Jan Boye spiller højt spil

Borgmester Jan Boye (K) og rådmand Anker Boye (S) præsenterede i fællesskab den såkaldte kvarterplan for området omkring Thomas B. Thriges Gade. Det skete på et møde 10. januar sidste år.
Foto: John Fredy

Jan Boye spiller højt spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uanset om borgmesteren rager opgaver til sig, eller han udviser "rettidig omhu", kan kanal- forbindelsen blive en boomerang i et valgår

ANALYSE: Den politiske sæson blev sat dramatisk i gang, da borgmester Jan Boye i denne avis lancerede, at de kommende 10 års store opgaver med kanalforbindelsen, lukningen af Thomas B. Thriges Gade i begge ender og dermed samling af den overskårne by for enden af Vestergade skal løses i en ny og til lejligheden nedsat organisation eller måske i en eller anden form for selskab a la Ørestaden i København.

Hans forslag blev mødt med heftig kritik af by- og kulturrådmand Anker Boye (S), der sammenlignede borgmesteren med Napoleon Bonaparte, der som bekendt var både kejser og diktator i Frankrig.
Så brede var smilene hos rådmand Anker Boye (S) og borgmester Jan Boye (K), da de i januar 2007 i fællesskab præsenterede kvarterplanen.
Så brede var smilene hos rådmand Anker Boye (S) og borgmester Jan Boye (K), da de i januar 2007 i fællesskab præsenterede kvarterplanen.
Foto: John Fredy.

Hugge fjer?

Om Jan Boye nu vil rage opgaver til sig og hugge nogle fjer fra sin rival, Anker Boye, eller han udviser rettidig omhu ved som borgmester at gøre sit yderste for at sikre, at der ikke sker yderligere forsinkelser, afhænger af øjnene, der ser det.

Odense Byråd har indrettet sig sådan, at Borgmesterforvaltningen med borgmesteren og stadsdirektøren i spidsen tager sig af den overordnede planlægning. Derimod er det lagt ud til de fire forvaltninger - By og Kultur, Social og Arbejdsmarked, Ældre og Handicap samt Børn og Unge - at føre byrådets beslutninger ud i livet - med den pose penge, de enkelte forvaltninger er tildelt.

Set i det lys er det ubestrideligt, at borgmesteren med sin plan om at sammensætte en gruppe af medarbejdere fra rådhuset og slottet og tilført ekspertise udefra laver om på, hvordan kommunen normalt organiserer sig.

Bekriger hinanden

Jan Boye vælger at gøre det uden på forhånd at informere eller rådføre sig med byplanrådmand Anker Boye, der ad omveje hører om borgmesterens udspil. Det får Anker Boye til at fare i flint og giver næring til den opfattelse, at de to bekriger hinanden, og hele tiden er på vagt, så "den anden" ikke kan pudse sine fjer.

Hvorfor Jan Boye vælger at fortælle offentligheden om sine planer, inden han præsenterer dem for Anker Boye, By- og Kulturudvalget og det øvrige byråd, ved kun han selv og en inderkreds af konservative og venstrefolk.

At der i substansen kan være fornuft i at samle det kommende tiårs store opgaver i én organisation, er en helt anden sag, men måden Jan Boye gør det på er vel ikke den mest elegante. Det har i hvert fald givet oppositionen en platform at stå på, hvorfra de vil udråbe:

- Han vil tage æren.

Blodigt håndværk

Inden Socialdemokraterne kommer alt for godt i gang, er det på sin plads at minde om, at politik er et til tider blodigt håndværk.

Mon ikke Anker Boye i en lignende situation kunne agere, som Jan Boye gør nu?

Jo, er svaret.

For nogle år siden blev H.C. Andersen som bekendt fejret med et utal af arrangementer i 2005. Det lignede på forhånd en situation, hvor der ikke mange dage kunne åbnes en avis, uden borgmester Anker Boye optrådte i festlige sammenhænge med blandt andet prinser og prinsesser.

Han valgte da også på forhånd at tage opgaven med fejringen af H.C. Andersen fra kulturforvaltningen og den daværende rådmand, Venstres Jørgen Lund, og placere den i en speciel organisation med - rigtigt gættet - borgmester Anker Boye som formand.

Det gik bestemt ikke stille for sig, da Jørgen Lund i Økonomiudvalget forsøgte at overbevise Anker Boye om, at det var en rigtig dårlig idé, og at borgmesteren tilsidesatte alle regler om, hvordan opgaverne fordeles i Odense Kommune.

Som vand på en gås

Dén argumentation prellede af på Anker Boye som vand på en gås. Han fik lavet en speciel fond og et HCA-sekretariat, væk fra kulturforvaltningen. At han så senere måtte gå som HCA-formand efter stormvejret i forbindelse med millionhonoraret til Tina Turner ved den store fest i Parken, og at han tabte valget til Jan Boye i november samme år skal med for fuldstændighedens skyld.

Den nuværende borgmester gambler ved at flytte det overordnede ansvar for udførelsen af de store projekter fra Anker Boyes forvaltning på Odense Slot til den ny organisation - med reference til stadsdirektør Jørgen Clausen og dermed rådhuset.

Ingen konkret handling

Samme stadsdirektør skal inden jul præsentere en plan for den videre proces. Fire måneder lyder som meget lang tid til snak og ingen konkret handling. Først ind i det nye år kan der ansættes folk, hvilket kan tage måneder.

Hvis der ikke for alvor kommer skred i det kæmpestore arbejde med ikke mindst kanalforbindelsen og Thomas B. Thriges Gade, kan Jan Boye komme til at se halvskidt ud i valgåret 2009.

Socialdemokraterne vil da sige igen og igen:

- Se, kære odensanere, han lovede så meget, men hvad er der sket?

Jan Boye spiller højt spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce