Hvidvask-sag: Ragnar håber på mindre bøde

Ragnar i Jernbanegade ankede en bøde på 280.000 kr. til landsretten. En række kontante handler med kinesiske turister gjorde, at forretningen kom i konflikt med hvidvaskloven. Arkivfoto

Hvidvask-sag: Ragnar håber på mindre bøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ragnar Ure & Juveler ankede dom i hvidvasksag til landsretten. Man ønsker en bøde, der er mindre end de 280.000 kr., byretten fandt frem til.

Frem til november sidste år har Ragnar Ure & Juveler i 28 tilfælde forbrudt sig mod kontantforbuddet i hvidvaskloven. En lov, der forbyder erhvervsdrivende at lave kontante handler for over 50.000 kr.

I slutningen af august kom sagen for retten i Odense, og Ragnar blev idømt en bøde på 280.000 kr. for de 28 tilfælde. Ragnar valgte at anke dommen, og mandag eftermiddag var sagen for Østre Landsret i Odense. Man må dog vente en uge, inden afgørelsen falder.

Selve domsforhandlingen i landsretten bestod udelukkende af procedurer fra anklager Anders Rechendorff og forsvarer Mikkel Mathias Steinø. Førstnævnte ønskede en stadfæstelse af dommen, mens forsvareren talte for, at bøden burde være mindre end de 280.000 kr. Alice Ragnar var til stede i retten som repræsentant for Ragnar Ure & Juveler A/S, men der var ikke behov for at høre hendes forklaring. Blandt andet fordi, der er tale om en tilståelsessag.

Der var altså ikke tale om, at man fra Ragnars og forsvarers side ønskede en frifindelse, men man mener, at bøden er uforholdsmæssig stor. Allerede efter den første retssag fortalte Alice Ragnar, at hun var stærkt fortørnet over dommen:

- Jeg har fået en bøde for noget, jeg ville have stoppet for lang tid siden, hvis jeg havde vidst, det var ulovligt, sagde hun efter dommen i byretten.

Forhistorien er, at grænsen for kontante handler i forbindelse med en skærpelse af hvidvaskloven blev ændret fra 100.000 kr. til 50.000 kr. Uvidende om det gennemførte man i 2017 hos Ragnar en række handler med kinesiske turister, der købte primært Rolex-ure for priser på eller lige over 50.000 kr.

Lagde alt frem

Lige så snart man hos Ragnar efter en orientering i november sidste år fra forretningens bank, Danske Bank, var blevet opmærksomme på, at grænsen for kontanthandler var blevet ændret, lavede man praksis om i forretningen. Men da var det for sent, og myndighederne kunne oprulle en række sager, hvor hvidvaskloven var blevet brudt.

Lige så snart Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) gik ind i sagen, lagde man fra Ragnars side alle papirer og fakturaer frem og medvirkede til opklaring af sagen. Og det er ifølge forsvarer Mikkel Mathias Steinø en af tre gode grunde til, at Ragnar bør have en mindre bøde end de 280.000 kr. Nemlig at Ragnar har et fuldstændigt pletfrit ry og har medvirket aktivt og åbent til at opklare sagen ved at fremlægge al dokumentation for de kontante handler.

- Virksomheden åbnede bøgerne og udleverede sig selv, som Mikkel Mathias Steinø formulerede det i landsretten.

Manglende vejledning

En anden god grund til en mindre bøde er begrebet undskyldelig uvidenhed, som det er formuleret i Straffelovens paragraf 82 stk. 4. Alice Ragnar vidste ikke, at loven var blevet ændret, og hun var ikke blevet informeret om det.

Her blev der i retten talt om, at man i Danske Bank ikke havde reageret de gange, hvor man fra Ragnar kom ind i banken med de store kontante beløb, hver gang, der var foretaget en handel. Først lang tid efter, det var trådt i kraft, gjorde banken Alice Ragnar opmærksom på, at beløbsgrænsen var ændret.

- Som lille urmager får man sin viden om lovændringer fra revisor og bank, sagde forsvarer Mikkel Mathias Steinø i landsretten og sidestillede Danske Banks adfærd med mangelfuld rådgivning fra offentlige myndigheder.

Anklager Anders Rechendorff sagde dog i sin procedure, at hvis Ragnar havde fået dårlig kundeservice i Danske Bank, var det ikke noget, der kom strafudmålingen ved, men måtte være en sag mellem tiltalte og banken.

Proportioner

Den tredje gode grund til en mindre bøde handler ifølge forsvareren om proportioner. Her bliver det en lille smule teknisk, men loven er formuleret sådan, at alle kontante handler på 50.000 kr. og opefter er strafbare.

Bødetaksten for de ulovlige kontante handler er på 25 procent af det beløb, handlen overstiger 50.000 kr. med - dog mindst 10.000 kr. for hver handel. Hvis man som erhvervsdrivende lavede en kontant handel på 150.000 kr. skulle bøden altså være på 25.000 kr, mens alle handler mellem 50.000 og 90.000 kr. koster en bøde på 10.000 kr.

Problemet for Ragnar har været, at stort set alle de 28 ulovlige handler har ligget mellem 50.000 og 70.000 kr. Så hver og en af dem har udløst en bøde på 10.000 kr. - i alt 280.000 kr.

Tilsammen ligger de 28 handler 345.000 kr. på den forkerte side af loven og har altså givet 280.000 kr. i bøde. Forsvareren fortalte i landsretten om en anden dom i en lignende sag, hvor en række handler tilsammen havde ligget 598.000 kr. på den forkerte side af loven, men hvor bøden havde været 150.000 kr. Med den dom i hånden mente forsvareren, at bøden til Ragnar var uproportionelt stor.

Nu har de tre landsdommere givet sig selv en uge til at tænke over, om dommen skal ændres, og om Ragnar slipper billigere. Noget Alice Ragnar i den grad håber, for som hun sagde i byretten har det aldrig været hende eller forretningens intention at handle ulovligt.

Hvidvask-sag: Ragnar håber på mindre bøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce