49-årige, hjerneskadede Michael Viljevac blev flyttet hjem til pensionerede far i en måned, da hans lejlighed på bostedet Dania skulle renoveres efter en vandskade. - Man vurderede, at det ville være det bedste for Michael, lød det fra forvaltningen.

I næsten en måned måtte 79-årige Antun Viljevac sove på sofaen i sin stue. Det blev han nødt til for at gøre plads til, at sin 49-årige hjerneskadede søn, Michael Viljevac, kunne få en ordentlig seng at sove i.

Den 18. januar kom Michael Viljevac nemlig til at lave en vandskade i sin lejlighed på bostedet Dania, hvor han har boet de seneste fem år.

En vandskade, der betød, at lejligheden skulle renoveres, og Michael Viljevac derfor ikke kunne bo der i en måned.

Sagen om Michael

Michael er 49 år og har en medfødt hjerneskade. Han har senere fået en skizofrenidiagnose.I de seneste fem år har Michael boet på bostedet Dania i Odense.

I fredagens avis fortalte Michaels far, Antun Viljevac, hvordan Michaels funktionsniveau er dalet i den tid, Michael har boet på Dania.

Han fortalte om sin enorme bekymring for sin søn, og for kommunens vurdering af, at særforanstaltningen Lindegården vil være det bedste tilbud til Michael.

Han fortalte også om nogle af de mange kampe, han gennem livet har kæmpet for sin hjerneskadede søn.

Men i stedet for at flytte Michael i en midlertidig bolig, mens renoveringsarbejdet stod på, blev han flyttet hjem til sin 79-årige pensionerede far i en toværelses lejlighed i Odense på 48 kvadratmeter. Her boede han i en måned, før lejligheden på Dania atter var beboelig igen.

Det er til trods for, at Michael Viljevacs sagsakter viser, at han er yderst plejekrævende og har brug for stor støtte for at får gjort hel basale ting som at få børstet tænder, komme i bad og få spist mad.

Og det undrer Antun Viljevac, at han skal have sin 49-årige, hjerneskadede og plejekrævende søn boende i næsten en måned. Den 1. februar - to uger før Michael flyttede tilbage til Dania - udtrykte han derfor sin undren i en mail til kommunen:

- Jeg er 79 år og kan snart ikke holde til mere. Hvor længe har I regnet med, at jeg skal sørge for Michael?

- Er det ikke kommunens opgave at finde et andet sted i sådanne nødsituationer? Måske har I glemt, at I sidder med ansvaret for at hjælpe handicappede mennesker efter deres behov. Og husk, I er ikke i et supermarked, hvor man kigger efter billige priser, skrev Antun Viljevac.

Kommunen: Det var en aftale

Den mail ændrede ikke situationen, og Michael blev efterfølgende boende hos Antun Viljevac i to uger mere. Først efter Michael var flyttet tilbage i sin lejlighed på Dania, fik Antun Viljevac svar på sin henvendelse.

Den 15. februar svarer en medarbejder i Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune på Antuns Viljevacs mail. I svaret står der, at Michael flyttede hjem til Antun, fordi bostedet vurderede, at det var det bedste for Michael:

- Jeg har forstået det sådan, at det har været en aftale med dig, at Michael har boet hjemme hos dig, mens lejligheden er blevet sat i stand, da man vurderede, at det ville være det bedste for Michael. Jeg kan sagtens forstå, at det kan have været anstrengende for dig, og jeg er derfor glad for at høre, at du ikke længere har Michael boende, stod der i svaret.

Men det passer ifølge Antun Viljevac ikke, at det var en gensidig aftale, at Michael skulle flytte hjem til ham, mens renoveringsarbejdet stod på. Antun Viljevac fortæller, at han ikke oplevede at have noget valg.

- Vi var tvunget til det. Kommunen respekterer ikke, at jeg også har mit eget liv. Der er mange ting at skulle ordne, og det kan jeg ikke, fordi jeg skal passe på ham. Og det er deres pligt at finde ud af en anden kortvarig bolig, fortæller han og fortsætter:

- De misbruger mig på den måde. Hvad hvis jeg ikke levede? Hvad så?

Bostedet Dania har ikke ønsket at kommentere sagen, da de ikke kommenterer personsager.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Kommunen: - Vi kunne aldrig finde på at tvinge en borger hjem

Kommunen: - Vi kunne aldrig finde på at tvinge en borger hjem

5
En fars indædte kamp: Min søn er blevet en zombie

En fars indædte kamp: Min søn er blevet en zombie

2
Kommunen om Michaels sag: - Vi mener ikke, vi er en stopklods

Kommunen om Michaels sag: - Vi mener ikke, vi er en stopklods