Paarup Rådhus er nu revet ned for at give plads til en mulig udvidelse af Tarup Center. Til det sidste forsøgte modstandere at stoppe nedrivningen med en fredningssag.

Det var et symbol på en af de største og mest velhavende omegnskommuner til Odense. Men nu er det historie. Blot halvanden uges tid tog det et nedrivningsfirma fra Svendborg at lægge det tidligere Paarup Rådhus på Solgårdsvej i Tarup ned i knæhøje bunker af murbrokker. En beslutning som flere begræder.

- Vi er kede af, at rådhuset nu er væk. Det var jo en del af områdets historie, og det ærgrer os, at vi ikke kunne tale hverken Odense Kommune eller ejeren Karsten Bill Rasmussen til fornuft, siger Lars Lysholm, der er formand for Paarup Foreningen.

Paarup Rådhus

Allerede i 1946 ansøgte Paarup Kommune om lov til at bygge et rådhus. Man havde til huse i en villa på Lykkegårdsvej 13, men den var man for længst vokset ud af. På grund af materialemangel lige efter krigen fik man dog afslag på at bygge i første omgang. I 1956 kom tilladelsen så, og det førte til, at kommunen både opførte et rådhus og et helt nyt plejehjem "Solgården" lige ved siden af rådhuset. Rådhuset stod færdigt i 1957 og fungerede som sådan helt frem til 1970, hvor 128 års kommunalt selvstyre for Paarup Sogn sluttede, da man blev lagt sammen med Odense Kommune. I årene derefter husede bygningen fortsat kommunal administration, nærpolitistation og sundhedscenter. I de sidste mange år stod det tomt, og i 2015 blev det og plejehjemmet solgt til Karsten Bill Rasmussen, der også ejer Tarup Center. "Solgården" blev revet ned for at give plads til flere parkeringspladser, og her i oktober blev rådhuset så revet ned for at give plads til en udvidelse af Tarup Center.

Også hos Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur ærgrer man sig over, at det ikke lykkedes at bevare rådhuset, der blev tegnet af arkitekten Vagn O. Kyed og opført i 1957, som et af blot nogle få nye rådhuse til de såkaldte sognekommuner. Huset fungerede som rådhus frem til kommunesammenlægningen med Odense i 1970 og rummede siden nærpolitistation, sundhedscenter og kommunal administration, inden det blev solgt til ejeren af Tarup Center, Karsten Bill Rasmussen i 2015.

- Det er ikke kun Odense Kommunes historie, men danmarkshistorien der er blevet fattigere efter denne nedrivning. Vores bygninger er vigtigere end nogensinde, hvis vi skal forstå vores fælles historie, siger formanden for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen.

I sommer forsøgte landsforeningen at redde rådhuset, der har stået tomt i flere år, fra nedrivning ved at anlægge en fredningssag. På et møde i Det Særlige Bygningssyn under Slots- og Kulturstyrelsen den 24. august blev det dog besluttet, at man ikke kunne tiltræde en fredning af bygningen. I løbet af årene var bygningen efter styrelsens opfattelse ændret så afgørende, at den ikke længere blev vurderet til at være bevaringsværdig. Og i begyndelsen af oktober gav Odense Kommune så formelt tilladelse til at rive bygningen ned.

Hos Tarup Center kunne centerchef Kim Lynbech tirsdag kun sige, at nedrivningen sker for at kunne få plads til en mulig udvidelse af Tarup Center. Men ellers henviste han til ejeren Karsten Bill Rasmussen, som det ikke er lykkedes at få en kommentar fra. Hos Karsten Bill Rasmussen og Tarup Center har man dog aldrig lagt skjul på, at centret har planer om at udvide. Dem fortalte man om i 2015, hvor man havde købt både rådhuset og det tidligere plejehjem Solgården, der lå lige ved siden af rådhuset og blev bygget i samme periode. Solgården blev kort efter revet ned for at give plads til en helt ny parkeringsplads.

Og når de sidste rester af rådhuset er fjernet helt, så er planen at udvide Tarup Center helt ud til Rugårdsvej - og gerne i flere etager. Indtil videre må centret dog væbne sig med tålmodighed, fordi et planlagt indkøbscenter Viva stadig spøger. Og før der er en afklaring om det, får centret i Tarup ikke lov at udvide. Lykkes det i sidste ende at få udvidet Tarup Center, så er målet at kunne stå klar med et udvidet center, når Odense Letbane efter planen i 2022 skal til at køre med endestation lige ud for det sted, hvor rådhuset lå indtil for halvanden uge siden.

  • Thomsen_Erik_(2015)_006

    Af:

    Odenseredaktør på Fyens Stiftstidende Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus juni 1996 Har tidligere skrevet bl.a. bykulturstof og gennem en årrække kriminalstof som kriminalredaktør på avisen. Leder Odense-redaktionens 11 journalister, der hver dag dækker hele Odense Kommune

Mere om emnet

Se alle
3
Eksperter: Ikke værd at bevare

Eksperter: Ikke værd at bevare