Kærnehuset: Danmarks ældste vegetariske spiseklub

Aase Schroll Kristiansen er en af de frivillige, der står for madlavningen i Kærnehuset, Danmarks ældste vegetariske spiseklub, der mandag fyldte 41 år. Her kan medlemmer spise økologiske vegetarretter for 45 kroner pr gang. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Kærnehuset: Danmarks ældste vegetariske spiseklub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor kan man spise tre retter økologisk mad til bare 45 kroner? Kom med inden for i Kærnehuset, Danmarks ældste vegetariske spiseklub i Nedergade, Odense. Mandag aften fejrede klubben 41 års fødselsdag og bød nysgerrige til at spise med.

Danmarks ældste vegetariske spiseklub ligger i Odense, nærmere bestemt på første sal i Nedergade 6.

Her kan man tre gange om ugen spise aftensmad for 45 kroner - det er typisk to-tre vegetariske retter - drikke kaffe og te for 5 kroner, og vil man have kage til, koster det 10 kroner ekstra.

Denne mandag har Kærnehuset fødselsdag, og de 41 år fejres med gratis suppe til de nysgerrige og gamle kendinge, der dumper ind i de uformelle og hyggelige lokaler, der har kunst på væggene.

Sådan har det været i alle årene, fra den lidt flippede begyndelse i 1970'erne, hvor troen på basisdemokrati, fællesskab og grøn økologisk levevis fik stedet i gang, til i dag, hvor Kærnehuset slår sig op på at være et "hyggeligt lille spisested med plads til alle". Også folk, der spiser kød.

- Her kommer mange forskellige slags mennesker. Nogen kommer bare for at spise, andre fordi de er interesseret i biodynamisk mad, fortæller Bjarne Jensen, der er med til at lave mad og er kommet her siden 1982, da han flyttede til Odense fra Ærø.

- Jeg var lidt interesseret i vegetarisk mad, men også at spise billigt og at møde nogle mennesker, fortæller han.

Kærnehuset
Kærnehuset er Danmarks ældste vegetariske spiseklub - den åbnede 19. marts 1977, grundlagt af en gruppe miljøaktivister og småflippere. Mandag kunne Kærnehuset således fejre 41 års fødselsdag.Stedet har kontakt til 90 potentielle medspisere. For at spise med skal man være medlem, og det kan man enten være på årsbasis (300 kroner) eller pr måned (40 kroner).

Frivillige i Kærnehuset laver mad tirsdag, onsdag og fredag, og medlemmerne betaler 45 kroner pr gang. Ofte består et måltid af to-tre retter, måske en suppe, en hovedret og forskellig salat. Det er også muligt at købe te og kaffe, dessert koster 10 kroner. Det er tilladt selv at tage drikkevarer med, også vin og øl. (uss)
Madholdskoordinator Inge Lise Johannsen og flere andre ville gerne, at Kærnehuset kunne tilbyde mad fire dage om ugen, men det kniber med at finde folk, der har lyst til at være køkkenleder. Til højre i billedet ses Birgitte Lyholm - det er hendes billeder, der hænger på væggene i den vegetariske spiseklub denne måned. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Madholdskoordinator Inge Lise Johannsen og flere andre ville gerne, at Kærnehuset kunne tilbyde mad fire dage om ugen, men det kniber med at finde folk, der har lyst til at være køkkenleder. Til højre i billedet ses Birgitte Lyholm - det er hendes billeder, der hænger på væggene i den vegetariske spiseklub denne måned. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Frivillige laver maden

Kærnehuset har plads til 25 spisende. Maden laves af frivillige, og selv om flere i spiseklubben gerne ville have åbent fire dage om ugen i stedet for tre, holder man lidt igen, fortæller madholdskoordinator Inge Lise Johannsen.

- Vi har mange, der gerne vil hjælpe til i køkkenet, men de skal have at vide, hvad de skal gøre. Det kræver, at der er en leder på køkkenholdet, og dem har vi ikke så mange af, så vi kan lave mad fire gange om ugen, siger hun.

En af dem, der kan finde ud af at styre madlavningen, hedder Aase Schroll Kristiansen. Hun kan godt lide at bruge urter, planter og krydderier fra naturen, men det er årstiden ikke lige til, så i dag står på den på suppe med årstidens økologiske grøntsager, leveret af Syrengården ved Bullerup, suppleret med hjemmebag. Hun har ligesom Bjarne Jensen været med i mange år og tager turen ind fra Hundslev for at være med.

Fødselsdagmenu: Suppe lavet på årstidens grøntsager, hertil hjemmebagt bolle. Birgitte Carol Heiberg
Fødselsdagmenu: Suppe lavet på årstidens grøntsager, hertil hjemmebagt bolle. Birgitte Carol Heiberg

Dyrevelfærd

Men hvem spiser på med?

En af gæsterne - Gutte, der ikke ønsker at få sit efternavn i avisen - kommer her ikke fast, men når det lige passer.

- Jeg har været vegetar siden 1981, så jeg har lært alle argumenterne. Den gang skulle man altid svare på, hvorfor man ikke spiste kød, men det spørger ingen sjovt nok om mere, siger hun.

Gutte blev vegetar efter at have arbejdet i et højt intensivt landbrug, for hun brød sig ikke om den måde, dyrene blev behandlet på.

- Jeg fik min sidste "rigtige" julemad i 1981 - det var min mors store bekymring. Og for godt fire år siden tog jeg skridtet videre og blev veganer. Så holder du dig væk fra alt animalsk, forklarer hun.

En anden er Birgitte Lyholm, som har taget sin mor med. Det er Birgitte, som har malet de mange billeder, der hænger på væggene og som kan købes af interesserede medlemmer.

- Jeg har boet i Odense i 35 år, men aldrig hørt om Kærnehuset før. Måske er det fordi, jeg bor på den anden side af byen, men det er et lille hyggeligt sted, og så kan jeg godt lide, at man har det sociale element med også, siger hun.

Klokken nærmer sig 18. Sulten er vokset i takt med duften fra køkkenet breder sig, så de fremmødte bliver enige om at gå i gang.

Velbekomme.

Kærnehuset: Danmarks ældste vegetariske spiseklub

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce