1. juli bliver alderskravene sænket, så 18-årige kokke og tjenere kan søge om en alkoholbevilling til deres virksomhed.

Unge restauratører får det lettere med den nye restaurationslov, som træder i kraft 1. juli. Herefter kan de søge alkoholbevilling som 18-årige, hvis de har en uddannelse inden for faget, mens de skal være 21 år for at søge om bevilling uden en relevant uddannelse.

Frem til ændringen 1. juli er alderskravet 25 og 23 år som uudannet og faglært, og Horesta hilser ændringerne velkomne. Ifølge politisk direktør Kirsten Munch er karrierevejen i restaurationsbranchen nemlig ofte at få foden under eget bord.

- Vi har fået ændret kravene fra 25 til 21 år, så der bliver stadig stillet krav om, at du skal være 21 år, hvis du ikke har en uddannelse indenfor erhvervet. Ændringen er fornuftig, for vi har mange i branchen, som på trods af en ung alder kan have meget erfaring med fuldtidsarbejde på restaurationer, og man kan få en uddannelse allerede efter folkeskolen. Man udvikler en karriere ved at få fod under eget bord, forklarer Kirsten Munch.

 

Forskellig sagsbehandling

Den ny restaurationslov sætter også en økonomisk sagkynding ind i bevillingsnævnene, som kan stille skarpere spørgsmål til ansøgernes forretningsplaner og dermed sortere useriøse ansøgere fra. Kirsten Munch og Horesta havde gerne set en digitalisering af ansøgningsprocesserne og nemmere adgang for restauratører, som allerede har en bevilling.

- Meget af dette er ekstremt tungt, og man skal starte forfra for at genansøge, og vi har fra Horesta påpeget, at noget kan løses digitalt. Udfordringen er,  at bevillingnævnene har forskellig praksis i hver kommune med sagsbehandlingstid og den kadence, de mødes med, siger Kirsten Munch.

Hun medgiver, at restaurationsbranchen skal have særlig bevågenhed og krav med servering af mad og alkoholiske drikke - omvendt kan forholdene blive bedre mange steder.

 - Vi ved, at der er lang ventetid i mange kommuner, og det er utilfredsstillende. Men vi har også forståelse for, at sager kræver tid: Det kræver en ansvarlig virksomhedsplan, og det tager tid at behandle for nye ansøgere. Men udfordringen bør langt fra være den samme ved genansøgninger, vurderer Kirsten Munch.

Hun kan ikke forholde sig til den konkrete sag om Fynboen, hvor Stefan Foschi fik besøg af politiet.

- Når der en gang er regler, gælder de for alle, og så er det vigtigt, at de bliver holdt, fastslår Kirsten Munch.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle
5
Holder lukket: Restauratør solgte øl uden bevilling

Holder lukket: Restauratør solgte øl uden bevilling

Høflige betjente kom på besøg