Søndag holdt jernalderlandsbyen åbent hus, hvor interesserede kunne se smedjen, høvdingegården og mosen, hvor man ofrerede til guderne for en bedre fremtid. Jernalderlandsbyens egen fremtid med ny forening blev også vendt.

Næsby: Et ordentlig trut i et stort horn fra en ko indledte turen rundt i Jernalderlandsbyen i Næsby søndag formiddag. truttet fik folk til at stimle sammen omkring kvinden med det ildrøde hår, som havde blæst i hornet. Klædt i en mørkegrøn kjole og en vest af uld for at kunne holde varmen tog kvinden ved navn Annette Bøge Huulvej de fremmødte gæster med tilbage i tiden. Helt tilbage til jernalderen.

Odins Odense

Odins Odense er en forening, der skal forhindre, at Jernalderlandsbyen skal glide over i historiebøgerne. Den blev grundlagt i efteråret og skal overtage fra 1. maj.

Jernalderslandsbyen ligger i Næsby og blev grundlagt i 1973.

Odense Kommune skal de næste fem år stå for vedligeholdelsen af de administrative bygninger. 

Kommunen støtter de næste to år med omkring 320.000 kroner, hvor Jernalderlandsbyen tidligere har fået godt to millioner om året.

Fra påskeferien starter højsæsonen, og det betyder, at Jernalderlandsbyen har åbent hver weekend.

Turen gik forbi smedjen og hen til høvdingens gård, hvor Annette Bøge Huulvej advarede om de små døre. De beskedne indgange skyldtes dog ikke, at folk i jernalderen var lave, forklarede hun. Derimod betød de små døre, at mindre varme slap ud.

Inde i høvdingens gård var der dog højt til loftet. Det store rum blev kun oplyst af et lille vindue øverst i gavlen og et lille bål, som gæsterne samlede sig om, da Annette Bøge Huulvej begyndte at fortælle om dagligdagen i jernalderen. 

Et lille pludseligt dunk ved indgangen blev efterfulgt af et lidt større av. En kvinde, som ikke havde hørt advarslen om de små døre tidligere, erfarede på den hårde måde, at dørkarmene i jernalderen var lavet af massivt træ.

En afslørende hyld

Udenfor gården står et lille træ. Men det er ikke et hvilket som helst træ, lod Anne Bøge Huulvej gæsterne vide. 

- Hylden skulle man altid have i nærheden af sit hus. Mange gamle gårde har en hyld stående tæt ved huset, for hylden er med til at beskytte huset. Den sørger for, at dem, der bor i huset, har det godt, og at huset ikke brænder, forklarer hun. 

- Vores hyld kunne godt have haft det bedre. Vi har haft et par år, hvor vi ikke har vidst, hvordan fremtiden bliver, og det kan vi se på hylden. Men vi håber, at den til foråret kommer med en masse nye skud, så det kommer til at gå godt fremover, siger hun.

Fremtiden for jernalderen

Jernalderlandsbyen bliver fra 1. maj overtaget af en nystartet forening kaldet Odins Odense. Tidligere har byen været drevet af kommunen, men det rækker pengene ikke til længere. En række frivillige startede derfor foreningen for at redde Jernalderlandsbyen. 

En af de trofaste frivillige, som i mange år har været fast inventar i det, hun kalder "et levende museum", er Gunhild Brink. 

- Da jeg hørte, at de ville lukke den, tænkte jeg, at nu måtte vi kæmpe for den, siger hun, mens fingrene arbejder på en pileflettet kurv.

Ifølge Annette Bøge Huulvej er foreningens overtagelse også en mulighed for at ændre fokus i landsbyen. Tidligere har især den ældre jernalder været omdrejningspunktet for landsbyen. 

- Vi fastholder landsbyen, som den er. Men nu vil vi gerne sætte fokus på år nul og frem til år 750. Vi vil gerne vise, hvordan man boede, da Odense blev grundlagt, for det er nemlig lige omkring år 700-800, fortæller hun.

  • Af: