Julegalla med slangekvinde og strubesang

Morten Givskud og Birgitte Weinberger står for femte år bag Kulturmaskinens Julegalla, hvor der samles ind til lokale velgørenhedsforeninger. Foto: Simon Staun

Julegalla med slangekvinde og strubesang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredag aften afholdt Kulturmaskinen Julegalla for femte gang på Magasinet. De 500 billetter var revet væk til showet, der i år samlede ind til Mødrehjælpen og foreningens projekter "Måltidet" og "Den rullende kagemand".

Kulturmaskinens Julegalla er på få år blevet en uundværlig del af mange odenseaneres juletradition. Allerede før sommerferien fik Birgitte Weinberger, som er konferencier og arrangør, den første henvendelse fra en person, der ville sikre sig billet til årets forestilling.

- Jeg skulle lige have klaret en filmfestival først, men det er sjovt at tænke på, at julegallaen er blevet så populær, at vi meldte alt udsolgt, inden vi havde løftet sløret for navnet på én eneste af de optrædende. Det understreger, at Julegalla er blevet en uundværlig tradition for mange odenseanerne, siger Birgitte Weinberger.

Hendes arrangør- og konferenciermakker er musikeren Morten Givskud. Sidste år samlede de sammen med de mange optrædende 64.000 kroner ind, som gik til sorgramte børn og unge.

- Vi har en klar forventning om, at vi samler flere penge ind i år, selv om det er samme antal gæster. Vi skal have folk til at spytte i indsamlingsbøsserne både før og efter showet samt i pausen. Vi er nødt til at hæve barren, siger Morten Givskud determineret.

Løjerlige instrumenter

De to konferencierer krydsede klinger første gang på scenen til "Til grin galla", hvor der var fokus på stand-up og komik.

- Vi har begge en svaghed for gallaer, så det udviklede sig løbende til Julegalla, som nu kører for femte år. I starten var det kun os selv og de allernærmeste venner, der stod på scenen. Siden er vennekredsen udvidet betragteligt, så vi i år kan byde på slangekvinder, drag queens og grønlandske strubesangere, siger Birgitte Weinberger.

De får efterhånden så mange henvendelser fra kunstnere, bands og artister, at der ikke er plads til dem alle i det to timer lange program i to afdelinger.

- Vi får så mange tilbud, at vi er nødt til at takke nej. Det er ret vildt, når man tænker på, at ingen får noget for at stille op. Alle involverede gør det i en god sags tjeneste, uanset om de optræder tre minutter eller som os har brugt flere måneder med at planlægge, siger Morten Givskud.

Udover at være konferencier skal han optræde med teatersport og stomp i trioen Habengoods, hvor han spiller på løjerlige instrumenter. Birgitte Weinberger viser også talenterne frem.

- Jeg har en skummel fortid som sanger og skuespiller, så det støver jeg af i et nummer med de to musikere Simon Krebs og Søren Lund, der begge er uddannede fra Det Fynske Musikkonservatorium, siger Birgitte Weinberger.

Hun understreger, at der er gået "Odense i den" på den gode måde med gallashowet.

- Julegalla er blevet en form for showcase, hvor vi viser det bedste frem fra Odense inden for musik, teatersport og poesi, siger Birgitte Weinberger.

- Vi føler en forpligtigelse i forhold til at arrangere et seværdigt show, og det bliver nemmere og nemmere, fordi så mange dygtige mennesker bakker op og tilbyder at optræde, supplerer Morten Givskud.

Hjælper med at fejre børn

I år er det den lokale afdeling af Mødrehjælpen, der modtager de indsamlede penge.

- Nogle af pengene går til "Måltidet", som er et kompetencegivende koncept, hvor sårbare familier lærer at lave mad og spise sammen. Resten går til "Den rullende kagemand", som er et tiltag, der går ud på at fejre børn, der ellers ikke ville blive fejret, siger Birgitte Weinberger.

700 kroner koster det at sende "Den rullende kagemand" ud med fødselsdagskage, arrangere skattejagt og hjælpe med at rydde op.

- Jeg får gåsehud af at tænke på, hvor stor betydning det har for de børn, som måske for første gang kan invitere klassekammeraterne hjem til fødselsdagsfest, siger Birgitte Weinberger.

Samtlige af de 50.000 kroner, som de 500 billetter sælges for, og de indsamlede penge på Magasinet går til Mødrehjælpen.

- Vi har ingen administrationsudgifter. Ikke en krone. Hvis vi samler 70.000 kroner ind, er det beløbet, Mødrehjælpen får. Prøv lige at tænk på, hvor mange børnefødselsdage for udsatte børn, man kan arrangere for de penge, siger Birgitte Weinberger.

Julegalla med slangekvinde og strubesang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce