Hvad skal stedet hedde?: Gader kan blive opkaldt efter afdøde borgmestre

Allerede da Thomas B. Thriges Gade blev lukket i juni 2014 var unge KU'ere på gaden til gadefesten for at kæmpe for en plads til den tidligere K-borgmester Jan Boye. Nu har partiet blødt op på kravet om at det skal være i TBT-området. Bare der nu åbnes mulighed for at navngive veje og pladser efter byens afdøde borgmestre. Arkivfoto: Rumle Skafte

Hvad skal stedet hedde?: Gader kan blive opkaldt efter afdøde borgmestre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et konservativt forslag om at hylde partiets seneste borgmester med et sted i byen kommer også alle socialdemokratiske borgmestre til gavn.

Der skal ikke gå politik i navngivningen af byens gader.

Det er konservative Kristian Guldfeldt enig i, og derfor stemte han sammen med resten af By- og Kulturudvalget i denne uge for at ændre sit eget forslag, da han på partiets vegne forleden foreslog, at "et passende centralt sted i forbindelse med omdannelsen af byen, navngives efter byens tidligere borgmester, Jan Boye".

Jan Boye var konservativ borgmester i Odense fra 2005-2009, og frem til sin død i 2011 var han by- og kulturrådmand.

- Udvalget valgte at udvide beslutningen til ikke alene at omhandle Jan Boye men flere Odense-borgmestre. Desuden enes vi om, at de steder, der skal navngives efter borgmestrene, skal have haft betydning for dem i deres virke i en eller anden form. Forslaget skal ikke forceres men ske naturligt på de steder, hvor byen alligevel er i forandring, og hvor den enkelte borgmester viser sig at passe naturligt ind, fordi vedkommende har haft særlig indflydelse på netop dét sted, forklarer Kristian Guldfeldt.

- Man skal være meget forsigtigt med at røre ved folks eftermæle. Der skal ikke gå inflation i navngivning, og derfor skal man behandle det varsomt. Men nu er der åbnet for muligheden for at benytte forhenværende borgmestres navne på gader og pladser, og det er jeg tilfreds med.
Kristian Guldfeldt (K), forslagsstiller i By- og Kulturudvalget.

Mindet vigtigere end placeringen

Når Kristian Guldfeldt accepterede, at forslaget blev ændret, skyldes det dét, han omtaler som armslængdeprincippet: At politikerne kommer med forslag men ikke blander sig i effektueringen af dem.

- Man skal være meget forsigtigt med at røre ved folks eftermæle. Der skal ikke gå inflation i navngivning, og derfor skal man behandle det varsomt. Men nu er der åbnet for muligheden for at benytte forhenværende borgmestres navne på gader og pladser, og det er jeg tilfreds med, siger by- og kulturudvalgsmedlemmet.

Selv om det oprindelige forslag pegede ret entydigt på en ny gade eller plads omkring den tidligere Thomas B. Thriges Gade, vil Kristian Guldfeldt ikke pege et særligt sted ud, som han helst ser opkaldt efter byens eneste ikke-socialdemokratiske borgmester i mere end 70 år.

- For mig handler det om at ære Jans minde mere end et særligt sted. Men det er da oplagt at se på de områder, som netop på grund af Jan Boyes indflydelse er ved at blive forandret. Når jeg tænker på, hvor Jan Boye har sat sine fingeraftryk, er det netop på nedbrydningen af Thomas B. Thriges Gade, områderne ud til den kommende letbane og etableringen af Odins Bro, siger Kristian Guldfeldt.

Overlades til forvaltningen

Det var byrådskollegaen, socialdemokrat Anders W. Berthelsen, som for nogle uger siden først nævnte muligheden for at skabe et helt nyt borgmesterkvarter i byen. Idéen opstod som reaktion på, at I. Vilhelm Werners Plads er forsvundet med inddragelsen af Thomas B. Thriges Gade til byrum. En genhusning af pladsen for den socialdemokratiske borgmester (1937-58) har K-byrådsmedlemmet ingen mening om, siger han.

- Når der skal udpeges et sted, som passer til en person, er det en større proces, der blandt andet involverer historikere, og som også sikrer, at loven omkring navngivning overholdes. For eksempel skal det være mindst fem år siden, personen er afgået ved døden, siger Kristian Guldfeldt.

Han tilføjer, at hans parti ikke taget kontakt med Jan Boyes pårørende for at sikre sig, at de er med på idéen.

- Det er også forvaltningen, der står for kontakten til de pårørende i takt med, at de finder en passende vej eller sted i byen, som kan kobles sammen med den borgmester, det handler om, forklarer politikeren.

Hvad skal stedet hedde?: Gader kan blive opkaldt efter afdøde borgmestre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce