Inden sæsonstart: Mange af Odenses fodboldbaner er ødelagte

Det er meget mere belastning på leddene, når man spiller på et underlag, der er så ødelagt. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Inden sæsonstart: Mange af Odenses fodboldbaner er ødelagte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både banerne og spillerne risikerer langvarige skader, når seriefodboldsæsonen går i gang i weekenden.

For rigtig mange fodboldhold starter efterårssæsonen i weekenden, og for rigtig mange fodboldhold kommer første turneringskamp til at blive spillet på en utrolig ringe bane. Ikke overraskende har sommerens tørke også sat sit præg på byens 211 fodboldbaner. Det betyder, at banerne ligger gule og visne hen, hvilket kan få konsekvenser på flere måder.

- I Utopia i Munke Mose er vi efter min mening i en situation, hvor græstæppet stort set er væk. Manglende vanding gør det tæt på umuligt at spille fodbold bare nogenlunde ordentligt, siger baneansvarlig i FK Utopia, David Bo Jensen

- Spillere og dommere kan heller ikke stole på, at bold og bane reagerer som det plejer, og derfor bliver det også farligere at spille, uddyber han.

Changs opvisningsbane på Kochsgade. Det grønne græs må man tænke sig til. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Changs opvisningsbane på Kochsgade. Det grønne græs må man tænke sig til. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Langvarige skader til banerne

Og det er ikke kun spillerne, der kan lide skade på grund af tørken. De såkaldte hjerteskud, der er vækstpunktet i græssets rodsystem, risikerer at blive ødelagt, når folk igen skal spille på banerne. Hvis først hjerteskuddene bliver ødelagt, tager det flere sæsoner, før græsset igen er tilbage, forklarer parkforvalter i Odense kommune, Christina Hoff. Hun fortæller også, at det ikke bare er muligt at lukke banerne.

- Der er ikke kunststofbaner nok til, at turneringerne kan spilles på dem, og vi kan ikke bare udskyde kampene, da vi så får problemer til vinter. En lukning af banerne bliver uoverskuelig for hele turneringen, det eneste vi næsten kan gøre er at danse en regndans, siger Christina Hoff, der ikke har det nemmeste år på kontoret. Ved starten af forårssæsonen måtte kommunen nemlig udsætte mange kampe, fordi banerne lå under vand.

Vanding er for mange heller ikke en mulig løsning. Med en pris på 500 kroner pr. dag har byens små klubber ikke økonomien til, at de kan forsvare at holde banen grøn med vanding. I den lille klub Chang på Kochsgade har de stået med vandslangen i de små målfelter på opvisningsbanen, det er, hvad det har kunnet blive til. Og i klubben B67 siger formand Kenneth Hansen:

- Vi har ikke mulighed for at vande, så vi må leve med det. Vi spiller videre, indtil vi bliver bedt om at stoppe.

Oddsene er ikke fair

De små Odense-klubber lider altså i heden, imens det i de større klubber er mindre katastrofalt.

I for eksempel OB, TPI og OKS har man både kunstgræsbaner og mulighed for at vande en eller flere af græsbanerne. På de baner, hvor rodsystemerne har det allerværst, henstiller kommunen klubberne til at prøve at finde alternativer enten ved at droppe træningen, så man kun spiller kamp, eller hvis det står helt skidt til at ansøge DBU om udsættelse af turneringen for deres hold.

Både i OB og TPI har man tilladelse til at hente vand fra de åer, der ligger tæt på banerne. Det betyder, at de sparer enormt meget i forhold til dem, der ikke har samme mulighed. OKS har ikke den mulighed. Til gengæld har de i kraft af klubbens størrelse valgt at betale for vanding af deres opvisningsbane.

Klubberne har fået af vide, at Odense Kommune ikke understøtter vanding af banerne. Betalingen for vandet sker altså for klubbens egen regning.

Inden sæsonstart: Mange af Odenses fodboldbaner er ødelagte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce