Biskop Kresten Drejergaard er med i klimagudstjeneste i domkirken
Odense: Kirkeklokker skal ringe i hele landet på søndag. Og i morgen er der klimagudstjeneste i Skt. Knuds Kirke.

Klimaet fylder en del på den kirkelige dagsorden i disse dage. Det møder så til gengæld kritik fra visse teologiske kredse, men det anfægter ikke biskop over Fyens Stift, Kresten Drejergaard.

Han vil selv være del af morgendagens klimagudstjeneste i domkirken.

- Kirken er et godt sted at samles for bekymrede mennesker, siger Kresten Drejergaard, der anser modstanden mod klimagudstjenester og klimaklokkeringning for at være en smule hysterisk.

- Jeg er biskop, og når en præst synes, vi skal holde en klimagudstjeneste i domkirken, så stiller jeg op, forudsat jeg kan stå inde for form og indhold.

- Der er alle mulige gudstjenester. Kravlegudstjeneste, spaghetti-gudstjenester, rollator-gudstjenester, så hvorfor ikke en klimagudstjeneste, siger Kresten Drejergaard og peger på, at kirken altid har kunnet give sprog og trøst til dem, der er bekymrede for verden.

Gud er Gud

Et listigt journalistisk forsøg på at lokke Drejergaard på teologisk glatis ved at spørge, om klimaet under alle omstændigheder ikke er Guds værk, og gudstjenesten derfor er overflødig, preller naturligvis af.

For Drejergaards ærinde ved klimagudstjenesten handler ikke om at tordne mod klimaændringer, men om at fortælle, at Gud er Gud.

- Vi ved, at jorden skal gå under på et tidspunkt, men bag ved det hele vil der være en form for evighed, siger Drejergaard.

Midt i frygten for død, ødelæggelse og undergang vil Drejergaard gerne minde om og trøste med, at Gud altid vil være der. Biskoppen fortæller om, at Martin Luther engang blev spurgt, hvad han ville gøre, hvis han fik at vide, at jorden gik under i morgen. Hvortil Luther havde svaret, at så ville han plante et træ.

Forbøn for det skabte

Således biskoppens syn på klimagudstjenesten, som er blevet til på initiativ af sognepræst Keld B. Hansen fra nordfynske Østrup.

Keld B. Hansen kalder gudstjenesten en forbøn for den skabte verden. Han medvirker selv ved klimagudstjenesten sammen med Drejergaard og sognepræst ved domkirken, Anne Reiter.

Selve prædikenen kommer dog fra Fei Tevis mund. Fei Tevi er generalsekretær ved Stillehavets Kirkeråd og således fra et område, der er dybt berørt af klimaændringer.

Fei Tevi er i Danmark i forbindelse med klimatopmødet. Gudstjenesten i Skt. Knuds Kirke finder sted i morgen kl. 20. Allerede fra kl. 19.30 vil det grønlandske kor, Umiak, synge i domkirken.

En sten fra den smeltende grønlandske indlandsis, en majskolbe fra tørkeplagede Malawi samt en koral fra Stillehavet vil blive fremvist som symboler på klimaforandringerne.
  • Fyens Stiftstidende