Gode historier fra demenslidende og pårørende skal omdannes til virkelighed i demensbydelen Byen for Livet

Odense: Livet med demens er ikke let. Hverken for dem, der har det eller pårørende til én, der har det. Derfor er de små, gode øjeblikke så utroligt vigtige. De øjeblikke, hvor sygdommen glider i baggrunden, og hvor man måske ligefrem glemmer, at man er syg.

De øjeblikke er simpelthen uundværlige.

Derfor har den kommende demensbydel Byen for Livet, der inden for en årrække skal stå klar til at huse mellem 200 og 300 mennesker med demens i Odense, nu kickstartet en kampagne, der vil samle de gode historier.

Eksempler på gode øjeblikke (forkortet ned)

Thomas Engelbrechtsen:

- Min mor blev hentet et par gange om ugen til et dagtilbud på det lokale plejehjem. Hun protesterede altid. Men når vi hentede hende, sad hun altid glad og snakkede livligt med hendes "kolleger". Det var, som om atmosfæren på plejehjemmet vækkede associationer til lærerværelset på hendes gamle skole. Her følte hun sig hjemme.

Jack Schou:

- Min far, som døde af Alzheimer i 1989, var ikke særligt interesseret i opera, men da musikken startede, og et fyrværkeri af kostumer og farvede dukkede op, blev jeg lidt bekymret. Var dette for meget? Men nej, det stimulerede i den grad min far. Hans øjne levede og fik glans. Efterfølgende talte vi flere gange om det, og han virkede til at kunne huske.

Elene Petersen:

- På et tidspunkt af min fars demens-forløb blev han meget passiv. Men når familien kom sammen, og der var hjertevarme med børn og børnebørn, kunne han lyse helt op og blive helt nærværende. Vi havde en oplevelse af, at min far var tilbage. Når der var intense, glade og hjertelige øjeblikke, var der en åbning ind til den kerne, han i virkeligheden var.

Peter Martin Jakobsen, der er sekretariatschef i Byen for Livet, forklarer:

- Vi gør det for at finde ud af, hvad der ligger til grund for de gode øjeblikke, og så vil vi bruge dem, når vi skal bygge demensbydelen. Det skal omsættes til virkelighed og til anbefalinger, siger han.

- Og så er det også for at få folk til at italesætte demensen i deres liv. At der er lyse stunder og gode øjeblikke, grin og smil på trods af alt, siger han.

Et godt stille øjeblik

Alle historierne samles på sitet tagdel.dk. Alle, der har demens inde på livet på en eller anden måde, kan beskrive et godt øjeblik de har haft. Kampagnen er målrettet demente eller deres pårørende.

- Måske er et godt øjeblik at have et stille øjeblik, og så er der brug for lokaler med gode lounge-områder. Eller måske er et godt øjeblik en god gåtur i skoven, og så handler det om at have et godt stisystem med natur i området, forklarer Peter Martin Jakobsen.

Håber på mindst 30 historier

Kampagnen ventes at køre i tre uger frem, og Peter Martin Jakobsen håber mindst på 30 personlige historier.

Når de tre uger er gået, afholdes der en workshop, hvor alle, der har bidraget, inviteres ind. Her leder man efter et sted med plads til i hvert fald 50 personer.

- Her skal vi kigge på, hvad de her gode situationer indeholder, og hvad der ligger til grund for dem. For så kan vi bruge alle de her input til at finde ud af, hvad vi skal gå videre med, siger han. Det er altså ikke kun en opmærksomhedskampagne, understreger Peter Martin Jakobsen.

- Nej, vi vil lade os inspirere af historierne, siger han.

Åbner tidligst i 2019

Da avisen sidst bragte en stor artikel om Byen for Livet, lød det til at være optimistisk men også realistisk, at bydelen kunne åbne i 2018.

Det er nu ikke realistisk, siger Peter Martin Jakobsen.

- Vi har været nødt til at rykke til 2019, for der har været nogle komplikationer. Det har vist sig lidt mere kompliceret, end vi troede i starten, at finde en egnet grund, siger Peter Martin Jakobsen.

Partnere i projekt Byen for Livet er OK-Fonden, Odense Kommune og Demenslandsbyen Marguritten.

  • byline

    Af:

    Journalist på Odense-redaktionen, hvor jeg dækker lokalpolitik og livet i byen. Uddannet fra Syddansk Universitet i 2015. Vandt i 2014 Jern Henrik og Basker Henrik og i 2015 hovedprisen for årets historie i Fynske Medier for serien "Svigt i lægevagten", der også var finalist til Spadestiksprisen. Tidligere ansat på avisens nyhedsredaktion. Jeg bor i Odense med min kæreste, der arbejder som sygeplejerske, og min søn Lukas.

Mere om emnet

Se alle

Eksempler på gode øjeblikke (forkortet ned)