Hjemmerøveri i kolonihavehus: Dna-spor og indicier kan fælde de tiltalte

Sagen om hjemmerøveri i et kolonihavehus i Haveforeningen Kræmmermarken finder sted ved Retten i Odense som en nævningesag. Det betyder, at der er lagt op til et krav om adskillige års fængsel til de tiltalte fra Anklagemyndighedens side. Arkivfoto: Michael Bager

Hjemmerøveri i kolonihavehus: Dna-spor og indicier kan fælde de tiltalte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle tre tiltalte nægter at have begået hjemmerøveri med dobbeltløbet haglgevær, kniv, hammer og pulverslukker mod kolonihavehusejer i Odense.

Såleaftryk, telemasteoplysninger, vidneafhøringer og dna-spor, som kun delvist kan bruges og mere er et indicium, er nogle af de ting, tre mænd i alderen27 år, 47 år og 51 år kan blive fældet af i en sag om hjemmerøveri.

Det kom frem på den første retsdag i nævningesagen ved Retten i Odense, hvor de tre mænd blandt andet er tiltalt for at have begået et groft hjemmerøveri den 20. juli 2018 omkring klokken 02.50 i Havekolonien Kræmmermarken i Odense.

Her blev en kolonihavehusejer og en bekendt, som overnattede i huset, pludselig vækket af tre mænd, som blandt andet sprøjtede indholdet fra en pulverslukker ud i ansigtet på én af dem, ligesom de tvang vedkommende til at udlevere penge, registreringsattest på en motorcykel og selve motorcyklen.

De tre mænd var ifølge anklageskriftet maskerede og bevæbnet med en hammer, et dobbeltløbet haglgevær, en kniv og en pulverslukker.

Allerede efter oplæsningen af anklageskriftet nægtede de tre mænd sig skyldige i hjemmerøveriet og krævede frifindelse, men den 27-årige erkendte nogle mindre forhold, herunder indbrud i en spillehal i Kochsgade og besiddelse af en lille mængde hash og skunk.

Politiets beviser

Anklageren fremlagde hele sagen for retten og de otte nævninge, og lagde blandt andet vægt på grovheden i hjemmerøveriet og de beviser, man mener kan være med til at fælde de tre mænd.

Blandt andet er der flere dna-spor, men ikke alle er lige pålidelige, hvilket anklageren også erkendte. Undersøgelserne på retsgenetisk institut på Københavns Universitet har været nødt til at anvende en anden og ikke tidligere anerkendt måde at få dna-sporene identificeret på, og det blev der fra forsvarers side allerede på førstedagen i retten sat spørgsmålstegn ved.

Normalt er dna-spor spor med 1 til 1.000.000, men i den aktuelle sag er træfsikkerheden kun 1 til 8190, og det er efter én af forsvarernes mening en "en rigtig lav sandsynlighed". Samme forsvarer var også inde på, at dna-spor på faste ting er mere sikre end dna-spor på flytbare ting, eksempelvis en pulverslukker, som flere personer længe inden et gerningstidspunkt kan have været i berøring med.

I pulveret fra pulverslukket blev der på gerningsstedet fundet flere skoaftryk, og det fik politiet til at konfiskere et par sko hos to af de tre tiltalte, og et match er ifølge anklageren et stærkt indicium. Modsat mente forsvareren, at det slet ikke var noget bevis, muligvis fordi der er en forskel i skostørrelsen, antydede hun.

Hos den 47-årige mand fandt politiet under en ransagning papirer og en registreringsattest på den stjålne motorcykel, som tilhører kolonihavehusejeren. Det får den tiltalte mulighed for at forklare om senere under retssagen.

Derudover har politiet sikret sig masteoplysninger, hvor de tre tiltaltes mobiltelefoner har været. Om det er bevis nok vil først vise sig senere i sagen. I en sag om brandstiftelse på forskellige steder i Odense, herunder en spejderhytte og et værtshus, for et par år siden var netop masteoplysninger afgørende for domfældelsen.

På haglgeværet blev der fundet dna-spor fra den 47-årige mand, men igen behæftet med en meget lille sandsynlighed.

Dom sidst i juni

Den 47-årige og den 51-årige sidder varetægtsfængslet, og det fortsætter de med under retssagen. Begge kommer fra Irak og er stadig irakiske statsborgere med børn i Danmark, mens den fjerde er dansk statsborger. Han er den eneste af de tre på fri fod.

Sagen kører over seks retsdage, og de afgørende vidner er de to, som opholdt sig i kolonihavehuset, da hjemmerøveriet fandt sted. Først den 13. juni ventes der kendelse om de tre tiltaltes skyld, og hvis de kendes skyldige vil der falde dom den 25. juni.

Hjemmerøveri i kolonihavehus: Dna-spor og indicier kan fælde de tiltalte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce