Restauratør sætter Restaurant Fynboen på pause, mens han venter på alkoholbevilling. Unge restauratører er klemt af bureaukrati og krav om garantier.

Stefano Foschi har sat sin Restaurant Fynboen på pause efter besøg af Fyns Politi en mandag aften i maj, hvor de to medarbejdere fra bevillingsafdelingen konstaterede, at restauratørens medarbejdere serverede øl uden en alkoholbevilling.

Stefano Foschi erkender, at bevillingen var udløbet og står til en bøde, men han mener samtidig, at restaurationsloven sætter unødvendige hindringer for unge restauratører, som vil skabe arbejdspladser og leve iværksætter-drømmen ud. Ifølge restaurationsloven skal man være fyldt 25 år for at få alkoholbevilling og 23 år, hvis man har en faglig uddannelse.

Få sager i bevillingsnævnet

Bevillingsnævnets formand Dorte Hjertstedt Boye har ingen kommentarer til den aktuelle sag omkring Retaurant Fynboen.- Jeg kan ikke kommentere konkrete sager, da de indeholder følsomme oplysninger om ansøgeres økonomi og deres private forhold, siger Dorte Hjertstedt Boye.

Det socialdemokratiske byrådsmedlem har været formand for bevillingsnævnet i denne byrådsperiode. Nævnet fratager undertiden restauratører deres alkoholbevilling, men ifølge Dorte Hjertstedt Boye sker det oftere i nedgangstider end som nu, hvor restaurationsbranchen har travlt med mange gæster.

Stefano Foschi har arbejdet i et køkken, siden han var 15 år: På Capri i Odense, hos Thomas Pasfall og i mesterlære hos Rasmus Kjær i København, men sidstnævntes restaurant gik konkurs, så han fik kun grundforløbet fra Kold College.

Gik forkert af papirer

Stefano Foschi åbnede Restaurant Fynboen i januar 2016 sammen med sin kæreste, Josefine Kjeldsen, og i begyndelsen drev de restauranten uden at servere øl eller vin. De fik en bevilling for to måneder frem til marts 2016 og derefter en midlertidig bevilling for et år. Og her gik det galt for Stefano Foschi:

- Jeg fik tilsendt nogle formularer og sendte dem ind før deadline, men de handlede om bestyrelsen af selskabet og ikke, som jeg troede, alkoholbevillingen. Blanketterne ligner hinanden, og jeg troede, at alkoholbevillingen var en formalitet, forklarer Stefano Foschi.

Kort om Fynboen

Stefano Foschi er søn af kokken Fulvio Foschi og Lene Højeng-Carlson, er fyldt 26 år 1. april 2017 og driver Restaurant Fynboen og Werners Grill sammen med kæresten Josefine Kjeldsen, som er 25 år. Han har taget grundforløbet på Kold College, men har ikke færdiggjort sin kokkeuddannelse. Med et eksamensbevis ville han ifølge restaurationsloven have haft mulighed for at få en alkoholbevilling som 23-årig, mens man som ufaglært skal være fyldt 25 år - og det var hverken han eller kæresten, da de åbnede Fynboen i januar 2016.

Uden alkoholbevilling kan Stefano Foschi ikke bruge flaskerne i kælderen og sætte vin til maden for at give gæsterne den oplevelse, han ønsker. Fortjenesten på drikkevarerne mangler også, og de to faktorer er baggrunden for, at han har trukket stikket for en stund og venter på en afgørelse fra Bevillingsnævnet i Odense Kommune og Fyns Politi.

Med et månedligt møde kan restauratøren være heldig at få en afgørelse i juni, men ellers vil pausen trække ud til sidste mandag i august. I mellemtiden laver han enkeltstående arrangementer for at få tømt fryseren og skabe en omsætning.

- Nu håber jeg at få en bevilling sidst i denne måned, men politiet synes jo heller ikke, at det er sjovt, siger Stefano Foschi.

- Som kok er man vant til problemer hver dag, men dem kan man løse. Her står jeg magtesløs, siger han.

Unge restauratører som ham bliver bedt om at stille med en sikkerhed i form af 10 procent af indkomsten over et år, og Stefano Foschi har med udgifterne til revisor og start af restauranten ikke de penge, så han har valgt at sætte sin mor Lene Højeng-Carlson i spidsen for anpartsselskabet, som driver Fynboen.

- Det er tåbeligt, og jeg bryder mig egentlig ikke om det, for det er en form for fusk. Men det er et generelt problem i en branche med mange unge mennesker uden et bagland eller en rig onkel med penge, siger Stefano Foschi.

Han oplever en kontant holdning, når Odense Kommune og Fyns Politi får en ung restauratør som ham i røret.

- Lov er lov, og de passer deres arbejde, men der er ikke mange hensyn eller hjælp at hente for unge, som starter restaurant for første gang. Det er ikke, fordi jeg vil løbe fra, hvad jeg har gjort, men branchen er ikke let - heller ikke med bureaukrati, siger Stefano Foschi.

Klar på Werners Grill

Kæresteparret mærkede også bureaukratiet, da de søgte tilladelse til at bygge det tidligere galleri i Nørregade 17 om med køkken og handicaptoilet, som loven foreskriver. Tilladelsen blev skubbet en måned på grund af sommerferie hos en kommunal medarbejder.

- Vi betalte husleje i fire måneder. Man åbner ikke en restaurant for at blive rig, men det har været dyrt i arkitekt, revisor og andet at starte Fynboen, siger han.

Kæresteparret driver desuden Werners Grill på hjørnet over for Burger Anarchy. Her fik de en god aftale med udlejeren om at åbne hurtigt, fordi lokalet tidligere havde rummet en restaurant.

- Vi behøver heller ikke alkoholbevilling, men vi valgte at åbne, mens det kørte godt for Fynboen, som havde overskud, siger Josefine Kjeldsen.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på avisen Danmark. Skriver nyheder og står for avisens mad- og vinsider. Madredaktør med ansvar for restaurantanmeldelser. Tidligere formand for foreningen Danske Madanmeldere, som står bag Årets Ret. Født 1967.

Mere om emnet

Se alle

Horesta: Det er blevet lettere at være ung restauratør

Høflige betjente kom på besøg