Kemi i forkerte hænder: Fire spørgsmål trænger sig på efter afsløringer i Odense

Nordbirkvej 4 i Seden er omdrejningspunktet for avisens afsløringer af en række forhold, som nu har ført til, at Odense Kommune overvejer en politianmeldelse. Foto: Michael Bager

Kemi i forkerte hænder: Fire spørgsmål trænger sig på efter afsløringer i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • En række af avisens afsløringer i sagen fra Seden om forsvundne kemikalier og ulovligt indkvarterede polske arbejdere kalder på forklaringer fra flere sider.
  • Få her det store overblik over de vigtigste af sagens ubesvarede spørgsmål.

1. Hvor er de 39 ton kemikalier, der mangler?
39 ton kemikalier er tilsyneladende forsvundet sporløst. I hvert har ejeren af bygningerne, der har ansvaret, indtil videre ikke kunnet redegøre for, hvor kemikalierne er blevet af. Foto: Fra aktindsigt hos Odense Kommune.

Efter virksomheden Printlines konkurs i 2016, overtog ejeren af bygningerne Seden Ejendomsinvest i foråret 2017 ansvaret for bortskaffelsen af de i alt 78 ton farlige kemikalier, der ifølge en liste udarbejdet af de førende eksperter fra Fortum (tidligere Kommunekemi) i Nyborg stod tilbage.

Dermed "arvede" Seden Ejendomsinvest fra fallitboet regningen på flere hundredtusinde kroner for at bortskaffe kemikalierne på autoriseret vis.

Siden er 39 ud af de 78 ton sporløst forsvundet, og selv om Odense Kommune flere gange har understreget, at alt, der bortskaffes, skal dokumenteres, så har direktør og medindehaver i Seden Ejendomsinvest Torben Brandt Rasmussen indtil videre ikke været i stand til at levere nogen form for dokumentation. Hverken overfor Odense Kommune eller over for Fyens Stiftstidende.

Torben Brandt Rasmussen skylder derfor svar på spørgsmålet: Hvor er de 39 ton kemikalier, der mangler?

2. Hvad er planen for de tilbageværende 31 ton kemikalier?
Kemikalierne har flere gange været flyttet udendørs, men står nu indenfor. Og Odense Kommune vurderer efter tirsdagens tilsyn, at de nu står låst forsvarligt inde. Foto: Fra aktindsigt hos Odense Kommune

31 ton kemikalier står stadig tilbage på ejendommen. Ifølge Odense Kommune nu forsvarligt opbevaret bag lås og slå og indendørs i et dertil indrettet kemirum.

Men hvad skal der ske nu? Et parcelhuskvarter ligger tæt ved, og det virker ikke holdbart, at kemikalierne skal blive stående på ubestemt tid.

Ansvaret er i første omgang Torben Brandt Rasmussen og Seden Ejendomsinvests. Men også Odense Kommune skylder at give mere præcist svar på spørgsmålet:

Hvad er planen for de tilbageværende 31 ton kemikalier?

3. Hvad er det egentlig, der foregår i Årslev Entreprenørforretning?
Pia Bolander Andersen (th.) står som direktør i spidsen for Årslev Entreprenørforretning. Men hun har indtil videre ikke ønsket at give sin version af, hvad der egentlig foregår i firmaet. Foto: Michael Bager

I dag er ejendommen på Nordbirkvej lejet ud til Årslev Entreprenørforretning, som ægteparret Ole Mørk Andersen og Pia Bolander Andersen, der formelt er direktør, står i spidsen for.

Firmaet har gennem adskillelige måneder anvendt nogle af industribygningerne til ulovlig indkvartering af polske ansatte - tilsyneladende uden at bekymre sig omkring, at det dels er ulovligt at lade ansatte bo og overnatte i en erhvervsejendom eller omkring, at entreprenørfirmaet dermed har udsat de polske arbejder for overhængende sundhedsrisiko ifølge flere eksperter, avisen har talt med.

De polske arbejdere - mindst 15 har ifølge avisens oplysninger sovet i bygningen - er hver især blevet opkrævet 1500 kroner per måned for indkvarteringen, viser en lønseddel, avisen har set. Og det bekræftes af flere af avisens kilder.

Selvfølgelig en god forretning for Pia Bolander Andersen og Ole Mørk Andersen, men det er åbenbart ikke noget, de har lyst til at stå ved ud ad til. For da kommunen tirsdag kom på varslet tilsyn, var alle spor efter polakker i timerne forinden blevet fjernet. Det rejser spørgsmålet:

Hvad er det egentlig, der foregår i Årslev Entreprenørforretning?

4. Virker kontrolsystemet?
Det varslede tilsyn tirsdag førte ikke til klarhed. Odense Kommune kunne konstatere flere mistænkelige forhold, som tydede på, at der kan have fundet ulovlig indkvartering sted, men de konkrete beviser som senge, møbler og personlige ejendele var fjernet. Avisen kunne afsløre, at det var sket i timerne, inden tilsynet skulle finde sted, hvor alle tingene var blevet flytter over i en lastbil. Tilsynet fandt lastbilen og undrede sig, men fik forklaringen om, at det var en medarbejders indbo. Foto: Michael Bager

Er et varslet tilsyn, hvor det firma, der skal undersøges, får 14 dage til at slette alle spor efter eventuelle ugerninger, virkelig alt, Odense Kommune som tilsynsmyndighed har at skyde med, når kommunen modtager en anmeldelse om ulovlig indkvartering af polske - eller andre - arbejdere?

Ifølge Odense Kommune, så ja. Selv i denne sag hvor de ulovligt indkvarterede polakkers liv og helbred ifølge eksperter har været sat på spil af en hensynsløs arbejdsgiver.

Tilmed kan kommunen intet andet gøre end at stille spørgsmål og stole på de svar, de får, lyder det fra Odense Kommune. Selv ikke når de står konfronteret med en lastbil fyldt med beviser.

Avisens afsløringer de seneste dage kan muligvis betyde, at sagen ender med en politianmeldelse. Men hvad med andre tilsvarende sager?

Står kommunerne som tilsynsmyndighed så handlingslammet, som det har været tilfældet i denne sag, er det på sin plads at spørge: Virker kontrolsystemet overhovedet, og ligger tilsynsopgaven hos de rette?

Kemi i forkerte hænder: Fire spørgsmål trænger sig på efter afsløringer i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce