Huslejen stiger, når kommunen lejer sig ind hos kommunen

Ældre- og Handicapforvaltningen lejer sig allerede ind i stueetagen på Bjergegade 15, hvor Byhuset holder til i dagtimerne. Tre udekørende grupper skal flytte ind på 1. salen, men rådmand Søren Windell synes, det bliver for dyrt. Foto: Rune Blichfeldt

Huslejen stiger, når kommunen lejer sig ind hos kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To eksterne lejemål opsiges, men alligevel bliver det dyrere for Ældre- og Handicapforvaltningen, når man flytter fem udkørende hjemmeplejegrupper sammen i kommunale bygninger. Forvaltningen skal betale for at bruge kommunens egne bygninger, og regningen stiger. - Kassetænkning, siger ældre- og handicaprådmand. - Hus forbi, svarer by- og kulturrådmanden.

Fem udkørende hjemmeplejegrupper, der hidtil er kørt ud fra fem forskellige lokationer i byen, rykker sammen og skal fremover have lokaler tre steder.

Det betyder, at to eksterne lejemål kan opsiges, og at der bliver bedre plads til cykler og parkerede biler, og at der bliver bedre muligheder for at samarbejde grupperne imellem.

Men det betyder også, at regningen bliver større, for det er dyrere at leje sig ind i kommunens egne lokaler på Bjergegade 15, og det undrer ældre- og handicaprådmand Søren Windell (K), der vil have sagen undersøgt nærmere.

- I det hele taget forstår jeg ikke, at vi i kommunen skal leje os ind i vores egne bygninger. Det må der være smartere løsninger på, siger Søren Windell, der også undrer sig over omkostningsniveauet.

Rådmanden har henvendt sig til to uafhængige ejendomsmæglere, der har erfaring med erhvervslejemål og de rejser flere spørgsmål til økonomien, der blandt andet betyder en øget driftsudgift på over 250.000 kroner om året. Hertil kommer omkostninger til ombygninger på 2,7 millioner kroner, som By- og Kulturforvaltningen skal have af Ældre- og Handicapforvaltningen for at bygge lejemålet om.

Ældre- og Handicapforvaltningen skal desuden stå for at bygge et nyt cykelskur på Bjergegade. Det koster 500.000 kroner.

- Jeg kan slet ikke forstå, at det skal blive så meget dyrere. Det er jo borgernes penge, vi har med at gøre, lyder det fra Søren Windell.

Kommunens bygninger
I 2012 besluttede byrådet at centralisere ejendomsdrift og ejeransvar på alle kommunale ejendomme. Det betød at budgetter til drift af kommunalt anvendte ejendomme blev overført til By- og Kulturforvaltningen. Lejeindtægter og driftsudgifter på udlejede ejendomme blev ligeledes overført til By- og Kulturforvaltningen.By- og Kulturforvaltningen varetager alle opgaver knyttet til kommunale bygningers administration, udvikling, drift, vedligehold, forbrug, risikostyring, rengøring, udlejning mv.

Et mindre antal af kommunens bygninger var på det tidspunkt lejet ud, og til disse ejendomme besluttede byrådet at tilknytte et indtægtskrav. Det vil sige, at bygningerne skal generere den indtægt, markedet tillader på et givent tidspunkt.
Rådmand fra Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K) undrer sig over, at det er dyrere at bo i kommunale bygninger end eksterne lejemål. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Rådmand fra Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K) undrer sig over, at det er dyrere at bo i kommunale bygninger end eksterne lejemål. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Vigtige arbejdsvilkår

Rådmanden har nu sendt en række spørgsmål til By- og Kulturforvaltningen for blandt andet at få svar på, hvordan man udregner arealet, hvordan driftsomkostningerne kan blive 114 kroner per kvadratmeter, når et normalt niveau er omkring det halve, og hvorfor det er lejer og ikke udlejer, der skal betale for istandsættelsen af lejemålet.

Søren Windell stemte imod flertallet i Ældre- og Handicapudvalget, der besluttede, at lokalerokaden skal gennemføres, og at hjemmeplejen flytter ind i kommunens lokaler på Bjergegade. Her lejer Ældre- og Handicapforvaltningen sig i forvejen ind i stueetagen, hvor Byhuset - et dagcenter for demente - holder til.

Den socialdemokratiske gruppe i udvalget har anbefalet lokalerokaden og økonomien, der skal vedtages endeligt i byrådet.

- Jeg kan sådan set godt forstå rådmandens synspunkt, men vi har valgt at lade hensynet til medarbejderne veje tungest. Rokaden forbedrer deres arbejdsvilkår, og det er det vigtigste i sagen, mener Kasper Ejlertsen, socialdemokratisk medlem af Ældre- og Handicapudvalget..

- Det vil give en besparelse i forhold til medarbejdernes spildtid, bedre praktiske forhold for elcyklerne og bedre parkeringsforhold. På den måde er det en gevinst, siger han.

Lokalerokade for fem udkørende grupper
Fem udkørende hjemmeplejegrupper bliver med rokaden flyttet til nye lokationer.

Munkebjerggruppen, Hjallesegruppen Centrum og Hunderupgruppen samles på Bjergegade 15, 1. sal over Byhuset.

Rosengårdgruppen og Tagtækkergruppen flyttes til to lokationer på Havebæk Plejecenter. Henholdsvis Østerbæøksvej 83 og Kragsbjergvej 89).

Lejemål på Oluf Bagers Gade 28 og på Tagtækkervej 8 opsiges.

Indtægtskrav på bygninger

Rådmand i By- og Kulturforvaltningen Jane Jegind (V) melder hus forbi i sagen. Hun påpeger, at det er Søren Windells egen forvaltning, Ældre- og Handicapforvaltningen, der har ønsket at flytte ind i Bjergegade på første sal, og at hendes forvaltning derfor har regnet på, hvad husleje og forbrug skulle være i forhold til, hvad man tidligere har haft af huslejeindtægt.

Tidligere lejede Region Syddanmark sig ind på 1. salen, men deres aktiviteter flyttede, da det nye hus Lokalpsykiatri Odense åbnede på havnen, og derfor er der et såkaldt indtægtskrav på bygningen, forklarer Jane Jegind.

- Isoleret set ville det være bedre og mere økonomisk fordelagtigt for hele kommunen at sælge bygningen eller leje den ud til anden side, men vi har handlet på et ønske fra Ældre- og Handicapforvaltningen, der gerne ville flytte ind. De har ikke været tvunget til at overtage det lejemål og har kendt konditionerne fra starten. Hvis rådmanden har problemer med det, synes jeg, han skulle have fået taget sagen af dagsordenen og bede om at få den bedre belyst, siger Jane Jegind.

At der skulle være tale om kassetænkning afviser by- og kulturrådmanden.

- Vi skal jo netop tænke i helheder, og vi er som forvaltning blevet bedt af byrådet om at få vores budgetter til at hænge sammen. Hvordan regnskabet for bygningen ser ud i detaljer vil jeg ikke forholde mig til. Jeg er politiker og har fuldstændig tillid til, at folkene her i forvaltningen har styr på, hvad de laver, lyder det fra Jegind.

Søren Windell mener fortsat, at der måtte være mere fleksible måder at bruge kommunens bygninger på, og han mener, at man bør se på indtægtskravet til kommunale bygninger, når kommunen selv flytter ind.

- Vi kunne jo også sige, at Odense Slot kunne lejes ud til gode penge, og så kunne By- og Kulturforvaltningen flytte ud i udkanten af byen. Det ville gavne hele kommunen økonomisk, bemærker han.

Huslejen stiger, når kommunen lejer sig ind hos kommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce