Juridisk førstehjælp til folk, der sidder fast i systemet

Anders Sandvig fra "Din jurist" i Vollsmose har lavet en aftale med den tidligere juridiske konsulent i Odense Kommune, Alf Banke, der nu stiller sin ekspertise til rådighed for folk, der er kommet i klemme i det kommunale system. Foto: Nils Svalebøg

Juridisk førstehjælp til folk, der sidder fast i systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alf Banke har været juridisk konsulent i Odense Kommune i 13 år og med til at træffe et hav af afgørelser om fleksjob, førtidspension og sygedagpenge. Nu er han sprunget over på den anden side af skrivebordet. Sagsbehandlingen er blevet for ringe, siger han.

Mennesker, der kæmper for at få et fleksjob, en førtidspension eller har problemer med deres sygedagpenge, kan se frem til at få hjælp fra en uventet kant.

Den mangeårige juridiske konsulent i Odense Kommune, 59-årige Alf Banke, har nemlig sagt op med udgangen af 2017 og tilbyder nu sin hjælp til folk, der føler, de sidder fast i systemet. Det gør han sammen med sin partner, 30-årige Anders Sandvig, i firmaet "Din jurist":

- Vi tilbyder hjælp til folk, der på en eller anden måde føler sig dårligt behandlet. Vi skal have 1500 kroner for at hente sagens akter og gå dem igennem, og min erfaring er, at de penge er givet godt ud, fordi det giver folk ro i sindet at få en jurists ord for, om kommunen har gjort, som den skulle eller ej. Der sidder rigtig mange rundt omkring og føler sig snydt, og mange af dem er også blevet snydt. Men der sidder heldigvis også mange, der har fået den sagsbehandling, de har krav på. Og det er rart at få vished for, at tingene er, som de skal være. Det vigtigste for folk er at finde ud af, om de er blevet snydt eller ej, siger Alf Banke, hvis speciale netop er socialret.

Han mener ikke, at springet "til den anden side" er så stort, som nogen måske vil mene:

- For mig er skiftet ikke så stort, for mens jeg var ansat i kommunen, var et af mine største ønsker at lave en retfærdig behandling. Nogle enkelte er blevet sure på mig undervejs, men efter min opfattelse er det fordi, de ikke havde ret. Og jeg vil sige det samme til dem, når jeg sidder omme på den anden side, for i sidste ende er det domstolene, der bestemmer. Og der er ingen grund til at føre en sag, som du ved, du taber. Jeg har efterhånden så meget erfaring, at jeg vurderer, om der er en mulighed for at vinde, siger Alf Banke.

Sagsbehandlingen for dårlig

Lovgivning og praksis på området har gennemgået en voldsom udvikling i den tid, Alf Banke var ansat ved Odense Kommune.

Store reformer inden for fleksjob- og førtidspensionsområdet er vedtaget, og derudover gennemgik Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen - den nuværende Beskæftigelses- og Socialforvaltning - store besparelser i perioden, hvor der også blev afskediget sagsbehandlere.

- Der har været så mange besparelser i kommunerne, at sagsbehandlingen efter min opfattelse simpelthen er blevet for ringe, siger Alf Banke.

- Nu ser det ud som om, man investerer lidt igen, men de sidste fem-syv år har der været så mange besparelser, at sagsbehandlerne ikke har kunnet følge med. De har haft alt for mange sager, og derfor har de ikke kunnet gøre det ordentligt. Førtidspension, fleksjob og revalidering har været hårdt ramt.

- Det har blandt andet vist sig ved, at Odense Kommune har fået nogle dårlige ankestatistikker - ligesom mange andre kommuner. På nogle sagsområder har man tabt mellem en tredjedel og halvdelen af de sager, der kommer i Ankestyrelsen, og det, synes jeg, ikke er godt, for det er jo specialister, der sidder og behandler sagerne. Det er et tegn på, at der er noget galt. Og meget handler om, at de har for travlt. Så der er virkelig hårdt brug for sådan nogle som os, siger han.

- Vi skal huske, at kommunerne er til for borgernes skyld. Ingen skal have mere, end de har krav på, men jeg er træt af den holdning, hvor systemet tænker mere på, om Ankestyrelsen eventuelt vil komme med en indsigelse, hvis man opdager en sag, frem for at finde en løsning. Hvor er fleksibiliteten henne? Jeg synes, det er skidt, når juristen er mere socialrådgiver end socialrådgiveren. Men det er sket for mig flere gange.

Folk er desperate

Alf Banke har også lagt mærke til stigningen i antallet af "private socialrådgivere", mange af dem helt nyuddannede, og som juridisk konsulent i kommunen er han ikke imponeret:

- Når jeg så deres klager, tænkte jeg tit: Hvis bare de havde skrevet det på en anden måde og var kommet med de rigtige argumenter, kunne de have fået ret - for borgerne havde jo ofte ret. Men at der er kommet så mange "private socialrådgivere", er et tegn på, at folk er desperate.

Alf Banke og Anders Sandvig vil med deres firma gerne hjælpe folk til først at få en afklaring i deres sag. Og de har sager fra hele landet, fordi meget kan foregå over internettet.

- Vi har lige nu et par sager, der har ligget i rigtig lang tid - den længste har været i gang i ni år, siger Anders Sandvig.

- Vores mål er i første omgang at skubbe på for at få afklaret, om personen skal visiteres til et fleksjob eller førtidspension. Om der så kommer en erstatningssag senere, må vi vente og se.

Juridisk førstehjælp til folk, der sidder fast i systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce