Rådmand Jane Jegind (V) har købt en ny kjole, og de hvide handsker er lagt frem.

Del tre af den traditionsrige nytårskur hos dronning Margrethe, der foregår i morgen onsdag, bliver i år med deltagelse af Odense-rådmand Jane Jegind (V).

- Det er første gang, jeg deltager, siger Jegind, der som rådmand for blandt andet kulturområdet er inviteret, fordi kronprins Frederik er protektor for Odense Internationale Filmfestival.

Ifølge Ritzaus kongelige leksikon har det gennem århundreder været skik, at repræsentanter for folket mødte op hos monarken for at ønske godt nytår. Allerede midt i 1600-tallet omtales begivenhederne omkring årsskiftet som en gammel skik, og grundelementerne er stadig de samme.

Nytårskuren er delt i tre, oplyser Ritzau. Del et fandt i år sted 1. januar klokken 19, hvor der blev taffel/middag i Christian VII's Palæ på Amalienborg for regeringen, landets øverste embedsmænd og hoffets ledelse.

Den anden kur finder sted i dag den 5. januar i Christian VII's palæ, hvor dronning Margrethe modtager højesteretsdommere, Livgarden og Gardehusarregimentets officerskorps. Senere i dag modtager dronningen det diplomatiske korps på Christiansborg Slot.

Tredje kur finder sted i morgen den 6. januar - ligeledes på Christiansborg Slot, hvor dronning Margrethe modtager officerer fra forsvaret og beredskabsstyrelsen samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og kongelige protektioner.

Det er her Jane Jegind kommer ind i billedet, og det betyder, at de hvide handsker er fundet frem, og at der er bestilt ny en gallakjole.

Rådmanden vil fortælle de kongelige, at det går godt med Odense Internationale Filmfestival, som i år har fejret 40 års jubilæum.

- Jeg vil også fortælle, at festivallen er Danmarks eneste oscar-kvalificerende kortfilmsfestival, og at der i år kom bidrag fra hele 36 nationer, siger hun.

Rådmanden har via sit politiske arbejde og som repræsentant for Odense Kommune tidligere mødt flere medlemmer af den kongelige familie, herunder både dronningen, kronprinseparret og den nu pensionerede prinsgemal. Om sit forhold til kongehuset, siger hun:

- Hvis du spørger mig, om jeg er royalist, så er svaret ja.

- Er du spændt?

- Det er da en rigtig rar oplevelse, det er jeg sikker på.

Kjolen, Jane Jegind skal have på, er i øvrigt sort med en lille grå jakke til. Hun har selv købt og betalt den, og den har været dyr, oplyser hun uden at ville gå i nærmere detaljer omkring prisen.

  • Blichfeldt_Rune

    Af:

    Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2004. Samme år ansat på Fyens Stiftstidende. Siden 2005 på Odense-redaktionen. Har siden 2007 især dækket byudvikling. herunder emner som Odense Letbane og ombygningen af Thomas B. Thriges Gade.

Mere om emnet

Se alle
Dronningen alene i guldkaret til kur

Dronningen alene i guldkaret til kur

Dronning Margrethe i usædvanlig sædvanlig karettur

FAKTA: Her er dronningens tre nytårskure