Ikke et ord om minedrift


Ikke et ord om minedrift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TARUP: Hundredvis af veje verden over er opkaldt efter rubinen, den blodrøde ædelsten, der først og fremmest findes i Myanmars miner. Myanmar er det nuværende navn for det tidligere Burma og har i de seneste 800 år været verdens centrum for rubinminedrift.

Af alle de veje, der er opkaldt efter rubiner, er det kun ganske få, der har en historisk tilknytning til ædelstenen. En af disse veje ligger i den amerikanske stat Arizona og bærer det engelske navn for rubinvej, Ruby Street. Vejen har fået sit navn på grund af en nu nedlagt mine, hvor amerikanske minearbejdere engang hentede ædelsten op. "Arizona Ruby" er navnet på disse ædelsten, der i virkeligheden ikke var rigtige rubiner, men granater.

Odense har også en Rubinvej. Den ligger i Tarup og har ikke det fjerneste at gøre med rubinminedrift. Odenses Rubinvej har fået sit navn i forbindelse med udstykningen af et parcelhuskvarter i 1960'erne, og baggrunden for navnet er enkel og helt uden tanke på Tarups lokalhistorie. Vejnavnet er en del af en ædelsten-navnegruppe, der tjener det ene formål at skabe orden i kvarterets gadenavne. På den måde bliver det nemmere for Odenses beboere at skelne kvarterer fra hinanden ud fra vejnavnene.

Odenses Rubinvej er navngivet af folkene i byggeselskabet Jens P. Koch & Co. A/S, der byggede de typehuse, der ligger på vejen. Det var en typisk måde at navngive veje på, og de forskellige bygherrer landet over delte tilsyneladende deres inspiration. Man skal ikke længere væk end til Fredericia og Kolding for at finde andre veje, der også hedder Rubinvej. Disse veje er også anlagt i 1960'erne, og navnet kan med rette siges at være et typenavn til et kvarter med typehuse.

Lasse Nielsen kan træffes på email og telefon 66-11 42 50.

Ikke et ord om minedrift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce