Black Army afpresser Odenses hjemløse for penge, fortæller politi, varmestuer og de hjemløse selv. Fyens.dk har talt med nogle af byens mest udsatte borgere, som alle har prøvet at blive konfronteret med bandemedlemmer.

For enden af Enggade i Odense står en rød sofa i et skur. Ved siden af skuret er der en blå boks - et såkaldt fixerum. Døren åbner sig i boksen, og to mænd kommer ud med en ske og et stearinlys.

Fyens.dk er taget ud for at tale med nogle af Odenses hjemløse og socialt udsatte, fordi bandegrupperingen Black Army ifølge byens varmestuer, politiet og de hjemløse selv afpresser flere hjemløse til enten at aflevere deres kontanthjælp eller sælge stoffer for dem.

Alle dem, som Fyens.dk møder mandag formiddag, har oplevet at blive konfronteret af Black Army - både for nylig og tidligere.

53-årige Nicole sidder ikke så langt derfra på et tæppe, hun har lagt hen over en sten ud for Kirkens Korshærs varmestue i Østergade. Hun hælder cola og vodka op i sit plastikkrus.

- Black Army kommer i deres biler og vil have vores piger, penge og stoffer, fortæller hun, mens Morten og Bilal nikker ved siden af.

De tre står udenfor og ryger cigaretter.

Black Armys tilstedeværelse er noget, de snakker om på varmestuerne. Morten på 29 fortæller, at han som regel kan ignorere dem og gå væk derfra.

Da vi møder Jan på 62 fra varmestuen i Nørregade fortæller han, at de har truet ham to gange med tæv, hvis ikke han gav dem penge. Men han havde ikke nogle at give. Så han gik derfra uden tæv.

Tirsdag ændrer Jan forklaring og fortæller, at han ikke selv er blevet truet, men at han kender nogen, som er blevet det.

- Det er primært dem, som skylder penge, der kommer i problemer, forklarer Bilal, da vi møder ham mandag morgen ud for varmestuen i Østergade.

- Sådan har det altid været i miljøet, siger han.

- Det er jo underverdenen, det her, fortsætter Nicole og tager en slurk af sit krus.

Både her og ud for Kirkens Korshær i Nørregade fortæller de hjemløse, som vi møder, at Black Army forsøger at true de socialt udsatte til at sælge stoffer for dem.

- De gør det i hele byen og vil have alle os under dem, men det er der ikke nogen danskere, der vil, fortæller Morten.

Flere kommer til stenen ude foran Kirkens Korshærs varmestue. Flere rystende hænder tænder en smøg.

Ifølge Morten har Black Army-problemet endda været værre, end det er lige nu. Nicole vifter med sin smøg og fortæller om en episode nede ved den blå boks i Enggade.

- De kom kørende i deres biler. Jeg så en pistol, og de skød altså efter os, fortæller Nicole.

- Det virker, som om politiet er bange for dem, de gør jo ikke noget, siger Morten.

De fortæller samstemmende, at de alle er en stor familie på varmestuen og kommer hinanden til undsætning, når Black Army antaster nogen.

- Medmindre man skylder penge, så er man selv ude om det, mener Bilal.

Ingen af de personer, som vi møder mandag formiddag, har ønsket at få deres efternavn offentliggjort af frygt for repressalier fra Black Army.

  • Michael Bager

    Af:

    Jeg er fotojournalistpraktikant på Fyens Stiftstidende fra DMJX i Aarhus. Jeg er en stolt thybo, der nyder at køre rundt i den fynske natur og lave fynske historier i billeder, video, 360 grader og drone.

Mere om emnet

Se alle
4
Justitsminister om Black Army: Afstumpet at udnytte de svageste i Odense

Justitsminister om Black Army: Afstumpet at udnytte de svageste i Odense

Analyse: Der er lang vej til at stoppe Black Army

Analyse: Der er lang vej til at stoppe Black Army

5
SF'er om Black Army-forsvar: - Det provokerer mig, at bandeleder får taletid

SF'er om Black Army-forsvar: - Det provokerer mig, at bandeleder får taletid