Hjemsendelse af somaliere skaber uro

Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp: - Vi oplever en del, der har fået inddraget deres opholdstilladelse, søger rådgivning for at høre, hvad de har af muligheder for at repatriere. Men vi oplever også, at en del rejser videre fra Danmark uden at rejse hjem. Foto: Dansk Flygtningehjælp

Hjemsendelse af somaliere skaber uro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer, fortæller her om den rådgivning, man yder til flygtninge og indvandrere, der overvejer at vende hjem. For mange især ældre viser det sig at være en god beslutning, men der er også undtagelser. Og i øjeblikket hersker en del uro.

Hvor skal I bo? Hvordan får du en indtægt? Hvis du bliver syg, hvor får du så behandling og medicin? Hvor skal dine børn gå i skole?

Dansk Flygtningehjælps rådgivere har en stribe praktiske spørgsmål klar til de flygtninge og indvandrere, der kommer for at høre om mulighederne for at vende tilbage til hjemlandet med en portion penge fra den danske stat i ryggen.

Det skyldes, at oplevelsen hurtigt bliver dårlig, hvis man vender tilbage uden at have tænkt situationen helt igennem. Og så kan man komme til at fortryde.

Men den mulighed er det kun folk med flygtningestatus, der har, fortæller asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp:

- Det er ikke så mange, der fortryder, men de få gange, det sker, skyldes det som regel, at man har tegnet et lidt for rosenrødt billede af, hvordan det var i hjemlandet, inden man rejste derfra. Nogle bliver voldsomt skuffede, siger hun.

- Vi bruger både folks gode og dårlige erfaringer i vores rådgivning, men vi hører heldigvis ofte fra nogle af dem, der er kommet tilbage og er glade. At det var den rigtige beslutning, taget på det rigtige tidspunkt i deres liv. De glæder sig over at være tilbage i mere trygge omgivelser, hvor man taler sproget, og hvor man ikke føler sig så isoleret fra resten af samfundet, siger Eva Singer.

Hjemsendelser skaber uro

Lige nu oplever Dansk Flygtningehjælp en vis uro i flere grupper af især flygtninge. Det skyldes Udlændingestyrelsens praksis med at inddrage midlertidige opholdstilladelser fra især Somalia, fordi myndighederne nu vurderer landet til at være sikkert at vende tilbage til.

- Det har også skabt uro blandt andre grupper og blandt somaliere, som ikke er ramt. Og noget af det, vi hører i den forbindelse, er, at folk gerne selv vil bestemme, hvornår man rejser, siger Eva Singer.

Men gruppen, der har fået inddraget opholdstilladelsen, står i vanskelig situation, hvor deres valg er begrænsede.

- Vi oplever en del søger rådgivning for at høre, hvad de har af muligheder, men vi oplever også, at en del rejser videre fra Danmark uden at rejse hjem. Vi ved ikke, hvor de tager hen, men formoder, at det er til andre lande i Europa, siger Eva Singer.

Nogle af de somaliere, som Stiftstidende har talt med eller hørt om, har for eksempel ønsket at åbne en café eller lave en frisørsalon i Mogadishu i Somalia. Lyder det som en god idé?

- Det vil godt kunne lade sig gøre, men det afgørende er, om man har et netværk. Det er helt afgørende for ens sikkerhed i Somalia - man åbner ikke bare en café på hjørnet. Man skal kende nogen og have forbindelser i ens klan og kunne bruge dem til helt almindelig beskyttelse, fordi myndighederne og politiet ikke kan beskytte dig mod almindelig kriminalitet.

Hvad gør man så, hvis man ikke har noget netværk og alligevel skal tilbage?

- Det er et godt spørgsmål, som du må stille til myndighederne, som har vurderet, at det er sikkert nok at tage tilbage.

Flygtningenævnet har tidligere taget stilling til sager med somaliske asylansøgere, der har fået inddraget deres midlertidige opholdstilladelse. Dem - og begrundelsen for at inddrage tilladelsen - kan man læse om andet steds her på siden.

Hjemsendelse af somaliere skaber uro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce