Den amerikanske kvartet Horse Lords høster roser i internationale medier som New Tork Times og Pitchfork.

Et afgørende fællestræk for anmeldere og gruppen selv er, at musikken ikke kan sættes i bås. 19. oktober kan du opleve Horse Lords i Odense.

New York Times giver ikke stjerner i sine anmeldelser. Læseren må danne sig et indtryk af et værk alene ud fra skribentens ord. Om Horse Lords' tredje album "Interventions" kunne læserne 27. april læse, at vi havde at gøre med et værk, der var "opkvikkende, vovet og energifyldt".

Anmeldelsen slår ret hurtigt fast, at albummet fra Baltimore-kvintetten er godt, og så bruger den ellers en del kræfter på at beskrive musikken. En opgave, der ikke helt er så ligetil som at fælde en dom.

Horse Lords

Teater Momentum, Ny Vestergade 1819. oktober klokken 21

Entre: 50 kroner

Skribenten Ben Ratliff skriver blandt andet: "I et bestemt lys, er det (Horse Lords, red.) et instrumentalt dance-band - guitar, bass, trommer og saxofon - med strejf af post-punk energi. Men det låner også lyd og teknik fra mauritansk guitar-musik, free jazz, klassisk minimalisme og andre steder".

Kan du umiddelbart høre det for dig, er du stærkere end de fleste udi musikalske genrer, så for den brede lytters skyld spurgte vi trommeslager Sam Haberman selv, hvordan han vil beskrive Horse Lords musik.

- Sjov, underlig rock, der afspejler de forme for musik interesserer os. Fra minimalistisk, eksperimenterende improvisation og abstrakt elektronisk univers til verdensmusik, amerikanske folkesange og elektronisk dance, forklarer han uden at komme en egentlig definition nærmere.

For der ligger en klar fornemmelse af, at Horse Lords ikke er skabt til at blive sat i bås som enten rock, jazz eller noget midt i mellem. Det instrumentale set-up appellerer ganske vist netop til rock eller jazz, men du skal ikke have lyttet længe til et af gruppens tre fuldlængde album eller de tre "mixtapes" (Vi tager helt forskellige lyde og sætter dem sammen i et collage-format, hvor de forenes og tydeliggør kontrasterne. Det er mere sonderende og eksperimenterende end et almindeligt album, siger Sam Haberman om gruppens mixtapes) for at fornemme, at der er noget unikt på spil. Noget du ikke helt kan sætte ord på.

Forklaringen kan ligge i, at Horse Lords opstod i ønsket om at jamme. De fire medlemmer mødtes i musikmiljøet i Baltimore i 2010. Det var dengang, og det er til stadighed, et afgørende kromosom i kvartetten, at musikken skal udspringe af noget impulsivt og utøjlet. Det kommer blandt andet til udtryk i måden at lave musik på.

- Der er ikke én bestemt måde, vi skriver musik på. Nogle gange kommer en af os med en kerne til en idé, som vi alle spiller omkring og på den måde udvider idéen. Så kan det være, at vi opdager, at vi kan flette nogle tidligere idéer ind. Det er en langsom proces, der involverer en masse øvelse og fejl. Når vi har besluttet, at en sang er færdig, øver vi den og spiller den igen og igen live, indtil vi ikke stinker så meget til den. Så indspiller vi den i et studie eller alene i kælderen, siger Sam Haberman og fortæller mere konkret om indspilningen af "Interventions":

Den er for en gang skyld indspillet track-by-track (et spor og et instrument ad gangen, red.), men ellers er langt størstedelen af vores udgivelser indspillet live.

Og netop "Interventions" vil formentlig stå som Horse Lords gennembrudsplade til den bredere offentlighed. Udover den positive anmeldelse i New York Times har det anerkendes medie Pitchfork blandt andet har skrevet: "Interventions markerer et stort skridt frem på alle måder. Jamsne er både mere fokuserede og hypnotiserende, mens kvaliteten i indspilningerne har en nyfunden klarhed og fyldighed, som gør underværker for musikken".

- Det er altid en overraskelse at blive lagt mærke til og få positiv opmærksomhed. Det har åbnet nogle nye døre, blandt andet at vi nu har muligheden for at turnere i Europa. Men det har ikke ændret noget fundamentalt for os, hvilket nok er en god ting, siger Sam Haberman.

Og det må gælde både for gruppen og dens oversøiske publikum, der nu altså får lov til at opleve noget helt unikt helt tæt på. Odense er sammen med København de eneste i Danmark, der får besøg af anmelder-yndlingerne fra Baltimore.

  • 17342852_10155990747807846_5935142026828163102_n

    Af:

    Fortæller historier i ord og billeder. Twitter: @knakkergaard Instagram: klausknakkergaard / photobyknakkergaard