Sæsonklargøring

Sæsonstarten venter lige om hjørnet for de sommerbetonede aktiviteter i Odense og det betyder et omfattende klargøringsarbejde for bestyrelsen i Allerup Gamle Have. Jimmy Andersen har for tiden travlt i rollen som muldvarpejæger

Allerup: Jimmy Andersens blik kunne sagtens bære på et stærkere præg af modløshed, når man betragter den opgave han i bogstaveligste forstand har foran sig.

Flere hundrede små jordbunker breder sig ud over det samlede Allerup Gamle Have forårsaget af små blinde dyr, som graver rundt under overfladen efter primært orme og andre mættende lækkerbiskener.

Fakta

Lever på det europæiske kontinent - eller rettere under jorden.Tilhører ordenen ægte insektædere, som også rummer pindsvin og spidsmus.

Yngler i marts og bliver omkring tre år gamle.

Muldvarpen er i stand til at skrige.

Er god for skovbunden, fordi dens lufter ud.

Æder hver dag halvdelen af sin egen vægt.

Rationerer sin mad i "fadebure". Sådan har man fundet flere hundrede afhuggede orme i gangene.

I computerspillet worms kan man bruge en muldvarp som våben. Man skyder den efter sine fjender, hvorefter muldvarpen eksploderer.

 

Jimmy Andersens job er som medlem af bestyrelsen ved det rustikke friluftsbad at have oasen klar til sæsonstart. Det indebærer blandt andet at nedbringe antallet af muldvarpe på matriklen markant.

Det lyder som plottet til en tegnefilm. Jimmy og de forbaskede muldvarpe. Men udfordringen er dog ganske reel og alvorlig.

- Der er vel omkring 200 her og vi skal helst have dem væk i april, inden vi begynder igen til maj, siger han helt roligt, imens han jager sin skovl ned imellem to af de ufatteligt mange skud, der vidner om den heftige invasion.

Nakken knækker med det samme, så det er nok den mest humane måde at gøre det på. Vi har forsøgt med gas, men det var både dyrt og hjalp ikke en skid. Det dræbte måske nogle enkelte, men betød intet samlet set. Denne metode kræver en del arbejde, så jeg er her hver dag for at tjekke og grave ned. Til gengæld virker det

Jimmy Andersen

Har prøvet med gas

Det er en langsommelig affære, men muldvarpejægeren lader trygt sin tillid hvile på skuldrene af den ældgamle device om de mange bække små.

I hvert fald har han på sin indfangstfærd kunnet lave lidt statistik på sin succesrate.

- Ud af fire spande fanger jeg én, fortæller han, imens han graver.

Han sætter fælden ned imellem to forholdsvist friske skud.

- Jeg troede først, at fælden skulle ned oveni skuddet, men det er langt mere effektivt at sænke den ned imellem to. Det må være cirka her. Ja, du kan se, at der er en tydelig gang fra det ene skud til det andet, siger han, og lister hånden ned, så man kan se, at han har ret.

Anordningen minder om en mindre udgave af bjørnefælden. To sider klapper sammen, når noget stimulerer midten. Og haps. Så er byttet både fikseret, men også meget dødt.

- Nakken knækker med det samme, så det er nok den mest humane måde at gøre det på. Vi har forsøgt med gas, men det var både dyrt og hjalp ikke en skid. Det dræbte måske nogle enkelte, men betød intet samlet set. Denne metode kræver en del arbejde, så jeg er her hver dag for at tjekke og grave ned. Til gengæld virker det, siger han.

Mange ting at ordne

Kan du virkelig nå at formindske antallet på så kort tid?

- Ja. Altså, det skal jeg. Der er ikke så mange muldvarpe, som der er skud. De arbejder i familier, så den klynge der, er nok lavet af en fem-seks stykker. Der er vel et par hundrede. Ja, det kan der sagtens være. Sidste år landede vi på cirka nul muldvarpe, men der er godt nok også noget flere i år. Jeg kan ikke love, at vi er 100 procent fri af dem til april, men det tæt på, gisner han, imens han skuer ud over sine indskrænkede, dog stadig omfattende jagtmarker.

I det hele taget skal haven nå meget inden sæsonstart. For tre uger siden kunne avisen berette om den fine pose penge foreningen har modtaget til at renovere bassinet med.

Arbejdet med det begynder i april, hvor også test af tætheden skal vise, hvor godt haven er med før sæsonen skydes i gang i maj.

- Vi støder på mange ting hele tiden, som skal ordnes og gøres klar. Det kunne sagtens være et fuldtidsarbejde, men vi gør det jo frivilligt. Så der er nok at se til, smiler Jimmy Andersen.

Avisen følger op på havens klargøring, så snart der sker nyt.

  • Af: