanere dem. Blandt andet ved i et enkelt tilfælde at have kastet et æg hen over taget på restauranten, som landede på Vintapperstræde.

Det afviser naboen dog fuldstændig.

- Det er pure opspind. Jeg har vigtigere ting at tage mig til end at kaste med æg, og det viser bare, hvad det er for mennesker, de er. De er umulige at tale fornuftigt med, siger han og slår også fast, at han accepterer larm inden for rimelighedens grænser som et vilkår for at bo midt i byen.

Risikerer en bøde

Hos Odense Kommune er det miljøkonsulent Lone Bjerre, der er blevet draget ind i sagen.

Naboerne har fået hendes mobilnummer, så de kan ringe, hvis døren ikke bliver holdt lukket.

- Hvis jeg griber restauranten i ikke at overholde påbuddet, kan vi vælge at politianmelde dem, og det kan ende med en bøde, oplyser hun.

En anden af beboerne i naboejendommen, Pia Haubro, som godt tør stå frem, mener, at striden er gået i hårdknude. Hun er bange for sige for meget offentligt og derved puste til ilden, men siger dog om konflikten:

- Det er kørt helt af sporet.

Personligt tror hun stadig på dialog.

- Det var værre sidste år. De er blevet bedre til at lukke døren på det sidste.

Kendt restaurant i nabokrig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce