En berømt orange ranger-traktor kommer på særudstilling

Odense: På Danmarks Jernbanemuseum står en orange ranger-traktor, traktor 57. Traktor 57 blev danmarksberømt, da den i 1975 var med i "Olsen-Banden på sporet", der er nummer syv i rækken af de folkekære film om de tre bandemedlemmer Egon, Benny og Kjeld og deres jagt på det store kup.

Den orange traktor fungerer nærmest som et fjerde bandemedlem i filmen. Den bliver brugt af Olsen-Banden til at fragte en Franz Jäger-godsvogn fyldt med guldbarrer, som banden har stjålet fra firmaet Multi-Scan.

Som altid går det godt i begyndelsen. Egon har lært køreplanen udenad og kan navigere mellem de store tog. Benny styrer behændigt traktoren, mens Keld skifter sporene. Alt kører efter planen. Lige indtil statsbanerne skifter til sommerkøreplan, og alle togtider er forandret.

Ud over at være en af de sædvanlige finurligt fortalte folkekomedier, fortæller "Olsen-Banden på sporet" også en historie om jernbanen og de store godsområder i hovedstaden i midten af 1970'erne.

De jernbanemiljøer, der vises i filmen, er i dag jernbanehistorie. Skinner, signaler, firmaspor, signalposter og baneterræner er en integreret del af handlingen, og tilsammen fortæller de en historie om jernbanemiljøer i Københavnsområdet anno 1975.

En naturlig del af vor kultur

Køreplaner, materiel, overskæringer, uniformer, sammenkoblinger og pakhuse indgår i filmen, men behøver ofte ingen forklaring, da det er noget, vi i forvejen kender til. Jernbanerne og det tilhørende materiel er en naturlig del af vor kultur.

Stort set alle danske børn kender til damplokomotiver, selv om de fleste aldrig har set et rigtigt damplokomotiv. I serier som "Thomas Tog" og i film som Harry Potter-serien lærer børnene fra de er helt små om tog og jernbaner fra andre tider og fra andre steder.

Mini-udstilling

På Danmarks Jernbanemuseum kan de se og opleve de rigtige tog og på den måde få en endnu større indsigt i jernbanehistorien.

Og nu kan de også komme til at opleve den fra Olsen-Banden så kendte orange ranger-traktor på en lille særudstilling.

Den 4. marts 2016 er Danmarks Jernbanemuseum klar med en mini-udstilling, hvor den orange traktor er omdrejningspunktet.

Traktorens historie som "filmstjerne" formidles, traktorens historie fortælles, og flere af jernbanereferencerne i filmen fremhæves.

Det vil være muligt at tage et billede sammen med Olsen-Banden og traktoren ved en fotostat af de tre bandemedlemmer.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.