Hun skal tale på TEDxOdense: - Min computer er på stoffer

Irina-Elena Antonescu, ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, arbejder med at teste, hvordan medicin virker på mennesker, men hun gør det via computersimulationer, ikke via de traditionelle kliniske tests. Foto: Nils Svalebøg

Hun skal tale på TEDxOdense: - Min computer er på stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

29-årige Irina-Elena Antonescu holder en af årets TEDxTalks på Odense Teater under overskriften "My computer is on drugs". Hun arbejder til daglig med at teste, hvordan forskellig medicin påvirker nogle af vores organer - men hun gør det ved hjælp af computersimulationer, ikke ved hjælp af blodprøver og kliniske tests. Her fortæller hun om, hvad det kan betyde i fremtiden, om at komme fra Rumænien til Danmark sammen med sin tvillingesøster, og om hvorfor hendes køleskab på universitetet er mere spændende end det derhjemme.

Har du lyst til at lægge krop til tests af ny medicin? Har du lyst til, at dit barn skal være testperson? Det at lancere ny medicin involverer ofte tusindvis af testpersoner og -dyr og mere end 12 milliarder kroner. Kan vi ikke gøre det på en smartere, hurtigere og mere etisk måde?

Spørgsmålene lyser op i første del af den tekst, der introducerer Irina-Elena Antonescu som taler ved året TEDxOdense-konference, lørdag den 14. april. For den 29-årige ph.d.-studerende på Syddansk Universitet tror fuldt ud på, at det er muligt.

Svaret hedder test af medicin via computersimulering. Noget Irina-Elena Antonescu elsker at fortælle om - ofte så entusiastisk og begejstret, at ordene næsten snubler over hinanden, fordi det går for langsomt med at fortælle alt det spændende.

- Jeg arbejder sammen med et engelsk-amerikansk firma, der opbygger matematiske modeller af forskellige menneskelige processer, for eksempel i tarmen, leveren og nyren. Det er muligt at binde disse modeller sammen med andre matematiske modeller, så man på den måde får skabt virtuelle mennesker. Hvis du ved, hvad medicinen består af, og kender patientens helbredskarakteristika, kan man faktisk simulere en klinisk test, fortæller hun.

- Lige nu er vi ved at udvikle nye modeller, som skal hjælpe for eksempel nyfødte, mindre børn, gravide, ældre og folk med nedsat funktionsniveau. Her vil denne type forskning kunne forbedre testresultaterne, for det er ikke grupper, man i dag udsætter for ret mange test, hvis man kan undgå det. Men hvis din nyre for eksempel kun arbejder med en tredjedels kraft, har det betydning for, hvordan den skiller sig af med medicinen. Og her kan denne type forskning spille en stor rolle.

Irina-Elena Antonescu
29 år, uddannet farmaceut fra Iuliu Hatieganu University of Medicine & Pharmacey i Cluj-Napoca i Rumænien. Under studietiden arbejdede hun som studentermedhjælper med klinisk forskning. Færdiguddannet fik hun arbejde som ene farmaceut på et apotek 20 km fra Cluj-Napoca, der ligger i den nordvestlige del af landet, i Transsilvanien. Efter at have arbejdet her tog hun sammen med sin tvillingsøster Oana til Danmark og tog fra 2014 til 2016 en kandidat i nanobioscience på Syddansk Universitet (SDU).Hun er nu halvvejs gennem sin ph.d. - også på SDU. Hendes primære supervisor er professor Carsten Uhd Nielsen fra Institut for Fysik, Kemi og Farmaci.

Har ikke som sådan en favorit TED Talk, fordi hun synes, der er så mange gode, men kan godt lide Jia Jiangs TEDxTalk "Hvad jeg lærte af 100 dage med afvisninger", som hun så for nylig. (uss)
- Vi er på vej til, at lægerne kan skabe en virtuel kopi af mig - altså en kopi, hvor leveren fungerer på samme måde som min egen. Ved hjælp af denne virtuelle kopi kan lægerne så beregne den dosis medicin, der passer lige til mig. Foto: Nils Svalebøg
- Vi er på vej til, at lægerne kan skabe en virtuel kopi af mig - altså en kopi, hvor leveren fungerer på samme måde som min egen. Ved hjælp af denne virtuelle kopi kan lægerne så beregne den dosis medicin, der passer lige til mig. Foto: Nils Svalebøg

Præcisions-medicin

Irina-Elena Antonescu er uddannet farmaceut i Rumænien og har siden taget en master i nanobioscience på Syddansk Universitet (SDU) i Odense - et fag, der bygger bro mellem biofysik, kemi og molekylær biologi.

- Hvis du er farmaceut, kan du bedst lide at se på lægemidlerne; hvis du er biolog, har du fokus på, hvad der sker i cellerne; hvis du er matematiker, arbejder du med de matematiske modeller og software. Mange synes, at det, de andre laver, er mærkeligt. Men jeg vil gerne forstå det hele - fra lægemiddel til celler til model. Jeg synes, det er stort at kunne koble forståelsen af tingene sammen, siger hun.

Denne tværfaglige tilgang er helt essentiel i hendes nuværende forskning. For selv om "computersimulering" lyder ganske uskyldigt, ligger der et stort arbejde i at få gjort de matematiske forudsigelser så præcise som mulig. Det kræver blandt andet viden om de faktiske, biologiske forhold - og det kræver kliniske test, hvor man måler indholdet af bestemte stoffer i blodet for at se, hvor godt medicinen virker.

Resultaterne bruges til at justere de matematiske modeller. På den måde får forskerne langsomt men sikkert tilpasset simuleringen, så den til sidst ligger meget tæt på virkeligheden.

- Mit ph.d.-projekt handler om at forstå, hvordan særligt besværlige medicingrupper absorberes i kroppen - det er de stoffer, hvor kroppen kun optager 5-20 procent af medicinen. Jeg kigger nærmere på de mekanismer og indgange, medicinen bruger til at blive optaget i kroppen. Nogle komponenter i medicinen optages hurtigt, andre langsomt og har brug for "transport-proteiner" til at hjælpe dem på vej, fortæller Irina-Elena Antonescu.

Det er komplicerede processer, men jo mere viden, forskerne får om, hvad der sker, des mere præcis kan medicinen målrettes den enkelte patient.

- Hvis jeg skal have en ny behandling, kan lægerne skabe en virtuel kopi af mig - altså en kopi, hvor leveren fungerer på samme måde som min egen. Ved hjælp af denne virtuelle kopi kan lægerne så beregne den dosis medicin, der passer lige til mig. Modellen testes i laboratoriet nu, men næste skridt kunne være at bruge den på sygehusene. Det ultimative ville være, hvis folk selv kunne foretage nogle målinger derhjemme og selv bruge dem til at forudsige, hvilken dosis de skulle have.

Computersimulering kan dog ikke erstatte forsøg med rigtige levende testpersoner, når det kommer til udviklingen af ny medicin. Men det kan være med til at speede processen betydeligt op:

- Det er ikke sådan, at man fremover udelukkende vil teste medicin ved hjælp af simulationer og så give den til mennesker bagefter. Det handler om, hvordan vi kan optimere de kliniske test mest muligt. Hvis man har en tilgang, hvor man prøver og derefter lærer af sine fejl, er der brug for en masse forsøgspersoner. Men når du bruger computersimulering, kan du speede processen betydeligt op, fordi man ikke behøver teste stofferne i den sidste forsøgsfase på 3000 personer, men kan nøjes med halvdelen eller endnu færre. Du kan sige, at man udvikler medicinen ud fra forsøg på mennesker og har en sideløbende udvikling ud fra de virtuelle forsøg, som så giver dig mulighed for at træffe bedre beslutninger på et mere oplyst grundlag.

Den rumænske tvilling

Irina-Elena er "superstolt" af den uddannelse, hun har fået i Rumænien- Den har blandt andet givet hende meget mere praktisk erfaring end dansk-uddannede farmaceuter. Til gengæld er mulighederne for at få finansieret forskningen meget bedre her i landet - ligesom muligheden for at læse videnskabelige publikationer.

- Det spiller selvfølgelig ind på informationsniveauet i Rumænien, at man ikke har adgang til den slags, og det er trist, fordi det betyder, at de bedste hjerner forlader landet, siger Irina-Elena Antonescu.

Hun kom til Danmark med sin tvillingsøster Oana, der også er uddannet farmaceut. Hun er i dag i gang med sit ph.d.-projekt på Københavns Universitet og har taget en lidt anden vej end sin søster. Men det forhindrer ikke de to i at tale sammen om deres forskning og nye opdagelser. Og Oana er den første til at høre om sin tvillingesøsters forsøg:

- Før jeg begyndte på det her, anede jeg ikke, at det var muligt, og der er der mange andre, som heller ikke ved. Derfor er jeg meget motiveret for at holde en TEDx-talk. I Rumænien var tilgangen til medicin ikke så god. På det apotek, hvor jeg arbejdede, havde vi f.eks. ikke altid de nyeste insulinprodukter, så jeg ved, hvad det vil sige ikke at have råd til medicin.

- Derfor ser jeg det som noget stort, at jeg kan være med til at speede udviklingen af ny medicin op. I dag er det kun store medicinalfirmaer, der kaster sig ud i produktionen, men det her kan også tilskynde mindre firmaer til at gå i gang med at lave ny medicin, for risikoen er ikke så stor, siger hun.

Under interviewet titter et par sølvøreringe frem, når hun entusiastisk drejer hovedet. De har form som et molekyle - serotonin - det stof, som gør os lykkelige og hjælper til at holde humøret oppe. Hun har fået dem af sin søster, da hun blev færdig med sin master, og som hun sidder der og snakker, fornemmer man, at det stof også er på spil i en hjerne ikke langt derfra. Også selv om forskerlivet til tider kan være lidt ensomt:

- Nogle af mine computersimulationer taget timer. Jeg har ikke en bærbar computer, der er stærk nok til at køre dem, så derfor bliver jeg nødt til at komme herud på universitetet, når jeg skal lave mine beregninger. Jeg kan ikke sidde og arbejde på en café som andre ph.d.-studerende - jeg skal være i laboratoriet og på mit kontor. Derfor er mit køleskab her på universitetet mere spændende end det derhjemme.

Så er et jo godt, at hun har noget at glæde sig til, for det at blive udvalgt til at holde en TEDx-talk er stort:

- Personerne bag arrangementet er dygtige til at få det bedste ud af folk. Jeg var blandt publikum sidste år, og alle var bare dejligt positive. Så der er vel ikke noget at sige til, at jeg synes, det er en af de bedste ting, der er sket for mig. Jeg er meget ydmyg, fordi der er så mange dygtige forskere derude, men på den anden side har jeg også lyst til at fortælle om det, jeg laver. Fordi jeg synes, det er så interessant.

Hun skal tale på TEDxOdense: - Min computer er på stoffer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce