Kronprins Naruhitos besøg i H.C. Andersens Hus forløb helt efter planen.

Seks-syv minutter før det planlagte tidspunkt kørte en omfangsrig kortege ind i Hans Jensens Stræde. Japans kronprins Naruhito og hans talstærke følge skulle ind i H.C. Andersens Hus ad den gamle hovedindgang i Hans Jensens Stræde.

Her stod borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmand Jane Jegind klar til at hilse på. Men først tog kronprinsen sig god tid til at hilse på herboende japanere, der var mødt op.

Derefter kunne chefen for Odense Bys Museer, Torben Grøngaard Jeppesen, overtage værtsskabet og fortælle kronprinsen om planerne for det kommende eventyrhus. Der som bekendt er tegnet af en japansk arkitekt, Kengo Kuma.

Selve rundvisningen i museet stod overinspektør Ejnar Stig Askgaard for. Han havde lånt et armbåndsur af en kollega for at holde øje med, at den stramme tidsplan ikke skred.

Ekstra tid

De få minutter, kronprinsen var kommet for tidligt, viste sig at være en god buffer, for Naruhito forlod H.C. Andersens Hus til det planlagte tidspunkt.

Bagefter besøget kunne Ejnar Stig Askgård fortælle, at han gerne ville have brugt nogle ekstra minutter. For kronprinsens havde været interesseret og lydhør. Samtalen mellem museumsfolk og kronprins foregik på engelsk, som Naruhito, der har studeret i England i de unge år, mestrer på højt niveau.

Der er stramme regler for, hvem der kan komme tæt på en kejserlig japaner, og pressen fik ikke lov at komme med på selve rundvisningen. Danske og japanske pressefolk var placeret i et afspærret område udenfor museets Nyhavnsstue. Det er kun forbeholdt VIP'er i ekstraordinær klasse at komme ind i Nyhavnsstuen, og til den klasse hører den 57-årige kronprins naturligvis.

Dette var den eneste mulighed for at fotografere kronprinsen inde i selve museet. I Nyhavnsstuen tog Naruhito sig god tid og bladrede i to bøger, som Ejnar Stig Askgård viste ham. Det var førsteudgaven af "Eventyr fortalte for Børn" fra 1835. Og den første Andersen-oversættelse til japansk, "Storhertugens nye Klæder" (som selvfølgelig er identisk med "Kejserens nye Klæder"), fra 1888. En bog, der så vidt Ejnar Stig Askgård ved, kun findes i to eksemplarer.

- Kronprinsen var interesseret hele vejen igennem og meget behageligt selskab, fortalte Ejnar Stig Askgård bagefter.

Noget af det, som især havde vakt Naruhitos interesse, var historien om, hvordan Andersen som fattig dreng, trods den enorme klasseforskel, havde leget med kronprinsen, der senere blev Frederik VII, som Andersens mor havde vasket for.

I bil til rådhuset

Efter besøget i H.C. Andersens Hus drog kejseren og hans følge af sted mod frokosten på rådhuset, og det var atter i bil. Mens borgmesteren og hans embedsfolk tog turen til fods hen over den midlertidige træbro, der forbinder de to dele af Hans Jensens Stræde.

Og som de trafikale forhold ser ud i midtbyen, nåede borgmesteren rigeligt tidsnok frem til at være klar ved den røde løber til rådhuset, hvor frokosten ventede.

Det vrimlede med politi og sikkerhedsfolk, men uanset det foregik første del af kronprinsens fynske dag i en afslappet atmosfære. En atmosfære, som kronprinsen i høj grad selv, ifølge de mennesker der var tæt på ham, medvirkede til at skabe.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.

Mere om emnet

Se alle
2
Stort galleri: Kronprinsens besøg set i billeder

Stort galleri: Kronprinsens besøg set i billeder

Japansk kronprins kiggede på vindmøller på Lindø

Japansk kronprins kiggede på vindmøller på Lindø

Fotoredaktionens udvalg: Den japanske kronprins Naruhitos dag på Fyn

Fotoredaktionens udvalg: Den japanske kronprins Naruhitos dag på Fyn