Jernbanehistorie bliver tilgængelig for alle

Et af eksemplerne på, hvad man kan se på Jernbanekilder.dk: Motiv fra København, 1908, udført af Wilhelm Wils. Billedet viser Nordbanegården (tv.) og Holtebanestationen (th.) set fra Vester Farimagsgade. Foto: Jernbanekilder.dk

Jernbanehistorie bliver tilgængelig for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Jernbanemuseum har lagt et væld af gamle fotos, film, tegninger og meget mere ud på nettet til fri afbenyttelse.

Deciderede nørder kan bruge timer på at dykke ned i gamle plantegninger af fortidens lokomotiver. Alle vi andre med større eller mindre (lokal)historisk interesse kan helt sikkert også finde stof i en ny hjemmeside, som Danmarks Jernbanemuseum netop har lanceret, jernbanekilder.dk.

Museet har en stor samling af fotos, tegninger, postkort, levende billeder med meget mere i magasiner, og disse bliver gradvis digitaliseret og lagt ud på jernbanekilder-hjemmesiden.

I alt er der næsten 34.000 indgange på hjemmesiden, hvor man kan søge på for eksempel stednavne. Jernbanekilder.dk er også delt op i mere end 20 tematiske underpunkter. Eller man kan nøjes med at søge på videoer, hvoraf der lige nu ligger 75 af slagsen. Blandt andet kan man i levende billeder tage en tur fra Svendborg til Odense, som den tog sig ud i 2009 set fra førerrummet.

Der er masser af tegninger, som sande jernbanenørder kan have glæde af. Eksemplet her er en godsvogn fra 1901 til transport af svovlsyre. Foto: Foto: Jernbanekilder.dk
Der er masser af tegninger, som sande jernbanenørder kan have glæde af. Eksemplet her er en godsvogn fra 1901 til transport af svovlsyre. Foto: Foto: Jernbanekilder.dk

Nye fotos hver uge

I øjeblikket er der omkring 7000 fotografier tilgængelige, men antallet vokser hele tiden. Gitte Lundager, der er museumsinspektør på jernbanemuseets videncenter og arkiv fortæller, at der kommer 50-100 nye billeder til hver uge.

- I øjeblikket er vi i i gang med at digitalisere nogle glasplade-negativer, der har været dårligt opbevaret, fortæller Gitte Lundager og peger dermed på, at der også er en dagsorden med jernbanekilder.dk, som handler om at bevare ting for eftertiden, som ellers var i fare for at gå til.

Omkring to tredjedele af det digitaliserede materiale på hjemmesiden er materiel- og detailtegninger, som nok i høj grad taler til jernbaneklubber og andre med en meget specifik interesse. Men Gitte Lundager fortæller, at digitaliseringen var den bedste måde at gemme tegningerne på, og så kunne man jo lige så godt gøre dem offentligt tilgængelige.

Kunst på vej

Som nævnt er Jernbanekilder.dk under stadig udvikling. Blandt andet vil der snart komme fokus på jernbanemuseets anselige samling af jernbanerelateret kunst og plakater med mere, som vil blive lagt ud på siden.

Og de levende billeder vil også få et løft. Lige nu ligger der 75 film og videoer tilgængelige på siden. Men museet har en samling, der skal tælles i tusinder, som ligger i alle mulige forskellige formater. Og fotografier er der i omegnen af 200.000 af.

Ud over det rene rugbrødsarbejde med at få levende billeder og fotos digitaliserede, så handler det også om at få afklaret eventuelle ophavsrettigheder, inden man kan lægge materialet ind på Jernbanekilder.dk.

Så der er umådelige mængder af arbejde at gøre med at få mere materiale ind på hjemmesiden.

Gitte Lundager tror på, at det møjsommelige arbejde bærer frugt.

- Jeg håber, at folk med brede kultur- og lokalhistoriske interesser kan få glæde af siden, siger hun.

Jernbanehistorie bliver tilgængelig for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce