Det er godt, når en borger undgår at komme på førtidspension, og ressourceforløbene er til gavn for mange borgere, mener Kristina Bach, der er jobrehabiliteringschef hos Odense Kommune.

Den nye formand for ungdomsafdelingen af de udviklingshæmmedes landsorganisation, ULF, Rikke Gravgaard Sørensen, mener, at mange kommuner sender udviklingshæmmede i lange og opslidende ressourceforløb forbundet med usikkerhed. Mange udviklingshæmmede ender alligevel med en førtidspension, påpeger den nye formand.

Men ressourceforløb er til fordel for borgerne - også de udviklingshæmmede - forklarer jobrehabiliteringschef hos Odense Kommune, Kristina Bach:

- Ressourceforløbene er en helhedsorienteret indsats for borgeren. En af de klare forcer ved et ressourceforløb er den koordinerende sagsbehandler. Hvis du er på førtidspension, så har du ikke længere en sagsbehandler, der ringer og hører, hvordan det går. Så skal du selv være opsøgende i forhold til, hvad du har ret til ifølge Serviceloven. Man har samfundsmæssigt taget en beslutning om, at vi gerne vil hjælpe en større del af borgerne. Det er jo ikke nødvendigvis godt for et ungt menneske at komme på en førtidspension. Det er ikke godt for nogen, siger hun.

Selv om de fleste unge udviklingshæmmede er kendte af kommunen og har gået på specialskoler i hele deres skolegang gavner ressourceforløbene, mener jobrehabiliteringschefen.

- De udviklingshæmmede er en borgergruppe, der ikke kan undtages fra ressourceforløbene. Det er der domme, der siger. Men der er også den menneskelige del, for der er jo ingen mennesker, der skal trækkes igennem noget. Det handler om at udvikle. Når unge kommer til os, så er der stadig et potentiale og nogle timer, de kan være på et arbejdsmarked. Det ville være et svigt bare at placere folk på en førtidspension. Vi vil hellere sige, at prøver at finde nogle kollegaer til de unge mennesker, så de har noget at bidrage med og stå op for. Arbejdsmarkedet er også en mulighed for at være en del af et fællesskab, lyder det fra Kristina Bach.

Over halvdelen ender alligevel på en pension. Kunne kommunen ikke have været skarpere fra starten?

- Nej, for hvis det så endelig ender med en førtidspension, så handler det om at få skabt en bedre tilværelse på pension. Under ressourceforløbene hjælper vi også eksempelvis folk ud i foreninger og i netværksgrupper og kan måske på den måde forhindre ensomhed.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.