Irsk ind til benet: En pub skal være en forlængelse af din dagligstue

Jim Newman er født ind i en pub-familie. Hans far ejede en pub i hjembyen Dublin, og her begyndte han allerede som ung at arbejde. Han kunne i dag ikke forestille sig en dag uden at lægge vejen forbi Ryans. Foto: Klaus Knakkergaard

Irsk ind til benet: En pub skal være en forlængelse af din dagligstue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næste år fylder Ryans of Odense 20 år. Vi har mødt ejeren Jim Newman til en snak om jubilæet og for at rette op på en frygtelig misforståelse.

Jeg skylder Jim Newman en undskyldning. Men det er ikke derfor, jeg står foran hans pub en tåget onsdag i slutningen af november. Og så alligevel.

Et par uger tidligere har jeg i disse spalter kaldt Ryans of Odense "en britisk oase" i Odense. Jeg skrev det i bedste - men forhastede - mening, men da Jim Newman efter et par dage efter ringer til mig, ved jeg godt, at den er gal. Jim er irsk, ikke britisk, og det samme gælder hans pub.

- Jeg kalder heller ikke dig for tysker, siger han i telefonen.

Sammenligningen er til at tage at føle på. Og den er rammende. Irland og England har brugt hundredvis af år i konflikt med hinanden, så når jeg kalder hans irske pub for britisk, så pisser jeg direkte ned historiebøgerne uden respekt for følelser og fædreland. Irland er ikke en del af Storbritannien, og Jim Newman er ikke britisk. Det ved jeg godt, og Jim Newman ved, at jeg ved det, så han godtager allerede undskyldningen i telefonen. Men jeg vil alligevel gerne vide, hvad der ligger bag følelserne.

- Det er identitet. Jeg har ikke noget imod briter. Jeg kender rigtig mange briter, jeg er bare ikke en selv. Jeg er irsk, siger den 61-årige pubejer med en tyk irsk accent, der nogle gange bliver til rent irsk.

Han er født og opvokset i hovedstaden Dublin, men siden han var ganske ung har han rejst i det meste af verden. Blandt andet nåede han at være med til byggerier i store dele af Europa og Østen, inden han slog sig ned i Odense, hvor han købte pubben Paddy Go Easy, som han for ret præcist 20 år siden lavede om til Ryans Of Odense.

I dag kommer han her stadig hver eneste dag. Selv om han ikke står så mange timer bag baren mere, så kommer han stadig ind og får sin del af Irland her i Odense.

- Jeg skal lige ind og kigge og sige hej. Jeg kan desværre ikke stå bag baren så meget mere på grund at et biluheld sidste år, der giver bøvl med skulderen. Men jeg kommer her alligevel altid, jeg elsker "the banter" (små-drillerierne, red.) herinde. Det hele er i venskabelig tone, og det er ret unikt for en pub, siger Jim Newman og griner.

Jeg må give ham ret. Jeg fortæller ham en historie, der vel er fire-fem år gammel, som jeg selv oplevede på Ryans. Min arm var i gips, hvilket bartenderen naturligvis opdagede, da jeg bestilte min pint. Udtryksløst nikkede han mod min arm.

- I hope the other guy looks worse, sagde han og afleverede min bestilling med et drillende glimt i øjet

- You see, udbryder Jim Newman og fortsætter:

- Det er det, jeg mener. Det elsker jeg. Det er det unikke ved en pub, hvor man kan mødes med hvem som helst og falde i snak. Du får de bedste og de mest vilde historier på en pub. En god pub er som en forlængelse af din dagligstue, siger han.

Ryans of Odense
Fisketorvet 12Irsk pub med autentisk stemning og masser af pints.

Mandag-onsdag: 14-01

Torsdag: 14-03

Fredag: 11-06

Lørdag: 11-05

Søndag: 11-01

 

20 års jubilæum

Og næste år har han holdt sin stue åben for hele Odense i 20 år. Ryans of Odense er en institution i byen, og den ligger urokkeligt og ser på den transformation, byen er ved at gennemgå. Jim Newman har som sådan ikke noget imod udviklingen i byen, slet ikke, men havde det ikke været for de tidligere års økonomiske fundament som støtte, havde pubben muligvis ikke levet til at opleve jubilæet.

- Det er meget voldsomt, at det hele sker på en gang. Jeg ejer bygningen, som Ryans ligger i, så vi skal nok overleve, men det kappede en tredjedel af omsætningen, da det gik i gang. Det bliver godt, når det er færdigt, men det har virkelig også kostet, og det kommer til at koste, og det skal man huske, når man snakker om, hvor fantastisk det bliver. Det skylder man at huske, siger Jim Newman.

Ombygning eller ej, Ryans når fejre sig selv og sine 20 år. Faktisk vil det blive fejret hele næste år, med forskellige aktiviteter i løbet af året. Følg med på Ryans Of Odenses Facebook-side for at holde dig opdateret.

Irsk ind til benet: En pub skal være en forlængelse af din dagligstue

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.