Hvem skal have kommunens sparede lockoutmillioner?: To partier vil sende dem tilbage til børn og ældre

Når radikales Susanne Crawley Larsen onsdag igen står i byrådssalen, vil hun blandt andet argumentere for, at de sparede lønkroner i forbindelse med en eventuel lockout skal bruges hos børnene og de ældre. Samme forslag tager Enhedslisten med. Arkivfoto: Lasse Hansen

Hvem skal have kommunens sparede lockoutmillioner?: To partier vil sende dem tilbage til børn og ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Det blev kaldt både grådigt og utidigt ligrøveri, da byrådet under lærerlockouten i 2013 diskuterede brugen af kommunens sparede lønkroner.
  • Nu vil Radikale og Enhedslisten - inden en eventuel ny lockout - have snor i pengene.

Ingen aner endnu, om en lockout i april sender lærere, pædagoger, plejepersonale og andre af kommunens ansatte hjem. Uden løn.

Alligevel ønsker to af Odense Byråds partier - Radikale Venstre og Enhedslisten - allerede nu at få en kort snor i, hvad de kroner, Odense Kommune i tilfælde af lockoutens virkelighed vil spare på lønudbetalinger, skal bruges til.

- Jeg kunne godt tænke mig at lukke den del af debatten og være sikker på, at pengene kommer både børn og ældre til gode. Bare inden nogle måtte få gode idéer, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

I det radikale beslutningsforslag, der skal diskuteres på byrådsmødet onsdag, skriver hun:

- Safremt OK18 udvikler sig til en konflikt, gar det ud over børn, familier, gamle og syge. Og Odense Kommune kan ved en konflikt komme i en situation, hvor vi sparer penge afsat til disse grupper. Derfor foreslar Radikale Venstre, at et økonomisk overskud fra en eventuel lockout tilbageføres til de omrader, der er en del af konflikten. Dette vil være ordentligt i forhold til de borgere, der direkte berøres og har ulempe af en lockout.

Opbakning er der i hvert fald fra Enhedslisten, der har fået samme idé. Og som også har bedt om onsdag at få sagen til afstemning i byrådssalen.

- De økonomiske midler til lønudgifter med videre, som Odense Kommune måtte spare på driftsområderne i forbindelse med en eventuel konflikt, skal forblive på de pågældende områder og anvendes til lønudgifter med videre, lyder Enhedslistens forslag.

Gribbenes ligrøveri

Det gav imidlertid anledning til en del politisk diskussion, da byrådet senest diskuterede lockoutpenge. Det var i 2013, da folkeskolens lærere i april var lockoutet i 25 dage og ad den vej sparede kommunens kasse for i alt 33,8 millioner kroner.

Mens lærerne endnu var sendt hjem uden løn, foreslog Venstre og Konservative, at de sparede lønninger blandt andet skulle bruges på sikre skoleveje. Men det mødte modstand:

- Det er utidigt ligrøveri, at en masse gribbe allerede er på vej i luften. Lad os nu få lockouten overstået og så gøre boet op bagefter, sagde Socialdemokratiets Olav Rabølle Nielsen, mens Pernille Bendixen fra Dansk Folkeparti kaldte det "grådigt og uanstændigt at have den debat allerede nu".

Et flertal endte således med at udskyde beslutningen, til lærerne igen var i klasseværelserne. Og de 33,8 millioner kroner blev senere sendt tilbage til skolerne.

Langt de fleste kroner blev brugt til at købe borde og stole og etablere arbejdspladser til lærernes forberedelse på hver enkelt skole, ligesom der også blev investeret et mindre antal millioner i erstatningstimer til børnene og kompetenceudvikling til de voksne.

Og i byrådssalen onsdag venter altså nu første runde politikersnak om brugen af en eventuel ny portion lockoutpenge.

Hvem skal have kommunens sparede lockoutmillioner?: To partier vil sende dem tilbage til børn og ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce