Det 12 mand store folkemusikband Mynsterland blev dannet til en talentsamling for folkemusikere i Odense i 2011. Nu vender bandet tilbage for at optræde til den nye Kyndelmisse-fest på Magasinet.

15. januar udkommer folkemusikgruppen Mynsterlands anden ep, "Glæden". Små tre uger senere kan man høre numrene live til den nye Kyndelmisse-fest på Magasinet 3. februar, hvor det enorme band forsøger at presse samtlige medlemmer på scenen.

De 12 medlemmer mødtes en efterårsdag i 2011 på den daværende Syddanske Folkemusikalske Talentskole, som blev afholdt i Odense.

- Det er svært at forklare, hvordan man finder sammen i så stort et band. Faktisk var vi 14 til at begynde med, men uanset antallet handlede det i høj grad om kemi. Vi havde en fornemmelse af at høre sammen som venner, og derfor var det naturligt, at alle i vennekredsen skulle være med i bandet, siger kontrabassisten Mathæus Bech.

Da bandet blev stiftet, gik de fleste medlemmer på gymnasiet. Ingen havde forudset, hvor komplekst det ville blive at samle alle mand for at øve.

- Vi tænkte først og fremmest på, at vi var én stor familie med mantraet: "Jo flere, jo bedre". Hvordan familien skulle samles, havde vi ikke skænket så mange tanker, siger Mathæus Bech.

Tid til fordybelse

I dag er medlemmerne spredt i et bælte tværs over Danmark fra Esbjerg til København. Med nogenlunde lige mange medlemmer i hver by. Derfor øver bandet typisk en gang hver anden måned eller som nu op til en koncert.

- Vi har et par medlemmer, som bor i København, samt to, der studerer folkemusik i Sverige. Derfor er det ikke muligt for os at mødes så ofte. Når vi gør - typisk hver anden måned - er vi til gengæld sammen tre-fire hele dage, hvor vi virkelig kan fordybe os, siger Mathæus Bech.

De mødes ofte i hans forældres hus i Svendborg, hvor der er plads til hele flokken.

- Svendborg ligger meget strategisk i forhold til, at nogle skal køre fra Esbjerg og andre København. Der er også plads og mulighed for at larme, hvilket der eksempelvis ikke er i en lejlighed i København. Vi plejer også at gå ture i skoven og lade op, så det er efterhånden blevet en tradition, siger Mathæus Bech.

Glæden er intakt

I 2011 vidste ingen af medlemmerne, at deres første musikvideo ville blive et viralt hit på Facebook, hvor den indtil videre er set flere end 60.000 gange.

To år senere har Mynsterland været på tre danmarksturnéer og vundet en Danish Music Award for "Årets Talent" inden for folkemusik. Venskabet har udviklet sig lige så meget som musikken.

- Vores venskab og glæde ved hinanden har altid vokset på lige fod med vores musikalitet. I dag føles det som om, at de er groet så meget sammen, at det at spille musik sammen er det bedste og mest naturlige, der findes, siger Justine Hald Boesen, som er sangerinde og spiller harmonika i bandet.

Netop følelsen af glæde har fulgt bandet de seneste to år. Derfor var det naturligt, at nummeret "Glæden" også gav ep'en dens titel.

- "Glæden" fortsætter den røde tråd fra vores første ep fra 2017, men viser også nye og spændende sider af bandet. Alle numrene er originale, og ep'en indeholder en suite sammensat af tre numre, der alle bærer lyden af moderne folkemusik med sig, siger Justine Hald Boesen.

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.