Lørdag eftermiddag gav seks odenseanske gymnasieelever deres bud på, hvordan man kan peppe en fest op med selvoppustelige balloner, hjemmelavede stjernekastere og solide bordbomber.

Fem gange har en række gymnasieelever fra Mulernes Legatskole, Odense Katedralskole, Sct. Knuds Gymnasium og Tornbjerg Gymnasium mødtes de seneste måneder for at forberede et science-show, som blev afholdt lørdag eftermiddag i lokale U55 på Syddansk Universitet.

Blot 20 af de 480 pladser i det enorme auditorium er optaget, da de seks gymnasieelever iført hvide kitler og sikkerhedsbriller indleder deres naturvidenskabelige fest, hvor de med kontrollerede eksplosioner, ild, slim og nitrogen-is kommer med bud på, hvordan en festlig aften - eller eftermiddag - kan blive ekstra blæret.

Gymnasieeleverne er alle en del af dette års OS Science-akademi, som de fire stx-gymnasier i Odense har etableret i fællesskab for elever med særlig interesse for naturvidenskab.

Én af dem er 17-årige Andreas Skovbak Graversen fra Sct. Knuds Gymnasium. Ud over at byde velkommen til publikum er han med i fire af eftermiddagens otte forsøg. Han går på Kemi A-studieretningen og kalder ikke overraskende kemi for et af sine yndlingsfag.

- Jeg sagde ja til at være med i science-akademiet, fordi jeg gerne ville prøve at lave nogle nye forsøg og også møde andre, der interesserer sig for kemi. Det var min kemilærer, som opfordrede mig og to andre fra min klasse til at deltage, siger Andreas Skovbak Graversen, der går i 1.g.

Hans favoritforsøg er et med vingummibamser, der brændes af i et mørklagt auditorium.

- Det er det flotteste forsøg rent visuelt, og så synes jeg, det er interessant, hvordan man kan brænde alt med kalorier af i kaliumklorat. Der kommer en masse oxygener i overskud, som ender med at blive antændt. Det har en ret markant effekt, siger Andreas Skovbak Graversen.

Han kunne ikke finde på at benytte nogle af de naturvidenskabelige eksperimenter derhjemme for at peppe en fest op.

- De fleste af forsøgene ville jeg nok afholde mig fra at udføre derhjemme. Men tricket med at lave hjemmelavet is med flydende kvælstof kunne jeg nok godt finde på at kaste mig over. Begge mine forældre er beskæftiget med naturvidenskab til daglig, så de kommer indimellem hjem med flydende kvælstof, siger Andreas Skovbak Graversen uden at fortrække en mine.

Hjemmelavet is på rekordtid

De hjemmelavede stjernekastere midtvejs i showet fungerer ikke helt efter hensigten. Først forsøger eleverne at tænde dem med tændstikker. Da det ikke virker, går de videre med en flamme fra en bunsenbrænder.

Først efter et halvt minut kommer der liv i stjernekasteren, som taber sit hoved og falder ned i en brandepande, hvor det ligger og sprutter. Der skal nok arbejdes lidt med formlen, inden stjernekasteren sættes i masseproduktion.

Bedre går det med den nævnte isdessert, hvor der laves is på rekordtid med hjælp fra flydende kvælstof på minus 196 grader. Under et minut tager det at lave en ganske velsmagende vaniljeis, som efterfølgende deles ud i plastikkaffekopper til publikum.

Science-showet slutter behørigt med flere brag, da en colaflaske halvt fyldt med vand får proppet små nitrogenklumper på minus 80 grader ned og skruet låget på. Efter få sekunder eksploderer flasken med et højt knald og skydes helt op under auditoriets loft.

Et loft, som Andreas Skovbak Graversen formodentlig komme til at stirre op i igen.

- Jeg kunne sagtens se mig selv læse videre på SDU, når jeg er færdig med gymnasiet. Og hvis jeg ender med at studere i en anden by, kan det være, jeg en dag kommer herud som forsker, siger Andreas Skovbak Graversen, inden der hældes flydende nitrogen ud over auditoriumtrappen som ekstranummer.

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.