Hyldestsang til Odense spilles i Sydafrika

Morten Kjærgaard udgiver musik under navnet Morten K. Han har samlet holdet O-Town Angels til sangen "I Love New O". Foto: Simon Staun

Hyldestsang til Odense spilles i Sydafrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da musikeren Morten Kjærgaard faldt over omkvædet til Odense-hymnen "I Love New O", havde han ikke forestillet sig, at sangen skulle sendes til radiostationer i hele verden. Eller at den ville ende med at ligge nummer 10 på en sydafrikansk radiostation.

Der var ikke tale om guddommelig inspiration. Men Morten Kjærgaard, der udgiver musik under navnet Morten K, mener, at idéen til sangen "I Love New O" snerper derhenad.

Før sommerferien cyklede han hjem fra sit arbejde på Odense Teater en smuk solskinsdag. Han kørte på Rosenvænget ved Zoologisk Have i nærheden af sit hjem og fik en melodilinje på hjernen.

- Når man skriver sange, får man indimellem noget forærende fra oven. Jeg begyndte at nynne: "I Love New O" og fandt ret hurtigt en melodilinje med nogle akkorder, som jeg kørte direkte hjem og spillede på guitar. Det første vers havde jeg skrevet på et kvarter, og resten af sangen fik jeg også ret hurtigt styr på, siger Morten Kjærgaard.

Han er med på et musikquiz-hold, hvor han præsenterede sangen til en klubaften samme aften. De andre medlemmer brød sig så meget om sangen, at Morten Kjærgaard fik en idé om at lade dem synge kor.

- Sangpotentialet er meget varieret, kan jeg vist godt tillade mig at sige. Derfor tænkte jeg, at de kunne synge en slags fodboldkor, hvor det ikke afhænger så meget af den enkeltes formåen. Men om helheden. Quizholdet hedder Clarence's Angels, og det inspirerede mig til at kalde holdet bag sangen for "O-Town Angels". Fordi vi på en måde stiller os op og kæmper for en by, vi holder af, siger Morten Kjærgaard.

Berømte Odense-sange
1. "Sejle op ad åen" - Oprindeligt stammer visen fra sommerrevyen "Fra Flakhaven til Fruens Bøge" på Odense Sommertheater i 1895. Teksten omhandler den traditionelle sejlads op ad Odense Å, som i datiden på få år var blevet voldsomt populær.2. Kim Larsen & Kjukken - "Her i Odense" - Kim Larsen flyttede til Odense i 1994 og skrev sangen sammen med sit nye fynske band Kjukken til albummet Kim Larsen & Kjukken, der udkom i 1996. Der synges blandt andet om OB og Rock Nalle.

3. Rita Modberg - "Odense" - Hyldestsang til byens 1000-års jubilæum i 1988. Sangen blev skrevet af den jurastuderende aarhusianer Poul Majgaard. Teksten lyder blandt andet: "Odense du har nået 1000 år, og stadig stråler du den hele dag, og natten med".

4. Arne Lundemann - "OB op i top" - Hyldestsang til byens fodbold fra 1976. I 1977 blev OB mestre, hvilket var med til at gøre sangen til en kultsang, som stadig spilles på Odense Stadion.
Morten Kjærgaard udgiver musik under navnet Morten K. Han har samlet holdet O-Town Angels til sangen
Morten Kjærgaard udgiver musik under navnet Morten K. Han har samlet holdet O-Town Angels til sangen "I Love New O". Foto: Simon Staun

I gang med musikvideo

Morten Kjærgaard har en forhåbning om, at sangen kan være med til at understøtte hvor mange fede ting, der sker i Odense for tiden.

- Odenses indbyggere har i en årrække lidt under manglende selvværd, men stille og roligt kan man mærke, at den nedadgående spiral stille og roligt er begyndt at gå op. Der sker ufatteligt mange spændende ting i byen for tiden, så sangen er også et forsøg på at sætte fokus på, hvor skønt det er i Odense, siger Morten Kjærgaard.

Han er i færd med at lave musikvideo til sangen, og drømmen er, at han kan få flere hundrede odenseanere til at indsende videoklip, hvor de synger omkvædet.

- Tanken er, at det hele skal klippes sammen til én stor musikvideo. Hvor man i øvrigt også kan sende sine bedste billeder ind af byen. Det kan forhåbentlig være med til at understrege, hvorfor vi elsker Odense, siger Morten Kjærgaard.

Morten Kjærgaard udgiver musik under navnet Morten K. Han har samlet holdet O-Town Angels til sangen
Morten Kjærgaard udgiver musik under navnet Morten K. Han har samlet holdet O-Town Angels til sangen "I Love New O". Foto: Simon Staun

Fantastiske København

Sangen er sendt ud til hundredvis af radiostationer og musikformidlere i hele verden. Morten Kjærgaard har lavet en mailliste på flere tusinde kontakter, som har fået "I Love New O" i mailboksen.

- Det gode ved titlen er, at de ikke ved, at "O" står for Odense. O'et kan stå for alverdens andre ting. Det har hele tiden været meningen at synge på engelsk, fordi det bliver lidt for smalt at synge på dansk. En hyldestsang til Fyn på fynsk ville heller ikke komme så langt ud over Fyns grænse, siger Morten Kjærgaard.

Han tilføjer, at andre kendte by-hymner også er på engelsk.

- "New York, New York" er naturligvis på engelsk, men en sang som "Wonderful Copenhagen", der i øvrigt er til en film om H.C.Andersen, ville aldrig været blevet så kendt, hvis den havde heddet "Fantastiske København", understreger Morten Kjærgaard kækt.

Hvis du har lyst til at støtte
Hvis du har lyst til at støtte "I Love New O" på den sydafrikanske radiostation Zone Radio, kan det gøre via dette link.

En historie til børnebørnene

Sangen om "New O" er stille og roligt kravlet op på hitlisten på radiostationen Zone Radio i Sydafrika.

- Det har været skægt at følge med i, hvordan sangen flytter sig op på listen. Der er faktisk flere fynske sange, som er blevet taget godt imod på Zone Radio. Son of Caesar, der også kommer fra Odense, har også ligget på listen. Man kan stemme på sangene, så det kan da godt være, at alle de medvirkende har været inde og stemme på vores sang. Det ændrer ikke på, at det er sjovt at kunne sige til børnebørnene, at man har ligget i top 10 på en sydafrikansk radiostation, siger Morten Kjærgaard.

Han håber, at der er flere odenseanerne, som får lyst til at gå ind og give "I Love New O" deres stemme.

- Det kunne være fedt at ryge endnu højere op på hitlisten, selv om vi ikke tjener noget på det. Allerhøjest et par kroner til deling. Flere af korsangerne har sagt, at hvis der kommer en check fra Gramex, så skal den i glas og ramme, uanset om beløbet er 50 øre, siger Morten Kjærgaard.

Han satser på, at sangen bliver endnu mere kendt, når musikvideoen lander engang til foråret.

- Det ville da komme bag på mig, hvis ikke vi får et opkald fra Tinderbox. Sangen er oplagt at åbne festivalen med, konstaterer Morten Kjærgaard med glimt i øjet.

Hyldestsang til Odense spilles i Sydafrika

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce